Operațiunile de tăieri definitive sau pentru toaletarea copacilor se fac numai în urma unor aprobări obținute de cel care intenționează să facă astfel de lucrări. Indiferent de amplasamentul pomilor, dacă se află pe domeniul public sau pe domeniul privat, este necesar un aviz de la Primăria Iași. În mod normal, echipele din subordinea municipalității sunt cele care se ocupă de toaletarea sau tăierea arborilor, însă de multe ori cetățenii se apucă de unii singuri să facă astfel de lucrări. O situație de acest gen a fost întâlnită pe 19 februarie, în zona Tudor Vladimirescu, unde un ieșean a fost sancționat pentru că tăia copaci fără aprobările necesare.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 Poliție Locală au sancționat contravențional, conform Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Iași 172 din 2002 – privind gospodărirea și menținerea curățeniei pe raza muncipiului Iași, cu amendă în valoare de 360 lei, pe numitul I.M, cu domiciliul în municipiul Iași, deoarece a tăiat fără drept trei pomi din zona Tudor Vladimirescu”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.
Tăierile necontrolate pot afecta rețelele de utilități
De supravegherea și defrișarea arborilor aflați pe domeniul public se ocupă, la nivelul orașului, Direcția de Servicii Publice Iași din subordinea Primăriei. Tăierile definitive se execută pe porțiuni de crengi sau de trunchi, în așa fel încât să se evite un eventual accident al trecătorilor. Din acest motiv, tăierile se realizează în mod supravegheat, mai ales în cazul copacilor care prezintă pericol de prăbușire și care afectează rețelele edilitare.