Tabletele şi laptopurile vor ajunge la elevii care nu au acces la tehnologie. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunțat că acestea vor ajunge la elevi până pe 10 septembrie, pentru a putea participa la orele on-line.
„Ministerul Educaţiei a elaborat caietul de sarcini şi acolo avem ca termen pentru a ajunge în unităţile de învăţământ 10 septembrie. Dar, după cum bine se ştie, nu Ministerul Educaţiei realizează această achiziţie. Noi, ca Minister al Educaţiei, am pus termenul limită 10 septembrie”, a spus Monica Anisie.
Ministrul a menţionat că în cadrul grupurilor de lucru au fost şi propuneri în sensul în care învăţământul preşcolar şi învăţământul primar să se desfăşoare normal în sala de clasă.
Tablete și latopuri pentru elevi: România nu a fost pregătită pentru educaţia on-line
Ministerul Educaţiei va distribui 250.000 de tablete şi laptopuri, iar ministrul a recunoscut că sistemul de învăţământ din România nu a fost pregătit pentru educaţia on-line.
Întrebată dacă ia în calcul descentralizarea formulei în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, Anisie a răspuns: „Se ia în calcul şi o astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ”.
În plus, Anisie a asigurat că toate deciziile pe care le va lua Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte desfăşurarea noului an şcolar vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii.
„Vreau să punctez faptul că toate deciziile pe care le vom lua la nivelul Ministerului Educaţiei sau la nivelul Grupului interministerial vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de situaţia epidemiologică.
De aceea, aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în instituţiile din învăţământul universitar şi în momentul în care acestea vor fi transmise către Grupul de lucru de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii putem să luăm şi anumite decizii, dar până la momentul acela nu putem să spunem că avem o decizie luată. Avem conturate trei scenarii”, a spus Monica Anisie.
O nouă Ordonanță de Urgență
https://www.bzi.ro/monica-anisie-anunta-o-noua-ordonanta-de-urgenta-ce-se-intampla-daca-situatia-epidemiologica-se-agraveaza-3988011, anunță o nouă Ordonanță de Urgență prin care se vor stabili măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile când începe școala.
„Vom pregăti o Ordonanță de urgență prin care să stabilim măsurile pe care trebuie să le luăm în această perioadă dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare a cursurilor în sistem online”, a declarat Monica Anisie.
Minsitrul Educației a adăugat că Ordonanța va cuprinde toate măsurile necesare pentru ca elevul să nu fie în niciun fel prejudiciat și să aibă acces la educație. În plus, Monica Anisie a precizat că toate măsurile vor fi stabilite în Ordonanță.
„Prin Ordonanța de urgență vom stabili măsurile pe care trebuie să le luăm în această perioadă dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare a cursurilor în sistem online, a menționat Monica Anisie.
Cum s-ar putea desfășura cursurile din toamnă
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie a spus ieri, într-o vizită oficială la Iaşi, care sunt scenariile pentru începerea anului şcolar. Aceasta a explicat că la momentul de faţă sunt mai multe scenarii care se iau în calcul.
Monica Anisie a explicat că pentru începerea noului an şcolar 2020-2021, s-au luat în calcul mai multe scenarii:
”Legat de începerea noului an şcolar 2020-2021, am analizat modalităţile de redeschidere a unităţilor de învăţământ cu ai noştri colegi, inclusiv din Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Astfel, scenariile de reluare a cursurilor, ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi a evoluţiei epidemiologice. Din ce vedem acum, lucrurile nu evoluează înspre bine. Pentru a nu se înţelege greşit, la acest moment sunt mai multe scenarii. Unul dintre ele este ca o parte dintre elevi să vină la şcoală, în timp ce ceilalţi vor sta acasă şi vor derula activitatea online. Apoi, prin rotaţie, cei care au învăţat online vor veni la şcoală, iar cei care au învăţat în mod fizic, se vor întoarce acasă. Repet, acum se lucrează la toate scenariile posibile. ” a menţionat Anisie.