Prima pagină » Actualitate » Taina Spovedaniei se va schimba după cazul preotului Visarion Alexa. Iată deciziile Sfântului Sinod

Taina Spovedaniei se va schimba după cazul preotului Visarion Alexa. Iată deciziile Sfântului Sinod

30 sept. 2022, 11:50,
BZI.ro, în Actualitate

Cazul preotului Vasarion Alexa a impus o serie de modificări în ceea ce priveşte Taina Spovedaniei. În urma unei şedinţe de lucru s-au luat mai multe decizii ale Sfântului Sinod.

Ierarhii BOR au făcut anunţul ieri, 29 septembrie 2022.

Deciziile Sfântului Sinod cu privire la Taina Spovedaniei

Vă aducem aminte că în ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aulă Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a organizat o ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, după apariția cazului preotului Visarion Alexa, care a fost acuzat de agresiune sexuală a mai multe femei, reprezentanţii BOR au luat hotărârea de a face mai multe schimbări pentru Taina Spovedaniei.

Principalele hotărâri ale Sfântului Sinod sunt: a fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni, au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie şi au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au menţionat că Sfânta Spovedanie se organizează doar în lăcaşul de cult, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii. Preotul are datoria să asculte mai întâi şi apoi să întrebe cu delicateţe, pentru a-l ajuta pe credincios să fie cât mai sincer în mărturisirea păcatelor sale.

BOR: Trebuie evitate gesturile au cuvintele interpretabile

De asemenea, BOR susţine că Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură. Orice duhovnic trebuie să aibă la rându-i un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant. Duhovnicul trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei.

Alte decizii luate de Sfântul Sinod fac referire la respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii. De asemenea, sunt obligatorii evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Nu în ultimul rând, Sfântul Sinod cere eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.

Preotul Visarion Alexa a fost acuzat de agresiune sexuală

Vă aducem aminte că preotul Visarion Alexa este acuzat de agresiune sexuală şi a fost judecat la Tribunalul Bucureşti. În aceste momente se află sub control judiciar şi are obligaţia de a se prezenta de trei ori pe săptămână la postul de poliţie din localitatea Joița.

Comisia Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a interzis să mai slujească. De asemenea, Visarion Alexa a fost retras din funcţia de paroh. Interesant este ca enoriaşii încă îl aşteaptă la biserică.

Unii localnici susţin că toate femeile care i-au adus acuzaţii preotului mint. Însă, una dintre victime a transmis un mesaj şi pe reţelele de socializare.

Astfel, după ce cazul preotul Visarion Alexa a devenit viral, Sfântul Sinod a luat o serie de decizii ce fac referire la modificări ale Tainei Spovedaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *