În cultura culinară românească, tăițeii sau tăiețeii sunt o prezență constantă, dar care este forma corectă? Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare.
Fiecare cuvânt, fiecare formă gramaticală poartă cu sine o istorie, o tradiție, o obișnuință și uneori chiar o controversă. Un exemplu care stârnește confuzie și discuții aprinse între vorbitorii de limba română este dacă se pronunță corect „tăiței” sau „tăieței”.
„Tăiței” sau „tăieței”, cum este corect?
Mergi la un restaurant, deschizi meniul și vrei să faci o alegere bună în ceea ce privește masa ta. Și, căutând acel fel de mâncare favorit, dai peste forma asta „tăiței”. Și inevitabil te întrebi cum este corect: „tăieței” sau „tăiței”?
Cuvântul „tăieței” provine din germanul „teig” care înseamnă aluat, cuvânt adaptat fonetic în limba română. Este un exemplu clasic de împrumut lingvistic care a devenit o parte integrantă a vocabularului nostru culinar.
Forma de singular este „țăiețel”, care desemnează o fâșie subțire de aluat folosită în principal la supe. Pluralul acestui cuvânt este adesea rostit greșit. Există două variante frecvent utilizate: „tăiței” și „tăieței”.
Conform DOOM3, unica formă corectă este „tăieței”. Și subliniez „unica”, deoarece dicționarele anterioare acceptau și varianța „tăiței”, chiar dacă nu o recomandau neapărat.
Forma „tăiței” este mai degrabă o variantă regională sau populară, întâlnită în anumite zone ale țării și care era cea mai utilizată formă de către bucătari și gospodine. Dar această formă nu este acceptată oficial în limba română, conform normelor actuale ale limbii române.
Acest cuvânt se definește ca un aluat nedospit făcut din făină, apă, sare (și ouă) tăiat în șuvițe lungi și subțiri, care se fierb în supă sau se gătesc cu brânză, cu nuci etc.
Cum să faci tăieței de casă
Tăiețeii făcuți în casă au o aromă aparte și dau gust fiecărei rețete culinare, indiferent că vorbim despre ciorbe pentru aperitiv sau fel principal. Auzi adesea în diferite rețete că au în compoziție tăieței de casă din aluat fraged.
Ei bine, pentru a face și tu acasă tăieței nu ai nevoie decât de câteva ingrediente pe care, cu siguranță, le ai deja în casă. Așadar, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să faci tăieței de casă. Vei avea nevoie de 300 de grame de făină, 3 ouă și o linguriță de sare. Cerne făina, fă o adâncitură în mijloc, acolo unde vei adăuga ouăle și sarea.
Amestecă toate ingredientele până când aluatul capătă o consistență omogenă. Continuă să amesteci până când aluatul pentru tăieței nu se mai lipește pe mâini. Dacă este nevoie, mai adaugă, treptat, făină.
După ce ai frământat aluatul, lasă-l deoparte pentru 30 de minute, să se odihnească. Întinde apoi aluatul pe un blat de lucru unde ai presărat făină și vei obține o foaie subțire de aluat. Mai lasă aluatul întins să se usuce pentru 10 minute, apoi taie-l în șuvițe subțiri pe care le lași apoi la uscat.
Din fericire, tăiețeii făcuți în casă pot fi tăiați în orice formă dorești. În funcție de rețetele în care urmează să îi folosești, îți poți face pungi separate cu tăieței tăiați în forme și mărimi diferite.
Poți tăia tăiețeii în fâșii lungi și subțiri, de un cm, dar și în fâșii lungi sau scurte, dar mai late, 3-4 cm. Pentru a tăia tăiețeii de casă, poți împături foaia de aluat, să obții o rolă, și ulterior o tai în fâșii mai subțiri sau mai groase.
Tăiețeii de casă nu au o formă anume pe care trebuie să o respecți atunci când îi tai. În funcție de preferințe, poți opta pentru orice formă dorești. De asemenea, este important să știi și forma corectă dintre tăiței sau tăieței.