Începând cu vârsta de 6 luni, tinerele mămici sunt în căutare de un tabel pentru diversificare. Diversificarea este procesul de trecere a unui sugar de la o dietă bazată exclusiv pe lapte la una care include alimente solide. Această etapă este, de asemenea, una destul de emoțională în dezvoltarea copilului.
Unii specialiști recomandă să le dea bebelușilor „câte puțin din toate” începând cu vârsta de 4 luni, în timp ce alții consideră că bebelușii ar trebui alăptați până la vârsta de 2 ani. Din cauza diferențelor de opinii, Organizația Mondială a Sănătății a studiat mai amănunțit această chestiune și a oferit mămicilor un tabel de diversificare. Conform tabelului se recomandă alăptarea la sân a copiilor sănătoși născuți la termen până la cel puțin vârsta de 6 luni.
Tabel diversificare. De ce bebelușii trebuie alăptați până la 6 luni?
Valoarea nutritivă a laptelui matern este satisfăcătoare pentru această perioadă, fiind necesar doar un supliment de vitamina D. Laptele matern oferă în principal protecție copilului împotriva infecțiilor. Bebelușii născuți cu greutate mică sau născuți de mame cu anemie au nevoie de suplimentele de fier necesare.
Diversificarea timpurie, până la 4 luni, așa cum s-a practicat în ultimele decenii ale secolului trecut, nu s-a dovedit a fi favorabilă pentru copil, deoarece prezintă unele dezavantaje. Până la 6 luni nu este recomandat să începeți procesul de diversificare deoarece funcțiile digestive ale bebelușului nu sunt pregătite pentru digestia alimentelor solide.
Până la 6 luni, bebelușii au o funcție renală insuficientă. Valoarea nutrițională a proteinelor din cereale și legume este mai mică decât cea a laptelui. Conținutul ridicat de carbohidrați și densitatea calorică ridicată a produselor făinoase contribuie la obezitate.
Beneficiile diversificării alimentației la copiii cu vârsta de peste 6 luni promovează dezvoltarea structurilor orale. De asemenea, acest proces stimulează vorbirea timpurie și dezvoltă gustul. Aportul bogat de calorii contribuie la creșterea rapidă în greutate, asigurând un somn odihnitor.
Beneficiile diversificării alimentației. Cum influențează acest proces dezvoltarea copilului?
Pentru a începe procesul de diversificare este indicat să folosiți întâi de toate alimentele bogate în fier. Astfel, începeți prin a hrăni copilul cu carne de pui, gălbenuș de ou, cereale. Aceste alimente reduc incidența anemiei.
După vârsta de 6 luni, riscul de alergie cauzat de trecerea prin intestine este semnificativ redus. După 6 luni, bebelușul este capabil să stea în picioare, să ducă mâna la gură, să urmărească lingura cu privirea și să deschidă gura când se apropie mâncarea. Astfel, conform tabelului această perioadă este cea mai favorabilă pentru a începe diversificarea alimentației.
Unii nutriționiști consideră că diversificarea nu este justificată la această vârstă. Laptele matern conține o valoare nutritivă suficientă pentru a asigura o dezvoltare normală și la vârsta de 6 luni. Este bine să înțelegeți că nu este nimic în neregulă ca bebelușul tău să fie alăptat la sân până la vârsta de 8 luni, refuzând diversificarea.
Atunci când consultați un tabel pentru diversificare nu uitați că laptele matern este foarte important pentru sănătatea bebelușului dumneavoastră. Așa că, indiferent de ritmul de diversificare, este necesar să vă bazați pe laptele matern până la 12 luni și chiar mai departe, până când decideți că este momentul să vă înțărcați copilul.