Prima pagină » Sanatate » Tabel puls pe vârste. Când ritmul cardiac semnalează o problemă de sănătate

Tabel puls pe vârste. Când ritmul cardiac semnalează o problemă de sănătate

12 dec. 2022, 12:32,
în Sanatate

Pentru a te asigura că ritmul tău cardiac nu semnalează nici o problemă de sănătate este bine să consulți un tabel pentru puls pe vârste. De menționat este faptul că modificările datorate factorilor externi sau emoțiilor sunt considerate normale. Ritmul cardiac se accelerează în timpul stresului, al activității fizice și din cauza diferitelor boli.

Tot ceea ce se află în spatele ritmului cardiac este un marker biologic de bază al bunăstării umane. Dar pentru a „descifra” semnalele trimise de inimă sub formă de bătăi și impulsuri, trebuie să cunoașteți ritmul cardiac normal în funcție de vârstă. Atunci când numărul de bătăi este mai mic de 50 pe minut, iar pacientul se simte amețită și prezintă simptome de greață este indicat să consulte un medic. Dacă această situație persistă timp de aproximativ o săptămână, este vorba de bradicardie și trebuie să se ia măsuri urgente.

grafica persoana care isi masoara pulsul

Orice variație se poate datora unei anomalii specifice

Tabel puls pe vârste. Cum este resimțit acesta în corp?

Există mai multe tipuri de ritm cardiac. Primul tip este considerat cel arterial. Acesta este un indicator informativ al funcției cardiace, al structurilor vasculare și al procesului circulator în general. De obicei, se măsoară la artera radială a extremităților superioare.

Ritmul cardiac venos este măsurat prin palpare în zona venei jugulare cervicale. Iar cel capilar se evaluează prin modificarea culorii pielii de pe frunte sau de pe patul unghiei. De menționat este faptul că pulsul are anumite caracteristici care sunt utilizate în diagnosticarea anomaliilor cardiace și vasculare. Printre acestea se numără ritmul, care determină intervalele de timp dintre bătăile inimii. HR, adică ritmul cardiac, acesta este măsurat în cifre și mărimea pulsului.

Orice variație se poate datora unei anomalii specifice și, prin urmare, este un motiv pentru a consulta un specialist pentru diagnostic și tratament. Oxigenul intră în organe și în țesuturile moi odată cu sângele, care curge la o anumită presiune. Acest lucru creează un puls care se simte în tot corpul nostru și în fiecare vas de sânge. Pe de altă parte, o undă de puls poate fi văzută ca un val de mișcare a pereților vasculari sub o anumită presiune. Numărul acestor unde corespunde de obicei numărului de bătăi ale inimii.

tabel cu valorile pulsului pe varsta

Pentru a afla dacă suferiți de o afecțiune cardiacă, trebuie să vă măsurați pusul și să îl comparați cu cifrele din tabelul corespunzător

Cum poate fi măsurat pulsul? Toate metodele posibile

Principala modalitate de măsurare a pulsului este prin palpare. Aceasta este o metodă manuală care se bazează pe atingere. Este rapid și ușor și nu necesită nicio pregătire specială. Pentru a obține o citire exactă, trebuie să respectați regulile de măsurare a pulsului.

Astfel, întâi de toate așezați-vă degetul mijlociu și arătătorul pe pielea de deasupra zonei arterei. Numărați numărul de bătăi în decurs de un minut. De asemenea, puteți face acest lucru rapid, numărând timp de 20 de secunde și înmulțind rezultatul cu trei. Puteți utiliza un dispozitiv special numit monitor de ritm cardiac.

Frecvența cardiacă este determinată în condiții de repaus fizic și emoțional complet. O persoană sănătoasă are o frecvență cardiacă între 60 și 80 bpm. O creștere a ritmului cardiac peste aceste limite se numește tahicardie, iar o scădere se numește bradicardie.

Pentru a afla dacă suferiți de o afecțiune cardiacă, trebuie să vă măsurați pusul și să îl comparați cu cifrele din tabelul corespunzător. Orice anomalie necesită atenție medicală, deoarece poate indica o disfuncție circulatorie sau o sănătate precară a peretelui vascular. La copii și adolescenți, ritmul cardiac este mai mare decât la adulți.

pulsul unei persoane afisat pe un ceas electronic

Există mai multe tipuri de ritm cardiac

Factorii care influențează ritmul cardiac. Modificările posibile în timpul efortului fizic

Ritmul cardiac este influențat de obiceiurile de exerciții fizice ale organismului, de exemplu, jogging, mersul pe jos, înotul și mersul pe bicicletă. La bărbații care fac exerciții fizice și duc un stil de viață sănătos, mușchiul inimii pompează același volum de sânge, dar într-un număr mai mic de bătăi. Din punct de vedere științific, această afecțiune se numește sindromul inimii sportive.

Un stil de viață activ și activitățile sportive antrenează mușchiul cardiac. Exercițiile cardio regulate cresc calitatea vieții și longevitatea. De asemenea, plimbările zilnice în aer liber sunt suficiente. Este bine să știi faptul că atunci când alergi sau întreprindeți alte activități fizice ritmul cardiac se schimbă. Astfel, pulsul în repaus trebuie să fie de 60-80 bpm. În timpul efortului fizic se observă următoarele modificări. Valorile maxime sunt calculate ca diferență între 220 și vârstă. De exemplu, persoanele în vârstă de 30 de ani ar trebui să scadă 30 din 220 și veți obține 190 bpm.

Din moment ce ai consultat un tabel pentru puls pe vârste trebuie să-l aplici pentru a calcula indicele normal al ritmului cardiac în timpul și după unui efort fizic. Astfel, trebuie să știi că minimul este jumătate din maxim, adică 190 împărțit la 100 și înmulțit cu 50, se obține 95 bpm. Moderat este 70% din maxim, adică 190 împărțit la 100 și apoi înmulțit cu 70 pentru a obține 133 bpm. Nu uitați că activitatea fizică poate varia. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când efectuezi acest calcul.

pulsul unei persoane care merge pe bicicleta afisat pe un ceas electronic

Este bine să știi faptul că atunci când alergi sau întreprindeți alte activități fizice ritmul cardiac se schimbă

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Ce i-a șoptit la ureche Mirabela Grădinaru lui Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile prezidențiale. I-a spus un singur cuvânt
observatornews.ro
Gigi Becali explică de ce a pierdut Simion alegerile: "Nimeni nu se aştepta, era ca şi câştigător. El a greşit"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vremea se schimbă total. România se pregătește de două săptămâni teribile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 mai 2025
19 mai 2025