Metropola australiană Sydney a intrat în noul an cu tradiţionalul său foc de artificii executat deasupra zonei portului ce a fost urmărit de milioane de australieni dar şi de turişti, transmite DPA.
Focurile de artificii de la Sydney au început la miezul nopţii (13:00 GMT), deasupra celebrelor Harbour Bridge şi Opera House. În cadrul festivităţilor din acest an au fost folosite aproximativ 9 tone de materiale pirotehnice. Artificii au fost lansate în 264 de puncte diferite, în număr semnificativ mai mare decât anul trecut.
Pentru prima oară au fost lansate focuri de artificii în partea de vest a Harbour Bridge. Folosind tehnologie inovatoare, diferite modele şi forme de animale, precum şi cuvântul „Sydney” au fost realizate din artificii şi jocuri de lumini de pe Harbour Bridge.
Peste 1 milion de persoane au participat la evenimentul trecerii dintre ani
Peste 1 milion de persoane au participat la evenimentul trecerii dintre ani, numeroşi australieni dar şi turişti alegând să petreacă pe pături sau scaune de picnic în parcurile oraşului.
Explozii de artificii au fost admirate şi deasupra altor oraşe majore din Australia, precum Melbourne, Brisbane sau Adelaide.
Primul mare oraş care a primit anul 2025 este în Auckland din Noua Zeelandă, cu 2 ore înainte de Sydney. La Auckland au fost alese 7 melodii pentru a crea „coloana sonoară” de la miezul nopţii, muzica fiind sincronizată cu jocuri de lumini, lasere şi focuri de artificii.
Focurile de artificii şi jocurile de lumini de la Sky Tower au fost programate să dureze 5 minute şi 30 de secunde şi au fost declanşate de tradiţionala numărătoare inversă de 10 secunde ce a fost proiectată la baza turnului. Când s-a ajuns la zero, 500 de kilograme de produse pirotehnice au fost lansate din turn, cea mai înaltă construcţie din emisfera sudică.
Pregătirile au început încă de acum 6 luni, fiind necesare 1500 de linii de cod de programare şi 14 kilometri de fire şi cabluri electrice.
Pe Harbour Bridge din Auckland, 90.000 de luminiţe care îşi schimbă culorile au sclipit intermitent în ritmul numărătorii inverse dintre ani.
Capitala Noii Zeelande, Wellington a sărbătorit de asemenea cu focuri de artificii şi muzică.
Insula Crăciunului sau Kiritimati, un atol de corali din Oceanul Pacific cu o populaţie de 5.000 de locuitori, a fost prima locaţie geografică locuită care a intrat în anul 2025.
În orele următoare atenţia se mută spre Asia
În orele următoare atenţia se mută spre Asia, unde numeroase metropole au anunţat spectacole pirotehnice şi de lumini pentru a marca noul an.
În Taiwan se va desfăşura un spectacol de artificii de 6 minute deasupra turnului Taipei 101, care măsoară 509 metri. Pentru prima oară, celebrările vor include şi un spectacol de lumini, conform organizatorilor.
La Bangkok, una dintre cele mai bune opţiuni pentru a fi în mijlocul evenimentelor este achiziţia unor locuri pe barjele de petrecere de pe râul Chao Phraya. La miezul nopţii nu se trece însă în 2025. Thailanda, care urmează calendarul budist, intră în anul 2568.
La Singapore, mulţimile de petrecăreţi se adună pentru a admira focurile de artificii de la Marina Bay. În Kuala Lumpur, impresionantul Petronas Tower, 452 de metri, va fi epicentrul unui impresionant joc de lumini.
Samoa Americană (sau Samoa de Est) va fi ultimul teritoriu care trece în noul an.