Proiect de prezentare, intitulat ”Tainele Universului”, destinat unui grup de elevi ai Colegiului Tehnic ”C.F. Unirea” din Pașcani. Luni, 21 februarie 2022, colegiul a fost gazda unor oaspeți deosebiți, specialiști, cunoscători în conturarea punților de legătură cu viitorul
”Tainele Universului” prezentate unui grup de elevi ai Colegiului Tehnic ”C.F. Unirea” din Pașcani! Colegiul a fost gazda unor oaspeți deosebiți, specialiști, cunoscători în conturarea punților de legătură cu viitorul, care au călătorit virtual. Au participat Cristian Pîrghie, lect. univ. dr. la Facultatea de Inginerie Mecanică Autovehicule și Robotică, director la Observatorul Astronomic și Planetariu al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și dr. ing. Cezar Eduard Leșanu, muzeograf la Observatorul Astronomic și Planetariu, Universitatea ”Ștefan cel Mare ” din Suceava.
Cristian Pîrghie este, totodată, cercetător în cadrul colaborării LHCb-CERN, iar subiectul ilustrat de acesta a fost formarea Universului și a Lumii punând accent pe utilitatea invențiilor actuale care ajută la examinarea necunoscutului din Univers.
”Tainele Universului”, elevilor de la Colegiului Tehnic ”C.F. Unirea” din Pașcani
Totul a pornit de la workshop-ul ”La o lentilă distanță de tainele Universului”.
”Albert Einstein spunea că «viaţa însăşi este magie, iar, dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăieşti ca pe ceva magic». Am înțeles cu toții că astronomia s-a aflat mereu în centrul atenției umanității, fascinând prin fiecare manifestare a unor fenomene excepționale-eclipse, comete, stele căzătoare, ciclicitatea zilelor, noptilor, anotimpurilor etc., iar, în prezent, prin tentativa de cucerire a noi și noi taine din Univers, despre cum s-au format stelele, galaxiile, despre ce ne așteaptă în viitor. Nu este o noutate că Matematica rămâne baza în studiile făcute, întrucât este «limba» pe care și Dumnezeu a folosit-o când a creat lumea. În haosul în care umanitatea trăiește zi de zi, liniștea ne este adeseori perturbată, frumusețile universului fiind omise, însă ne vin în ajutor radio-telescoapele, reale sisteme prin care se ascultă «tainele» Universului, care este rece, întunecat, omogen și izotrop”, arată oficialii colegiului din Pașcani.
Telescopul spațial cu raze gamma Fermi, un observator spațial
Astfel, tinerii au descoperit frumusețea tainică a Universului pentru că, precum un ”Luceafăr nemuritor”, omul nu se oprește din strălucit niciodată.
”În a doua parte a întâlnirii am vorbit cu dr. ing. Cezar Eduard Leșanu, care a prezentat radio-telescoape celebre, «urechi» menite ascultării Universului. Acesta le-a vorbit despre Universul invizibil, despre așa-zisele «sunete ale Universului» care sunt, de fapt, transpuneri ale undelor electromagnetice în spectrul auditiv. Telescopul spațial cu raze gamma Fermi, numit anterior Telescopul spațial cu suprafață mare cu raze gamma, este un observator spațial utilizat pentru a efectua observații astronomice cu raze gamma de pe orbita inferioară a Pământului”, au mai reliefat oficialii unității de învățământ.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul întâlnirii a vizat importanta găurilor negre, dar și teoriile Big Bang, Big Crunch sau Big Reap.
”Elevii noștri sunt implicați activ în tot ceea ce disciplinele STEM presupun: știință, tehnologie, inginerie și matematică. O combinație uluitoare care se traduce și prin astronomie. Stiința Universului sau trilogia trecut-prezent-viitor le este destinată pasionaților cărora, după experiența unică trăită astăzi, li se descoperă noi taine care să le sporească setea de cunoaștere”, a conchis, legat de ”Tainele Universului” prezentate unui grup de elevi ai Colegiului Tehnic ”C.F.
Unirea” din Pașcani, prof. Iuliana Gordin.