Femeile care suferă de probleme cu glanda tiroidă trebuie să cunoască interpretarea unui tabel cu valori TSH. Glanda tiroidă este un organ al sistemului endocrin. Produce o serie de substanțe biologice vitale și afectează procesele metabolice. Deficitul sau excesul lor are un efect dăunător asupra tuturor sistemelor organismului.
Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni, care se numesc tiroxină (T4) și triiodotironină (T3). Acestea stimulează creșterea țesuturilor, cresc cererea de oxigen celular, reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Hormonii tiroidieni măresc viteza proceselor de gândire și cresc temperatura corpului. Producția de tiroxină și triiodotironină nu este posibilă fără tirotropină sau hormon tireotropic (TTH). Acesta este produs de glanda pituitară. Tirotropina stimulează receptorii de pe suprafața tiroidei. Prin urmare, testul pentru TSH este inclus în screeningul standard atunci când organul este mărit. De asemenea, un test TSH este indicat în momentul în care o femeie suferă de infertilitate de geneză necunoscută, creștere sau pierdere inexplicabilă în greutate, hipertensiune arterială, precum și schimbări de dispoziție.
Tabel valori TSH. Când este necesar să repeți examenul ?
Glanda tiroidă produce, de asemenea, proteina calcitonină. Un test de calcitonină nu face parte din protocolul de examinare, dar este recomandat atunci când există suspiciunea unei malignități sau pentru a monitoriza starea pacientului după tratamentul chirurgical. Nivelul hormonilor tiroidieni depinde de vârsta și de sexul pacientului.
În plus, nivelul de producție al acestor hormoni variază în timpul zilei. Prin urmare, testele ar trebui efectuate în același timp. Anomalii cum ar fi hipotiroidismul cu o producție insuficientă de substanțe biologic active și tirotoxicoza cu un exces al acestora nu reprezintă un diagnostic separat. Acesta este determinat de un medic, pe baza rezultatelor examinării pacientului. Trebuie să știi că atunci când suferi de o boală a glandei tiroide este posibil să apară scaunul negru sau verde.
Tirotropina este principalul regulator al funcției tiroidiene. De regulă, dacă producția sa nu este perturbată, T3 și T4 vor fi normale. Dacă testul pentru hormoni tiroidieni pentru TTH este normal și tiroxina sau triiodotironina nu este normală, testul trebuie repetat.
Hormonii tiroidieni la femei. Indicatorii normali
Excesul și deficitul de TSH, T3 și T4 au un efect negativ asupra funcției reproductive a femeii. Testele pentru hormoni tiroidieni sunt o parte esențială a protocolului de examinare pentru femeile care au dificultăți în conceperea sau nașterea unui copil. Atunci când efectuezi un astfel de test nu trebuie să folosești înainte un irigator vaginal.
Nivelul hormonilor tiroidieni la femeile cu vârsta de peste 18 ani este de TSH – 0,3-4,2 µIU/ml. Pe când, T3 total trebuie să fie de 1,2-3,1 nmol/l, iar TZ liber de 3,1-6,8 pmol/l. Trebuie menționat faptul că calcitonina nu este un hormon tiroidian. Este un oncomarker.
Norma sa la femei este disecției de aortă, nivelul său este crescut de o mie de ori. Testul este indicat atunci când se suspectează cancerul tiroidian și după tratament. Acest este necesar după terapie pentru a exclude metastazele.
Cum să-ți readuci hormonii tiroidieni la un indice normal?
Un endocrinolog este responsabil pentru tratarea disfuncției organice. Recomandările sale depind de cauza hipotiroidismului sau tirotoxicozei. În absența substanțelor biologic active, medicul va prescrie medicamente de substituție. Doza este aleasă individual. Acestea nu trebuie administrate simultan cu pastilele pentru potență.
În cazul tirotoxicozei, sunt indicate medicamente pentru a suprima producția excesivă de TSH, T3 și T4. Dacă terapia medicamentoasă este ineficientă, este indicat tratamentul chirurgical. În cazul în care se detectează un neoplasm malign, organul și ganglionii limfatici regionali sunt îndepărtați.
Dacă indicii nu corespund cu datele din tabelul cu valori TSH, medicul prescrie terapia cu iod radioactiv. După tratament, este indicată utilizarea pe toată durata vieții a levotiroxinei. Este foarte ușor să treci limita dintre o boală tiroidiană normală și una anormală. Astfel, nu trebuie să ignori recomandările endocrinologului și să te vindeci singur.