Prima pagină » Sanatate » Tabel cu alimente permise în diabet. Ce este permis să mâncați?

Tabel cu alimente permise în diabet. Ce este permis să mâncați?

31 iul. 2024, 11:48,
în Sanatate

Regimul alimentar, în ceea ce privesc persoanele care suferă de diabet, este esențial pentru menținerea sub control a afecțiunii. Există viață și plăceri gustative și după primirea diagnosticului și încă vă puteți bucura de preparate delicioase. Iată tabelul cu alimentele permise în diabet.

Tabel cu alimente permise în diabet

Una dintre cele mai mari preocupările ale persoanelor diagnosticate cu diabet este compunerea meniului. Această afecțiune nu limitează posibilitățile gastronomice, însă trebuie să faceți alegeri potrivite privind alimentele.

Alimente permise în cazul pacienților diagnosticați cu diabet: orez brun, fulgi de ovăz, quinoa, mei, amarant, cartofi dulci copți, kale, spanac, rucola, roșii, broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, sparanghel, morcovi, ardei gras, ceapă, fasole, sfeclă, rubarbă, avocado, țelină, nuci, semințe, tofu, pește, fructe de mare, carne slabă de pui, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, băuturi neîndulcite.

Poate chiar mai important decât lista alimentelor permise, este lista cu alimentele interzise. Consumul lor vă poate face rău și poate agrava afecțiunea. Alimentele interzise în diabet sunt: orez alb, faină albă, pâine albă, lipii albe pentru tortilla, paste, cereale de mic dejun cu conținut ridicat de zahăr, cartofi prăjiți, conserve de legume cu adaos de sare, legume gătite cu mult unt, brânză sau sos, murături, varză murată, conserve de fructe cu sirop de zahăr, dulcețuri, jeleuri, băuturi din fructe, iaurturi cu fructe, carne prăjită, pește prăjit, tofu prăjit, untură, bacon, brânzeturi, carne de pasăre de țară, lapte, iaurt, brânză de vaci, smântână, margarină, înghețată, prăjituri, bomboane, biscuiți, fursecuri, napolitane, covrigi, produse de patiserie, pizza, burgeri, mâncăruri semipreparate, chipsuri, popcorn, snacksuri, ceaiuri îndulcite, bere, energizante, cafele aromate, cafea cu zahăr, vinuri de desert, cidru, miere, nectar de agave, sirop de arțar, struguri, pepene, banane coapte, stafide.

Indicații în ceea ce privește regimul alimentar

Dacă ați fost diagnosticat cu diabet, încercați să înlocuiți grăsimile saturate cu cele nesaturate. Astfel se reduce colesterolul, unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare asociate diabetului.

În cazul diabetului zaharat de tip 2, aveți în vedere consumul de alimente slabe în carbohidrați. Astfel se îmbunătățește nivelul trigliceridelor în sânge, dar și valorile glicemiei. Indicat este și consumul redus de sare. Aceasta este o măsură de prevenție pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel global.

În regimul vostru, trebuie să fie mai multe produse vegetale decât alimente de origine animală. Bazați-vă alimentația pe produse din cereale, în special cele integrale. Cerealele integrale și orezul brun ar trebui să furnizeze cel puțin o jumătate din necesarul zilnic de cereale.

Dacă alegeți să mâncați carne roșie, încercați să reduceți porțiile la 100 de grame pe săptămână. Evitați carnea grasă, carnea prelucrată și ficatul și alegeți în schimb pui și curcan, eliminând întotdeauna pielea.

Nici ouăle nu sunt pentru un consum frecvent. Încercați să nu depășiți consumul a unui gălbenuș de ou pe zi, inclusiv cele folosite în prepararea mâncărurilor.

Totuși, înainte de a vă face regimul alimentar, cel mai bine este să vă consultați cu medicul pentru sfaturi cât mai concrete și utile și pentru un plan alimentar potrivit.

Încă nu este un remediu pentru diabet, însă există metode de prevenție a apariției afecțiunii. Chiar dacă principala cauză este factorul genetic, încercați să aveți un stil de viață sănătos, cu un regim echilibrat și cât mai multă mișcare.

Dacă vreți să vă mențineți sănătatea și să vă bucurați de o calitate a vieții ridicată, țineți cont de acest tabel cu alimente permise în diabet, dar și de lista produselor interzise. Cu un plan alimentar bine gândit, vă puteți bucura atât papilele gustative, cât și de organismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`