Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:19317;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
O casuta din lemn si chirpici ascunsa pe varful unui munte e considerata de localnicii din imprejurimile Bradului un colt de Rai. Aici s-ar fi nascut in 1910 parintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfantul Ardealului“.
Vatra parintelui Arsenie Boca, considerat unul dintre marii duhovnici ai secolului trecut, a fost ridicata in urma cu mai bine de un secol pe coasta unui munte din zona Bradului, deasupra vailor Crisului si a satelor motilor. Oamenii care locuiesc la poalele muntelui pe care se afla casuta spun ca locul este sfant si ca urca deseori aici pentru a aduce flori si pentru a se ruga. Drumul pana la vatra ce ar fi fost locul de nastere al duhovnicului strabate satele Vata de Sus si Cazanesti, apoi se afunda intr-o padure din marginea ultimului sat.
Candele si flori
Din acest loc, cei care vor sa ajunga la casa parintelui Arsenie trebuie sa urce pe jos, pe o carare care se incovoaie prin padure in jurul muntelui, apoi da intr-un luminis si continua pana deasupra vailor si a celorlalte dealuri. La capatul drumului istovitor de munte, intins pe mai mult de trei kilometri, pelerinii gasesc in mijlocul unui taram aproape pustiu o asezare simpla, construita din lemn, piatra si chirpici. Casuta are ferestre si usi mici si o tinda ingusta, pe peretii careia sunt agatate cateva icoane vechi si fotografii cu Arsenie Boca. Unul dintre zidurile ei e acoperit de posterul care il infatiseaza pe fostul staret al manastirilor Brancoveanu din Sambata de Sus si Prislop. Sub imaginea parintelui Arsenie au fost aprinse candele. Lumanarile, candelele si florile impodobesc, de altfel, toate locurile din curtea asezarii.
O cruce veche din lemn e sarutata de cei mai multi dintre pelerinii care urca pe munte. O alta cruce, de marmura, asezata in spatele casei, e inconjurata de buchete de flori. Monumentul ridicat ca omagiu adus lui Arsenie Boca le indica vizitatorilor, printr-o inscriptie, ca „in aceasta vatra, la 29 septembrie 1910, s-a nascut ieromonahul Arsenie Boca”. Satenii din imprejurimi au pus mana de la mana pentru monument. Tot ei au contribuit la construirea unei filigorii, deasupra casei, ca adapost pentru turisti. Pavilionul din lemn e si ea impodobita cu ofrande. Pe trunchiurile catorva pomi fructiferi sunt agatate icoane, ca oamenii care ajung aici sa se se simta ca in curtea unei manastiri.
Cei ce cred in minuni
„Noi consideram acest loc unul sfant, in care parintele Boca se intoarce cu duhul si ii simtim prezenta de cate ori ajungem aici. Maicile de la Prislop ne-au spus si ele ca locul e sfant, iar pe mine m-a ajutat mult faptul ca ma rog aici”, povesteste Dorina, o sateanca din Cazanesti. Femeia are in proprietatea terenul din vecinatatea fostei case a ieromonahului. In fiecare zi ea urca pe munte pentru a ingriji de vechea gospodarie: are grija de flori si face curatenie.
Tot ea ii indruma pe cei care ajung in zona cum sa ajunga la casa parintelui Arsenie Boca. Ca turist, fara ajutorul localnicilor, este aproape imposibil sa gasesti asezarea. Nu mai exista marcaje spre vatra de pe munte, dar satenii le ofera cu drag indicatii pelerinilor. „Nu e nimeni in sat sa nu pastreze icoane si poze cu parintele”, spune Vasile, un gospodar din Cazanesti, care si-a lipit fotografia lui Arsenie Boca pe scandura din spatele carutei. Dorina are, la randul ei, o colectie impresionanta de icoane, brelocuri, cruciulite si alte obiecte religioase, cu care si-a impodobit masina.
Oamenii vor ca in apropierea casutei pe care o indragesc sa fie fie ridicata o manastire. „De ani buni nu locuieste nimeni aici. Noi stim ca un preot din Timisoara a luat locul si ca ar fi avut de gand sa ridice o bisericuta in apropiere sau o casuta pentru pelerinii care ajung aici. A inceput constructia si s-a oprit de cateva luni. Nu l-am mai vazut”, povesteste Dorina.
Copilarie in munti
Daca Manastirea Prislop din zona Hunedoarei, unde se afla mormantul lui Arsenie Boca, primeste in fiecare saptamana mii de turisti din toate colturile tarii, foarte putini sunt cei care stiu de locul nasterii parintelui.
Oamenii vin totusi, in numar mare, la casuta de pe munte pe 29 septembrie, data nasterii sale, la slujba de pomenire a acestuia. „In acea casuta care a fost «mutatura» parintilor sai, un fel de locuinta de vara pe langa care puteau creste si animale, s-a nascut Arsenie Boca. Aici si-a petrecut si o parte din copilarie. Nu a stat mult acolo, pentru ca parintii sai s-au despartit, el a ramas cu tatal sau, a mers la scoala la Vata de Sus, apoi si-a continuat studiile la liceul din Brad”, a povestit preotul Ioan Jorza, protopopul Bradului.
Vatra a ramas intacta, in ciuda celor peste 100 de ani scursi din vremea in care era locuita de familia Boca. La fel si peisajul salbatic pe care il strajuieste.
Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vata de Sus – d. 28 noiembrie 1989, Manastirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalitati ale ortodoxiei romanesti. A fost parinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop. Odata cu instaurarea regimului comunist in anul 1945, Arsenie Boca a intrat in atentia Securitatii ca opozant al regimului. Pana la sfarsitul anilor 1950, staretul a trecut prin calvarul anchetelor si al arestarilor. A fost inchis la Securitatea din Brasov, apoi dus la Canal. A ajuns in inchisoarile Jilava, Timisoara si Oradea. Dupa eliberarea din temnitele comuniste, Arsenie Boca nu si-a mai putut relua activitatea de preot. Totusi, Securitatea l-a urmarit aproape pana in ultimele saptamani dinaintea mortii sale, in 1989. Manastirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit in anii 1950 si unde a fost inmormantat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din Romania. Oamenii vin si se roaga la mormantul acestuia, multi cu credinta ca pelerinajul le va aduce bunastare sau vindecarea unor afectiuni.
sursa: adevarul.ro