Prima pagină » Informații utile » Tăierea corectă a trandafirilor primăvara! Cum să o realizezi pentru rezultate impecabile

Tăierea corectă a trandafirilor primăvara! Cum să o realizezi pentru rezultate impecabile

20 aug. 2024, 14:13,
în Informații utile

Tăierea trandafirilor primăvara este o etapă esențială pentru a asigura o creștere sănătoasă și o înflorire abundentă a acestor flori elegante. Cu uneltele potrivite și câteva cunoștințe de bază, oricine poate obține flori viguroase și frumoase în grădina sa.

Tăierea trandafirilor primăvara este un proces esențial care stimulează creșterea noilor lăstari și pregătește planta pentru sezonul de înflorire. Prin tăierea corectă a ramurilor uscate, bolnave sau prea dese, se permite aerisirea și iluminarea centrului plantei, prevenind astfel bolile și maximizând numărul florilor.

Cum se realizează tăierea trandafirilor primăvara

Tăierea trandafirilor este primăvara iar toamna se realizează tunderea, excepție făcând tăierea trandafirilor cățărători. Există multe opinii asupra momentului și anotimpului în care se face cel mai bine această operație și cu siguranță există persoane care au realizat tăierea toamna și au avut succes.

Această operațiune de toamnă reprezintă doar o toaletare a trandafirilor și pregătirea lor pentru iarnă, alături de mușuroirea obligatorie. Tăierea trandafirilor de toamnă reprezintă doar ajustarea dimensiunii pe înălțime a trandafirilor, astfel încât aceștia să nu cedeze sub stratul de zăpadă și gheață sau atunci când bate vântul prea tare.

Practic se taie toate ramurile trandafirilor la înălțime de maxim 1 m, ideal 80-90 cm, folosindu-se o foarfecă specială de tăiat sau, în cazul ramurilor mai bătrâne și mai lemnoase, un fierăstrău.

Tăierea trandafirilor primăvara este activitatea de bază pentru îngrijirea corespunzătoare a trandafirilor, tăierea fiind probabil cea mai importantă dintre ele. O execuție corectă a tăierii trandafirilor primăvara va face ca floarea să arate așa cum vă doriți de-a lungul întregului an și totodată să prindă forma dorită în anii următori.

Realizarea corespunzătoare a tăierii trandafirilor primăvara se realizează după cum urmează: căutați să aveți întotdeauna 4-6 ramuri tinere la baza trandafirului. Nu lăsați mai multe pentru că florile nu se vor mai dezvolta armonios datorită lipsei spațiului și totodată ventilației mai precare, pentru buruieni puteți folosi erbicidele naturale.

Tăiați ramurile bătrâne. Le recunoașteți după aspectul roșu spre maroniu sau chiar negru. Ramurile tinere sunt mai subțiri și de culoare verde crud. Folosiți la tăierea trandafirilor un fierăstrău, nu rupeți ramurile lăsând așchii sau sfâșiind. Tăietura trebuie să fie curată și rapidă. Ramurile tinere se taie cu o foarfecă de tăiat vița de vie.

Tăierea trandafirilor primăvara se face în funcție de scopul pe care îl stabiliți: vă doriți un trandafir frumos ornamental sub formă de boschete, sau vă doriți trandafiri pentru flori tăiate?

Astfel, în cazul decorării armonioase a grădinii, tăierea trandafirilor se face mai la înălțime, pentru ramurile tinere la 20-30 cm de baza și pentru cele bătrâne puțin mai sus, cam la 50 cm de bază. Tăierea în acest fel va facilita ramificarea și o abundență mai mare de flori.

Reguli de bază pentru toate tipurile de trandafiri

Tăiere de primăvară se face începând cu sfârșitul lunii februarie, până la mijlocul lunii martie, în funcție de condițiile meteorologice.

Dacă înghețul a afectat creșterea, taie tulpinile principale ale mugurilor adormiți. Vara, taie florile pe măsură ce se ofilesc și execută acest proces pe tot parcursul perioadei de înflorire. Astfel vei distruge sursa bolilor și vei combate apariția păduchilor verzi și vei reduce consumul inutil de nutrienți, stimulând o nouă creștere și înflorire a trandafirilor remontanți.

Împreună cu florile ofilite, taie și lăstarii tineri, până la primii muguri puternici. La sfârșitul verii, nu este nevoie să mai îndepărtezi inflorescențelor ofilite. Astfel, eviți formarea ulterioară a lăstarilor, care pot îngheța iarna.

Mugurii de creștere, cunoscuți și ca „ochii trandafirilor”, sunt poziționați în axilele frunzelor. Tăierea trebuie realizată la maximum 0,5 cm, cu o ușoară înclinare. Folosește doar foarfece ascuțite, bine sterilizate. Se știe că tăieturile neuniforme provoacă răni greu de vindecat în timp.

Dacă miezul are o nuanță maro, taie ramura până când  ajungi la o porțiune unde miezul devine alb. După tăiere, din ramurile viguroase încep să crească mai mulți lăstari dintr-un singur mugur. Îndepărtează rapid toate ramurile, cu excepția uneia.

Dacă două ramuri se intersectează, taie una dintre ele sub punctul de intersecție, nu freca tulpinile una de cealaltă sau de suport. Îndepărtează total toate tulpinile bolnave sau deteriorate, cât și ramurile subțiri și slabe.

Tăierea trandafirilor primăvara păstrează spațiu între ramuri pentru ca frunzele să se bucure de cantitatea necesară de oxigen și lumină, aerisirea ramurilor previne apariția bolilor precum făinarea, pata neagră sau rugina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`