Prima pagină » National » Tabăra premierului Florin Cîțu din PNL cere două săptămâni pentru a verifica verificitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură
Tabăra premierului Florin Cîțu din PNL cere două săptămâni pentru a verifica verificitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură

Tabăra premierului Florin Cîțu din PNL cere două săptămâni pentru a verifica verificitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură

06 sept. 2021, 12:32,
în National

PNL încearcă să amâne cât de mult e posibil depunerea moţiunii de cenzură. Din aceste considerente, tabăra premierului Florin Cîțu, prin vocea lui Daniel Fenechiu, cere Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului amânarea cu două săptămâni a moţiunii de cenzură. Acesta susţine că semnăturile trebuie verificate.

Scandalul vine în contextul în care PNL consideră că o parte dintre semnăturile de pe moţiunea ce cenzură sunt false.

PNL cere amânarea cu două săptămâni a moţiunii de cenzură împotriva PNL

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL arată faptul că există suspiciuni rezonabile precum că mai mulţi parlamentari nu ar fi semnat pe lista cu moţiunea de cenzură. Acesta a explicat că unele semnături sunt total diferite față de cele date de parlamentari pe listele de prezentă. În această cheie, liderul PNL cere amânarea pentru două săptămâni a moţiunii de cenzură:

„Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Din informaţiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.. (…) Verificarea numărului de semnături, precum și a titularului semnăturii este importantă și din perspectiva verificării unei alte condiţii constituţionale de validitate care prevede limitarea numărului de moțiuni de cenzură care pot fi iniţiate de parlamentari.

Astfel, dacă moțiunea de cenzură ar fi respinsă, deputaţii și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția o altă moțiune în aceeași sesiune parlamentară. (…) Semnătura olografă a fiecărui iniţiator trebuie evidențiată în lista de semnături care însoțește moțiunea de cenzură, în original și fără ștersături sau corecturi de natură să reflecte lipsă sau revocarea consimțământului inițiatorului.

Semnătura olografă a fiecărui iniţiator trebuie să fie rezultatul grafic al unei execuții personale a titularului și să îndeplinească cerințele stabilite prin art. 268 alin. (1) din Codul de procedură civilă: ”semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuyia. Dacă semnătura aparține unui funcționar public, ea confer autenticitate acelui înscris, în condițiile legii” . Solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzură depuse de senatori şi deputaţi USR şi AUR”, se menționează în solicitarea PNL.

Alina Gorghiu consideră că textul moţiunii de cenzură este neconstituţional

În altă ordine de idei, Alina Gorghiu consideră că tot textul moţiunii este neconstituţional. Aceasta arată faptul că o moţiune de cenzură se depune împotriva întregului Guvern nu doar împotriva unei persoane:

Așa mare grabă, vineri noaptea, să fie depusă moțiunea…cu un text neconstituțional, îndreptat împotriva unei singure persoane, Florin Cîțu, nu împotriva Guvernului, așa cum prevăd normele legale.

Unii au ținut funcționarii peste program, ca să-i primească pe Bârna și Simion cu moțiunea de cenzură, vineri, la ora 21.00, doar, doar pică guvernul mai repede…fără să își facă timp să verifice semnăturile

Pe de altă parte, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS din Parlament a arătat faptul că nu există nicio fraudă a semnăturilor de pe lista depusă de aceștia în colaborare cu AUR. Acesta a declarat și faptul că mai mulți parlamentari PNL i-au sunat pe unii semnatari ai moțiunii de cenzură pentru a-i ruga să-și retragă semnăturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *