Prima pagină » Actualitate » Sute de ţări au ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor! Ce prevede înţelegerea
Sute de ţări au ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor! Ce prevede înţelegerea

Sute de ţări au ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor! Ce prevede înţelegerea

02 iul. 2021, 09:42,
George Cristian, în Actualitate

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor. Sunt 130 de state care au ajuns la acest acord ce prevede o reformă a impozitării multinaţionalelor şi instituirea a plății unui impozit minim pe profit de cel puţin 15%,

Acordul menţionat mai sus are două părti. Prima parte reprezintă rata globală de impozitare a profiturilor de cel puţin 15% iar a doua se referă la o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaținalelor.

Acordul încheiat de sute de state prevede impozitarea multinaţionalelor

Acordul încheiat joi, 1 iulie 2021 şi prevede o impozitare minimă pentru toate multinaţionalele. Acesta a fost numit de către secretarul general OECD ca fiind un acord istoric:

”După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.

Totuşi, în pofida faptului că 130 de ţări au semnat acordul, sunt câteva state care au fost reticiente fată de propunerea acordului. Vorbim de tari precum Irlanda și Ungaria

Taxele nu vor mai fi plătite doar acolo unde compania îşi are sediul

Pilonul 1 din acord prevede faptul că taxele nu vor mai fi plătite acolo unde corporaţia îşi are sediul. Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde își are sediul, o adevărată revoluție în domeniul impozitării internaționale.

Companiile care sunt vizate de impozitare sunt corporaţii care generează peste 20 de miliarde de euro că cifră de afaceri globale iar rentabilitatea acestora este mai mare de 10%. Altfel spus, acordul mai prevede faptul că pragul cifrei de afaceri poate fi redus până la 10 miliarde de euro. Ca un fapt divers, de la taxarea aceasta sunt excluse companiile care au activități în industria extractivă precum mineritul dar și serviciile financiare reglementate

Sistemul ar fi gândit să fie în favoarea ţărilor mai mici

De asemenea, a fost integrat un sistem în favoarea țărilor mai mici, pentru a ține seama de prezența reală a multinaționalelor pe teritoriul lor și pentru a le distinge de paradisurile fiscale, unde aceste companii nu au adesea o activitate eficientă.

”Acest plan cu doi piloni va oferi un ajutor preţios statelor pentru mobilizarea veniturilor fiscale necesare reechilibrării bugetelor şi finanţelor publice, în timp ce investesc în serviciile publice esenţiale, în infrastructuri şi pentru măsurile destinate unei redresări post-COVID puternice şi durabile”, subliniază OCDE în anunţul său. Participanţii la negocieri şi-au dat ca termen luna octombrie pentru finalizarea detaliilor tehnice şi pentru pregătirea ”unui plan de implementare efectivă în 2023”.

 Irlanda și Ungaria nu au semnat acordul! Care este motivul?

Din acordul istoric adoptat la nivel mondial, Irlanda și Ungaria nu au dorit să facă parte. Irlanda nu este incântată pentru că impozitele pe profit din țară sunt mai mici de 15% . Din această perspectivă, în Irlanda își au sediul mai multe corporații cum ar fi Facebook, Google sau Apple.

În schimb, Marea Britanie sprijină acordul, dar vrea că sectorul său financiar să fie scutit de „primul pilon” al reformei privind impozitarea unei cote din profiturile companiilor cu sediul peste mări.

Marele multinaționale au plătit impozite ridicole în comparație cu profitul

Reporterii internaționali au realizat un articol prin care arăta faptul că cele mai mari corporații și oamenii din conducerea acestora au plătit, de-a lungul anilor, impozite ridicole în comparație cu profitul pe care l-au obținut. Marii actori pe plan internațional cum ar fi, Jeff Bezos, Elon Musk sau Warren Buffet au plătit impozite mai mici decât multe persoane cu venituri medii.

Puteți citi articolul dând click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *