Prima pagină » Local » Tabără pentru refugiații din Ucraina, la Centrul Tehnologic Regional Iași. Proiectul, supus votului în plenul CL Iași – LIVE VIDEO
Tabără pentru refugiații din Ucraina, la Centrul Tehnologic Regional Iași. Proiectul, supus votului în plenul CL Iași - LIVE VIDEO

Tabără pentru refugiații din Ucraina, la Centrul Tehnologic Regional Iași. Proiectul, supus votului în plenul CL Iași – LIVE VIDEO

15 mart. 2022, 01:59,
Vlad Rotaru, în Local

O tabără temporară pentru refugiații din Ucraina va fi amenajată la Centrul Tehnologic Regional Iași, din zona cartierului CUG. Proiectul va fi supus votului plenului Consiliului Local Iași într-o ședință extraordinară

Marți, 15 martie 2022, plenul Consiliului Local Iași se va reuni într-o ședință extraordinară a instituției pentru a discuta câteva proiecte de hotărâre. Consilierii locali vor analiza un proiect legat de redistribuirea excedentului bugetar înregistrat la 31 decembrie 2021. În același proiect va fi analizată și rectificarea proiectului de buget pe anul 2022. În plus, consilierii locali vor discuta un alt proiect privind înființarea unei tabere temporare de cazare pentru refugiații ucraineni, tabără deschisă la Centrul Tehnologic Regional din zona CUG.

UPDATE: Ședința Consiliului Local Iași a început!

Tabără pentru refugiații din Ucraina, deschisă de primărie la Centrul Tehnologic Regional Iași

Municipalitatea va încheia un protocol cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași legat de funcționarea taberei respective.

”Se aprobă înființarea taberei temporare de cazare și asistență umanitară la Centrul Tehnologic Regional Iași, cu sediul în municipiu, Șoseaua Nicolina, nr.141. Scopul înființării taberei este reprezentat de cazarea pe perioada staționării temporare a cetățenilor străini sau apatrizi, aflați în situații deosebite și care nu solicită o formă de protecție conform Legii nr.122/2006, privind azilul în România”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria va solicita și sprijinul organizațiilor neguvernamentale pentru ajutorarea celor din Ucraina care au fugit din calea războiului.

”În vederea asigurării sprijinului și asistenței umanitare pentru cetățenii străini sau apatrizi afectați de conflictul armat din Ucraina, municipiul Iași va încheia protocoale de colaborare cu organizațiile neguvernamentale care își vor manifesta intenția de a se implica în gestionarea acestei situații”, se arată în proiectul de hotărâre.

Fonduri asigurate de Guvernul României pentru sprijinirea refugiaților

Refugiații vor beneficia de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, asigurarea serviciilor de comunicare prin intermediul unui translator, asistență medicală primară și asistență medicală de urgență. Fondurile vor fi alocate prin Guvernul României, prin ISU Iași. În plus, primăria a cerut organizațiilor neguvernamentale din Iași sprijinirea refugiaților și prin promovarea unor proiecte sociale finanțare de autoritatea locală. Pentru anul 2022, la legea 350/2005, municipalitatea a pus la bătaie 2,4 milioane de lei. În județul Iași sunt disponibile aproape 3.000 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni, deschise în diverse spații puse la dispoziție de autoritățile locale.

Locuri noi pentru refugiații din Ucraina, în municipiul Iași

Și Consiliului Județean Iași a decis să acorde sprijin pentru refugiații din Ucraina care fug din calea războiului. Autoritatea județeană va aloca fonduri de circa 1,4 milioane de lei pentru organizațiile neguvernamentale, acestea urmând a face proiecte sociale destinate sprijinirii persoanelor care vin din țara vecină. Pe lângă tabăra de refugiați de la Centrul Tehnologic Regional Iași, CJ va deschide un spațiu similar la Centrul Expozițional Moldova Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *