Prima pagină » Eveniment-Social » Taberele școlare de stat din Iași, pe cale de dispariție: Ori sunt închise, ori sunt în conservare!

Taberele școlare de stat din Iași, pe cale de dispariție: Ori sunt închise, ori sunt în conservare!

10 iun. 2022, 02:10,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Dacă acum 20 de ani, taberele de stat erau cele mai accesate, lucrurile s-au schimbat radical. Cu excepția taberelor private, în momentul de față, județul Iași “se laudă” cu o singură tabără funcțională, și anume tabăra “Muncel 1”. Majoritatea taberelor care în trecut erau cunoscute și apreciate de tineri sunt de ani întregi în conservare

Taberele de vară sunt o oportunitate pentru fiecare copil de a-și dezvolta anumite abilități, dar și pentru a se distra, socializa și pentru a lega noi prietenii. Altfel spus, micuții beneficiază de o vacanță de vară în care vizitează locuri pentru relaxare și pentru a realiza activități specifice vârstei.

Părinții și profesorii din Iași sunt nevoiți să apeleze la tebere private, acestea înlocuindu-le de mult pe cele pe care nu  prea le mai oferă statul.

tabara de copii in padure

Muncel 1 este singură tabără de stat disponibilă ce se încadrează în normele europene

Taberele de stat din Iași, închise

Dan Stătescu

Directorul DJTS, Dan Stătescu, vorbește despre situația taberelor ieșene ce cândva atrăgeau mulți copii

Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Iași (JTS), Dan Stătescu, a vorbit despre situația taberelor ieșene ce cândva atrăgeau mulți copii. În Iași, Muncel 1 este singură tabără de stat disponibilă ce se încadrează în normele europene.

“De taberele Pârcovaci, Hârlău și Bucium nu ne ocupăm noi, iar tabăra Ciric este în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului și este închisă. Aceasta este în conservare de aproximativ 10 ani, nu cred că va fi reabilitată prea curând. În momentul de față știu că terenul de sub clădirile noastre este intabulat de către Consiliul Local Iași și probabil în viitor, probabil, o să fie dată Consiliului Local. În aceeași situație sunt și taberele Strunga, Valea Seacă și Muncel 2 care sunt tot așa, nefuncționale.

Singura tabără de stat din județul Iași care funcționează și are un grad de ocupare la capacitate maximă este tabăra Muncel 1. Este singura funcțională și care corespunde tuturor normelor”, a declarat Dan Stătescu.

Șansele ca taberele de stat să fie din nou funcționabile sunt mici, dacă luăm în calcul cele spuse, dar și situația celorlalte tabere de stat din restul țării.

 Grup mare de copii și profesor din tabara

În cadrul taberei “Alegria” se ocupă 12 profesori de tineri

Tabăra „Alegria”, creată din dorința unui părinte

 Baiat sarind pe teren

Un pachet pentru un copil ce dorește să meargă în costă 1680 de lei

Făcând o paralelă cu situația taberelor de stat, tabăra privată „Alegria” din Iași se bucură de succes punând accent de 7 ani pe importanța sportului în viața copiilor, respectiv a adolescenților.

Iulian Dumitru, managerul tabere „Alegria”, susține că a decis să facă o tabăra privată deoarece Iașul nu mai avea niciun asemenea loc pentru copii.

“Eu am plecat din postura de părinte, dar și de profesor de sport în acest proiect, acum 7 ani. Am vrut să-mi trimit copilul într-o tabără și mi-am dat seama că este loc de ceva mai bun. Nu a fost o chestiune forțată, nici acum nu e, chiar dacă avem solicitări inclusive din străinătate. Specificul taberei ar fi dezvoltarea  personală a tinerilor prin activități motrice, marea majoritate în natură, dar au loc și alte activități asociate ce stimulează creativitatea. Noi încercăm să completăm goluri pe care sistemul nu le umple, suntem cumva proprii noștri miniștri. În general pot fi înscriși toți copii care nu mai plâng după părinți, adică cei începând cu vârsta de 5 ani, până la vârsta de 17 ani”, a declarat managerul.

Tabăra se derulează pe durata a 4 serii, câte o săptâmână durează fiecare serie. Autocarul cu copii pornește din Iași, iar în funcție de locul în care se desfășoară activitatea sunt preluați și copiii din alte zone. Un pachet pentru un copil ce dorește să meargă în costă 1.680 de lei, fiind incluse cazarea, mâncarea, cheltuielile de drum, dar și articolele vestimentare personalizate.

Echipa „ Alegria” este formată din 12 cadre didactice din ciclul preuniversitar și universitar, o parte dintre aceștia  lucrează de pe vremea taberelor de stat cu copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *