Tabelul de valori ale colesterolului este un indice bun pentru a vă face o idee despre cantitatea pe care o puteți consuma zilnic și pentru a ști dacă vă aflați în norme. Valorile diferă în funcție de vârstă.
Colesterolul este o substanță care intră în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, dar și în unele alimente de origine vegetală. Fiind o grăsime, el nu poate fi dizolvat și este transportat în sânge cu ajutorul unor molecule. Iată tabelul cu valorile colesterolului, în funcție de vârstă.
Tabel de valori ale colesterolului
Specialiștii recomandă ca adulții să-și verifice, odată la 4-6 ani, nivelul colesterolului. Vârstă de 20 de ani reprezintă momentul când valorile acestuia încep să crească.
Valorile bune ale colesterolului la adulți sunt:
Colesterolul total: sub 200 mg/dl
HDL colesterol: 40 mg/dl sau peste această valoare
LDL colesterol: sub 100 mg/dl
Trigliceride: sub 149 mg/dl
Valorile la limită:
Colesterolul total: 200-239 mg/dl
LDL colesterol: 130-159 mg/dl
Trigliceride: 150-199 mg/dl
Valorile mari:
Colesterolul total: 240 mg/dl sau peste această valoare
LDL colesterol: 160 mg/dl sau peste această valoare
Trigliceride: 200 mg/dl
Valorile pre amici ale colesterolului la adulți sunt de HDL colesterol: sub 40 mg/dl
În cee ace privesc copiii, valorile bune ale colesterolului sunt:
Colesterolul total: 170 mg/dl sau sub această valoare
HDL colesterol: 45 mg/dl sau peste această valoare
LDL colesterol: 110 mg/dl sau sub această valoare
Trigliceride: sub 75 mg/dl la copiii între 0 și 9 ani; mai puțîn de 90 mg/dl la copii cu vârste între 10 și 19 ani
Valorile limită:
Colesterolul total: 170-199 mg/dl
HDL colesterol: 40-45 mg/dl
LDL colesterol: 110-129 mg/dl
Trigliceride: între 75 și 99 mg/dl la copiii între 0 și 9 ani; între 90 și 129 mg/dl la copiii cu vârste între 10 și 19 ani
Valorile mari:
Colesterolul total: 200 mg/dl sau peste această valoare
LDL colesterol: peste 130 mg/dl
Trigliceride:
* 100 mg/dl sau peste această valoare, la copiii între 0 și 9 ani;
* 130 mg/dl sau peste această valoare, la copiii între 10 și 19 ani.
Valorile prea mici ale colesterolului la copii sunt de sub 40 mg/dl
Diferența dintre colesterol bun și cel rău
Totalul de colesterol este compus din HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău) și trigliceridele. Acestea din urmă sunt cele mai frecvente tipuri de grăsimi din organism. Ele sunt fabricate la nivelul ficatului sau sunt aduse prin alimentaţie, cu rolul este de a stoca excesul de energie din corp.
Colesterolul bun sau HDL este cel considerat sănătos. Acesta transportă excesul de colesterol din corp spre ficat, împiedicând astfel depunerea acestuia pe pereții vaselor de sânge. Astfel, acesta reduce nivelul colesterolului rău, protejează pereții interni ai vaselor de sânge și scade riscul apariției unor afecțiuni cardio-vasculare.
Colesterolul rău sau LDL, în exces, poate duce la acumularea de grăsime în artere, apoi la îngustarea lor. Acest lucru poate crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Factorii de risc pentru colesterolul LDL sunt: alimentația bogată în grăsimi saturate (din carnea roșie şi produse lactate), obezitatea (un indice de masă corporală (IMC) ≥ cu 30 creşte riscul de a avea un colesterol LDL mare), sedentarismul şi lipsa unei activităţi fizice regulate. Odată cu înaintarea în vârstă, ficatul nu mai reușește să elimine colesterolul LDL, ceea ce duce la creșterea nivelului acestuia din sânge.
Având în vedere tabelul cu valorile colesterolului din galeria foto, vă veți putea ghida în ceea ce privește alimentația voastră zilnică. Totuși, nu ezitați să vă faceți un control o dată la ceva timp, pentru a fi siguri că totul este sub control.