Prima pagină » Magazin » Tabara de astronomie Perseidele, Cotnari – Dealul Catalina, 10 – 13 august 2019
Tabara de astronomie Perseidele, Cotnari - Dealul Catalina, 10 - 13 august 2019

Tabara de astronomie Perseidele, Cotnari – Dealul Catalina, 10 – 13 august 2019

29 iul. 2019, 12:56,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:702864;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi, Primaria Comunei Cotnari, Biblioteca Publica Cotnari si Astroclubul „PEGAS” organizeaza Tabara de astronomie „Perseidele” – Vanatoare de stele, care se va desfasura pe Dealul Catalina, langa Cetatea Traco-Getica de la Cotnari, in perioada 10 – 13 august 2019, moment de varf al Perseidelor, cand pe cer se pot vedea cu ochiul liber chiar pana la 100 de meteori pe ora. Perseidele sunt cel mai stralucitor curent de meteori care apare pe bolta cereasca in fiecare an, in perioada 17 iulie – 24 august, deoarece Pamantul trece prin praful cosmic lasat de coada cometei Swift-Tutle. Noaptea va mai cuprinde observarea obiectelor ceresti prin telescop si cu ochiul liber: planetele sistemului solar, stelele importante, constelatiile, dar si multa distractie si voie buna. Evenimentul este parte a proiectului „Constelatia bibliotecilor”, cofinantat de AFCN si de Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi.
Participarea este gratuita, dar inregistrarea este recomandata pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/constelatiabibliotecilor/).
Incepand cu ora 19.00, participantii care doresc sa campeze sau doar vor petrece intreaga noapte sub stele, vor trebui sa-si asigure strictul necesar unei astfel de experiente (cort, saltea, sac de dormit, imbracaminte adecvata, apa, sandvisuri etc.), iar in cazul minorilor, acordul scris al parintilor. Ca de obicei, pentru buna reusita a evenimentului, vom fi atenti si la starea vremii. 
Informatii suplimentare puteti obtine pe adresa de e-mail [email protected] sau telefonic, la numarul 0745 798 867 – bibliotecar Dorin Cozan, coordonatorul activitatii.

Proiectul „Constelatia bibliotecilor” este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) in cadrul sesiunii de finantare II/2019, aria tematica Educatie prin Cultura. Valoarea totala a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezinta finantarea nerambursabila din partea AFCN si 7000,00 lei este contributia proprie a Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi. Perioada de implementare este iulie – octombrie 2019.
Proiectul urmareste inovarea si diversificarea serviciilor de biblioteca, prin infiintarea unor cluburi de astronomie in cinci biblioteci din judetul Iasi, si anume in comunele Deleni, Ceplenita, Erbiceni, Belcesti si Sipote. Cele cinci biblioteci au fost selectate in baza evaluarii activitatii acestora de catre Comisia de coordonare si indrumare metodica din cadrul Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi. In cadrul proiectului vor fi achizitionate cinci kit-uri de astronomie (telescoape si accesorii care vor ramane celor cinci biblioteci), se vor desfasura cursuri de initiere in domeniu pentru bibliotecarii implicati, vor avea loc ateliere de cunoastere si manevrare a echipamentelor specifice, de realizare in conditii optime a observatiilor astronomice si de obtinere si prelucrare a astrofotografiilor lunare si planetare. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *