Prima pagină » International » Taifunul Yagi a făcut prăpăd în nordul Vietnamului. Peste 200 de oameni și-au pierdut viața

Taifunul Yagi a făcut prăpăd în nordul Vietnamului. Peste 200 de oameni și-au pierdut viața

12 sept. 2024, 16:20,
în International
Taifunul Yagi a făcut prăpăd în nordul Vietnamului. Peste 200 de oameni și-au pierdut viața

Taifunul Yagi a provocat distrugeri masive în nordul Vietnamului, unde bilanțul oficial anunțat de guvern indică cel puțin 197 de decese. În plus, 128 de persoane sunt date dispărute, iar peste 250.000 de hectare de terenuri agricole au fost devastate, conform surselor Reuters și AFP, preluate de news.ro.

Un bilanț anterior, publicat miercuri, raporta 155 de morți și aproximativ 800 de persoane rănite. În capitala Hanoi, mii de locuitori din apropierea fluviului au fost evacuați, după ce apele acestuia au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Joi, mai multe cartiere din oraș au rămas sub ape, iar agenția meteorologică nu previzionează o scădere semnificativă a nivelului Fluviului Roșu în următoarele 24 de ore.

Taifunul Yagi a făcut prăpăd în nordul Vietnamului

Vietnamul se confruntă cu efectele devastatoare ale taifunului Yagi, cea mai intensă furtună din Asia în acest an, care a atins uscatul sâmbătă. În provincia Thai Nguyen, unde se află cea mai mare fabrică de smartphone-uri Samsung din țară, apa s-a retras în anumite zone, iar echipele de intervenție au început lucrările de curățare.

Taifunul a cauzat întreruperi de curent și a distrus acoperișurile mai multor fabrici din provinciile Haiphong și Quang Ninh, forțând oprirea producției. În sprijinul Vietnamului, mai multe state, inclusiv Australia, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite, au anunțat trimiterea de ajutoare.

Nivelul record al Fluviului Roșu în Hanoi, care nu a mai fost atins de 20 de ani, a împins oamenii să se aventureze prin ape adânci până la piept. Furtuna a provocat distrugeri semnificative și în alte țări din regiune, inclusiv Laos, Thailanda și Myanmar.

În provincia montană Lao Cai, o alunecare de teren a devastat satul Lang Nu, lăsând cel puțin 30 de morți și 65 de dispăruți. Imaginile difuzate de presa vietnameză arată localnici îngrijindu-și morții, unii fiind înveliți în cârpe sau așezați în sicrie improvizate, în timp ce echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori în noroi.

Conform ultimelor date, Vietnamul a înregistrat 179 de morți și 145 de dispăruți, fiind afectat de cea mai puternică furtună din ultimele trei decenii. În Hanoi, la doar trei kilometri de centru, oamenii se deplasau prin ape adânci, iar unii improvizau ambarcațiuni pentru a se descurca în condițiile extreme. Miercuri, 16 provincii și orașe încă se aflau sub amenințarea inundațiilor și alunecărilor de teren, însă apele începeau să se retragă în zonele montane, iar capitala urma să vadă aceeași tendință în cursul nopții.

Ambasada Statelor Unite din Hanoi a anunțat un ajutor umanitar de urgență în valoare de 1 milion de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *