Ana Maria Hanganu este artist vizual și pictor, opere sale de artă ajung până în punctul în care au puterea de a te hipnotiza. Ilustrează identități dominative, precum aroganța, dar și o lume paralelă care creează efectul de amețeală. A terminat studiile la Facultatea de Arte Plastice și Design, secția pictură de șevalet, în cadrul Universității de Arte „G. Enescu” din Iași
Ana Maria Hanganu este o tânără ieșeancă, în vârstă de 26 de ani, care s-a îndrăgostit iremediabil de portretul feminin și de ceea ce acesta exprimă. Tânăra investighează diferitele ipostaze ale puterii de seducție pe care o exercită figura feminină. Oferă transpuneri picturale ale unor personaje care transmit o energie puternică, în nuanțe de abstract. Mai mult decât atât, are o dragoste profund legată de natură. Aceasta apare des în tablourile sale.
„Pasiunea pentru pictură a început de la o vârstă fragedă. Aveam 13 ani când mi-am descoperit singură talentul, schițând diferite forme ale artei. Ușor am descoperit culoarea și câte poți obține doar prin câteva pete și linii. Mi-a plăcut stilul figurativ, pentru că mă inspirau expresiile oamenilor. Ulterior am adoptat stilul abstract și am dezvoltat o pasiune pentru portretele reinterpretative”, mărturisește Ana Maria Hanganu.
Tablourile care au puterea de a te hipnotiza: „M-am îndrumat singură pe acest drum”
Cariera de artist a început în anul 2016, când a avut loc prima sa expoziție de artă personală, la Galeria Labirint din Iași. În prezent se poate mândri cu trei expoziții personale. Acestea poartă numele de „Identitatea” și „Alegoria” și sunt expozițiile vizuale care s-au desfășurat la Galeria Labirint, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, pe data de 4 iulie 2019, respectiv 6 iulie 2021. Cea de-a treia expoziție poartă numele de „Forms of Identity” și s-a desfășurat la Galeria de Artă „Nicolae Tonitza” din Iași, pe data de 2 iunie 2022.
„Un moment din viața mea foarte important care m-a făcut să continui pe acest drum a fost prima mea expoziție de artă. Am fost foarte încântată de rezultatul obținut în urma expoziției, pentru că am avut lângă mine oameni care m-au încurajat și m-au susținut. Acest lucru m-a făcut să am încredere în mine. În ultima mea expoziție am realizat faptul că a schimba identitatea este o artă, iar deși nu ne dăm seama zi de zi, îmbrăcăm identități noi”, declară tânăra artistă.
Ceea ce se întâmplă în operele sale este arta de a crea în subconștient o personalitate dorită. Personajele sale se bucură de o libertate deosebită, deoarece prind viață, au o identitate proprie și au capacitatea de a hipnotiza privitorul.
Meritele i-au fost recunoscute și de cei care au vechime în domeniul artistic. Acest lucru a încurajat-o să meargă mai departe. Deși a întâmpinat multe obstacole în drumul său către succes, Ana Maria Hanganu își amintește doar de unul, deoarece este singurul care o bântuie și în ziua de astăzi.
„Pot spune că m-am îndrumat singură pe acest drum. Am vrut să descopăr lumea artei cât de mult posibil, dar, cu cât înaintam, drumul devenea greu și anevoios. Cel mai mare obstacol cu care mă confrunt și astăzi este blocajul. Faptul că uneori mă uit la un tablou și nu-mi dau seama dacă acesta este finalizat, acest lucru este o tortură pentru un artist. A trebuit să lucrez foarte mult, pentru a reuși să ajung la performanța de a ști când să mă opresc”, destăinuie Ana Maria Hanganu.
Măștile pe care oamenii le poartă zilnic o inspiră
Cea mai mare satisfacție a sa este atunci când privește un tablou și personajul reprezentat are o personalitate proprie. Aceste personalități reprezintă măști pe care oamenii le poartă zi de zi fără ca măcar să-și dea seama.
„Ana Maria Hanganu este interesată să conceapă lucrări care au potențialul de a acționa drept porți către acele aspecte ale vieții psihice ce rămân, în mare parte, nerecunoscute sau suprimate de conștiința activă”, declară lect. dr. Maria Bilașevschi, critic de artă.
Ana Maria Hanganu, tânăra creatoare a tablourilor care au puterea de a te hipnotiza, își dorește să se extindă pe partea artistică, dar și pe cea didactică. În prezent face parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, cu ajutorul căreia a expus diferite expoziții de artă, precum ARTIS, unde a câștigat premiul pentru pictură și o bursă din partea UNAGE Iași.
„Unul dintre planurile mele de viitor este să devin cadru didactic. Am mai făcut acest lucru în trecut, am lucrat la școli private din Iași, în ateliere pentru adulți și cafenele. Am avut și propriul atelier de pictură, dar, pe viitor, îmi doresc să mă axez doar pe meseria de profesor. O altă dorință este cea de a-mi expune tablourile în mai multe orașe”, adaugă artistul vizual ale cărui opere au puterea de a te hipnotiza.
Felicitări Domnița și totodata îți doresc multe satisfacții pe plan artistic.