Prima pagină » Local » Tabăra școlară de la Ciric va fi modernizată. Primăria Iași va depune proiectul la Uniunea Europeană
Tabăra școlară de la Ciric va fi modernizată. Primăria Iași va depune proiectul la Uniunea Europeană

Tabăra școlară de la Ciric va fi modernizată. Primăria Iași va depune proiectul la Uniunea Europeană

01 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Tabăra școlară de la Ciric va fi modernizată cu fonduri europene. Primăria Iași vrea ca tabăra de lângă lacul Ciric să fie refăcută integral pentru a fi redată circuitului școlar. Zecile de căsuțe de la Ciric au fost lăsate de izbeliște de Ministerul Tineretului și Sportului, iar Primăria Iași a decis preluarea suprafeței de teren pentru a o reface integral

Tabăra școlară de la Ciric va fi modernizată cu fonduri europene. Primăria Iași vrea ca proiectul să intre în exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene pentru a putea fi finanțat. Tabăra școlară de la Ciric a fost gestionată de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și de câțiva ani a fost abandonată în totalitate. În aceste condiții, municipalitatea a preluat complexul pentru a-l reabilita integral și reda circuitului școlar.

„Tabăra de la Ciric face parte din obiectivele pe care ni le propunem pentru finanțare pe 2021-2027. Am făcut câțiva pași importanți de la discuția din anul 2018. La ora la care vorbim am elaborat cartea funciară prin care am intabulat ca proprietate publică toată suprafața de la Ciric prin care activa în trecut acel complex de tabere”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Peste 500 de mii de elevi pot beneficia de tabăra de la Ciric. Primăria a intabulat întreaga zonă de lângă lac

Primarul Mihai Chirica a anunțat că tabăra școlară de la Ciric a ajuns în patrimoniul municipalității după mai mulți ani de discuții. Tabăra va fi refăcută integral, iar destinația nu va fi schimbată.

„I-am și dat drumul la proiectare, am trimis adresă la Ministerul Tineretului și Sportului, și la Ministerul Educației, și la cel al Dezvoltării pentru a face transferul legal al tuturor bunurilor. Tabăra va rămâne cu destinația de tabără școlară. Iașul e un hub important în educația școlară și o pepinieră mare pentru viitorii studenți”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Un ales local a cerut ca tabăra școlară de la Ciric să fie reabilitată pentru a găzdui elevi din toată Moldova.

„În județul Iași sunt circa 130 mii de elevi și alte câteva zeci de mii de elevi în regiunea Moldovei. Sunt peste 500 mii de elevi care pot beneficia de această tabără. Ea trebuie preluată în mod legal și trecută în patrimoniul primăriei pentru a fi reabilitată. Propun să se facă o tabără de anvergură regională și chiar națională”, a spus Florentin Traian Ciubotaru, consilier local PSD.

Numai pentru demolarea căbănuțelor din tabără este nevoie de câteva sute de mii de euro

Ultima evaluare făcută arată că cele aproape 80 de imobile de la Ciric au fost estimate la circa 157 de mii de lei. Căsuțele, căbănuțele, terenul de sport, spațiul expozițional și cel administrativ nu mai reprezintă mare lucru. Situația s-a complicat după ce MTS nu a mai investit niciun leu în întreținerea acesteia. Procedurile de preluare a terenului au fost destul de complicate. Pentru demolarea zecilor de căbănuțe din tabără este nevoie de câteva sute de mii de euro. Pentru a reconstrui tabăra, ar fi nevoie de măcar tot atâtea fonduri. Cum Ministerul a uitat de tăbara pe care o are, municipalitatea a cerut ca aceasta să intre în patrimoniul său. Tabăra școlară de la Ciric ar putea fi astfel salvată cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024