Prima pagină » Actualitate » Taiwan avertizează China asupra unui război dacă ar adopta modelul Rusiei
Taiwan avertizează China asupra unui război dacă ar adopta modelul Rusiei

Taiwan avertizează China asupra unui război dacă ar adopta modelul Rusiei

10 mart. 2022, 07:33,
BZI.ro, în Actualitate

Oficialii din Taiwan au menţionat faptul că vor exista consecințe grave pentru China dacă autoritățile comuniste ar intrat în război pe modelul Rusiei. Ministrul apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a spus că atât China, cât și Taiwan ar plăti un preț mare dacă Beijingul ar încerca să organizeze o invazie similară cu cea a Rusiei. Menţionăm faptul că Republica Populară China consideră că Taiwan este un teritoriu chinez, existând o întreagă dispută în acest sens. Oficialii de la Beijing au avut numeroase intervenții în țara vecină.

Nu este prima declarație care ”deranjează” autoritățile comuniste de la Beijin, În urmă cu doar câteva zile Mike Pompeo, fost secretat de stat al SUA în mandatul de președinte al lui Donald Trump afirma, în cadrul unei vizite în Taiwan că America trebuie să recunoască independența țării.

Taiwan avertizează China asupra unui război dacă ar adopta modelul Rusiei

Adresându-se reporterilor înaintea unei sesiuni a parlamentului taiwanez pentru a discuta despre invazia rusă a Ucrainei, Chiu a spus că „dacă există un război, să fiu sincer, toată lumea va fi nefericită, chiar și pentru învingători”.

El a adăugat: „Urmărim cu calm evoluțiile și ne pregătim în consecință”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a reînnoit alarma în Taiwan că s-ar putea confrunta cu un scenariu similar.Taiwanul se vede ca o națiune independentă cu propriul guvern. Dar China a considerat de multă vreme democrația insulară ca pe o provincie separatistă și a promis într-o zi să o recupereze.

Săptămâna trecută, expresia „Ucraina astăzi, Taiwan mâine!” a populat rețelele sociale din Taiwan. Dar guvernul Taiwanului a minimizat cu tărie comparațiile cu Ucraina.

În timp ce autoritățile și-au sporit nivelul de alertă, președintele Tsai Ing-wen a declarat că există „diferențe fundamentale” în conflictele geopolitice, inclusiv bariera geografică a strâmtorii Taiwan între insulă și China.

Mike Pompeo vrea recunoașterea independenței Taiwanului

În urmă cu doar câteva zile, fostul consilier şi secretar de stat din mandatul lui Donald Trump, Mike Pompeo a declarat faptul că SUA ar trebui să recunoască independența Republicii Chineză (așa cum este denumirea oficială a Taiwan). Afirmația a strârnit reacții dure la Beijing unde autoritățile nu concep să renunțe la revendicările teritoriale:

„Guvernul Statelor Unite ar trebui să facă imediat paşii necesari de mai multă vreme către ceea ce este corect şi evident: adică să ofere Republicii Chineze, Taiwanului, recunoaşterea diplomatică de către America drept ţară liberă şi suverană”. a spus Pompeo în timpul unei vizite la Taipei organizate de un grup de reflecţie taiwanez, informează Agerpres.

Poziția SUA asupra Taiwan este una constantă indiferent de administrație. Joe Biden a declarat recent faptul că o posibilă invazie a republicii va atrage un răspuns în forță al SUA. Pe de altă parte, tensiunile militare dintre China și Taiwan sunt cele mai ample din ultimii 40 de ani, iar acest lucru se poate vede din escaladările din regiune din ultima perioadă.

 

Oricum, cu toate că Taiwan a avertizat China asupra unei posibile invazii, ”micuța” țară dispune de resursele pentru a face față unui posibil război cu China.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *