În ultimii ani, utilizarea tabletelor de către copii a devenit din ce în ce mai frecventă. Părinții le oferă acces copiilor la tehnologie de la vârste fragede, pentru tot felul de activități.
Deși în momentul actual se găsesc multiple variante de tablete, create special pentru copii, specialiștii atrag atenția că timpul pe care îl petrec copii cu tehnologia trebuie manevrat cu grijă, pentru că utilizarea ei excesivă poate avea efecte negative.
Tot mai mulți părinți le oferă tablete copiilor
Potrivit unui studiu recent, copii cu vârsta în medie de 3 ani sunt expuși la tehnologie aproximativ 2-3 ore pe zi și acest lucru duce la pierderea la peste o mie de cuvinte pe care le-ar fi putut auzi de la părinți și la pierderea conversațiilor.
În ultimii ani, au apărut tot mai multe cazuri de copii care au diverse probleme datorită utilizării excesive a tehnologiei, precum durerile de spate, poziția incorectă sau dificultăți în vorbire, întrucât aceștia pierd foarte multe cuvinte menționate și încep mult mai târziu să vorbească.
Organizația Mondială a Sănătății menționează că nu este indicat pentru copii în vârstă de 3 ani să petreacă mai mult de o oră pe zi în fața oricărui ecran. Chiar dacă tehnologia este utilă în anumite situații, aceasta se poate transforma într-un anumit dușman, mai ales pentru copii. Specialiștii menționează că această problemă s-a accentuat semnificativ în perioada pandemiei de Covid19.
Mulți dintre părinții din ziua de astăzi mărturisesc că le oferă primul dispozitiv digital personal copiilor la o vârstă cuprinsă între 5 și 8 ani, iar alții la 9 și 12 ani. Motivul principal pentru care le oferă accesul la tehnologie este ca să fie în contact cu ei și pentru tot felul de activități educative pe care le pot face, mai ales pe tabletă.
Ce spun specialiștii despre utilizarea tehnologiei de la o vârstă fragedă
Specialiștii menționează că un copil care utilizează tehnologia este un copil sedentar și că acest lucru este foarte nociv pentru procesele de creștere fizico-psihice, care sunt foarte multe și rapide în copilărie. Dacă se utilizează excesiv tehnologia, este afectată dezvoltarea mușchilor, a sistemului osos, postura, agilitatea, orientarea în teren, inteligența, dezvoltarea mintală și coordonarea neuromusculară.
În loc de utilizarea tabletei sau a oricărui alt dispozitiv digital, este necesară mișcarea, care este asociată cu oxigenarea celebrală. Mișcarea, mai ales în aer liber, îi ajută pe copii la dezvoltarea mintală și reglează modul în care dorm, lucru care este esențial pentru a studia.
De asemenea, specialiștii menționează că cei lăsați să utilizeze în mod excesiv ecranele, au o capacitate mult mai redusă de a se concentra, și acesta este factorul care cauzează dificultăți de învățare.
În acest caz, părinții trebuie să facă toate eforturile necesare pentru a găsi alte variante pentru copii de a-și petrece timpul. Trebuie să știi că tehnologia îi poate afecta foarte mult pe mai multe planuri și că au nevoie de interacțiuni în mod real, așadar, nu te lasă păcălit că face activități educative. Deși este o variantă foarte ușoară de a fi liniștiți, nu le oferi copiilor tablete.