Prima pagină » International » Taifunul Shanshan a creat stare de urgență în Japonia! Riscul de dezastre este extrem de ridicat
Taifunul Shanshan a creat stare de urgență în Japonia! Riscul de dezastre este extrem de ridicat

Taifunul Shanshan a creat stare de urgență în Japonia! Riscul de dezastre este extrem de ridicat

28 aug. 2024, 21:20,
Simona Ciobanu în International

Japonia se pregătește miercuri, 28 august, să facă față celui mai puternic taifun din acest an, iar autoritățile au emis cea mai ridicată alertă pentru vânturi violente și valuri de furtună în insula Kyushu, situată în sudul țării, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Taifunul Shanshan urmează să se apropie de sudul insulei Kyushu cu o intensitate extrem de mare până joi și ar putea atinge uscatul”, a declarat Yoshimasa Hayashi, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez. „Ne așteptăm la vânturi puternice, valuri uriașe și furtuni de o amploare fără precedent în orele următoare”, a adăugat acesta.

Riscul de dezastre este extrem de ridicat

În fața acestei amenințări, autoritățile japoneze au emis o „alertă specială” pentru vânturi intense, ploi torențiale și inundații, îndemnând peste 56.000 de oameni să evacueze.

Apropierea taifunului, cu rafale de vânt de până la 252 km/h și ploi torențiale, a determinat compania auto Toyota să își suspende producția în toate fabricile din Japonia. Activitatea celor 28 de linii de producție din cele 14 uzine ale Toyota și ale filialelor sale va fi oprită de miercuri după-amiază până joi, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei.

Între timp, două persoane sunt date dispărute după o alunecare de teren care a îngropat o casă cu cinci membri ai unei familii în orașul Gamagori, situat pe coasta Pacificului în centrul țării. Doi membri ai familiei au fost salvați, iar „o femeie în jur de 70 de ani a fost găsită inconștientă și transportată la spital în jurul orei 14:25 (05:25 GMT)”, a declarat un reprezentant al primăriei din Gamagori. Echipele de salvare continuă căutările pentru doi bărbați dispăruți, unul în jur de 70 de ani și celălalt de aproximativ 30 de ani.

Imagini difuzate miercuri după-amiază de postul de televiziune NHK arătau acoperișuri smulse, ferestre sparte și copaci răsturnați. Satoshi Sugimoto, specialistul-șef în prognoze meteo de la Agenția Meteorologică Japoneză (JMA), a avertizat că „riscul de dezastre majore este extrem de ridicat”.

Precipitații de 1.100 mm în 48 de ore

În două regiuni din sudul insulei Kyushu, precipitațiile ar putea ajunge la jumătate din cantitatea anuală în doar 48 de ore. La Kagoshima și Miyazaki, sunt prognozate 500 mm de ploaie în 24 de ore până joi dimineață, urmate de 600 mm în următoarele 24 de ore, până vineri dimineață, potrivit JMA.

Japan Airlines a anulat 172 de zboruri interne și șase internaționale programate pentru miercuri și joi, iar compania concurentă ANA a anunțat anularea a 219 zboruri interne și patru internaționale în intervalul miercuri-vineri.

Companiile feroviare care operează trenurile de mare viteză Shinkansen au anunțat, de asemenea, posibile anulări în funcție de condițiile meteo din această săptămână.

Taifunul Shanshan urmează să traverseze Japonia de la vest la est în cursul acestei săptămâni. Schimbările climatice au făcut ca taifunurile din regiune să se formeze mai aproape de țărm, să se intensifice mai rapid și să rămână mai mult timp deasupra uscatului, conform unui studiu publicat în iulie.

Între 15 și 17 august, un alt taifun, Ampil, a dus la anularea multor zboruri și trenuri în Japonia, fără a face victime, ci doar câteva răni ușoare și pagube minore de-a lungul coastei Pacificului, în apropierea regiunii Tokyo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *