Vineri, 15 aprilie 2022, a fost ultima zi a Campaniei Picătura de Viață la Iași, campaniei de donare de sânge organizată de Asociația Studențească Amicus. Emma Birtea, coordonatoarea campaniei desfășurate la Iași, a declarat că acțiunea de donare de sânge a fost un real succes, iar studenții ieșeni le-au dat un exemplu demn de urmat tuturor potențialilor donatori.
Din nefericire, ieșenii și în general românii nu excelează în ceea ce privește donarea de sânge. Unele persoane ezită să doneze sânge, deoarece cred că este vorba de o procedură dureroasă. Principalul stereotip care îi ține pe români departe de centrele de transfuzii este teama că ar putea contracta diverse infecții. De asemenea, există și persoane care cred că nu este sănătos să donezi o cantitate atât de mare de sânge (450 ml), cantitate ce reprezintă 10% din totalul de sânge din corp.
Campania Picătura de Viață, organizată de către Asociația Studențească Amicus, a fost un real succes
În perioada 11-15 aprilie, la Iași, s-a desfășurat Campania Picătura de Viață, o campanie de donare de sânge organizată de Asociația Studențească Amicus. Campania Picătura de Viață a luat ființă în anul 2016, în cadrul Congresului de Tineret de la Târgu-Mureș. Prima campanie de donare de sânge desfășurată sub egida Asociația Studențească Amicus a fost un adevărat succes, fiind apoi desfășurată și de către alte filiale Amicus. În cele 5 zile în care s-a desfășurat campania, au donat sânge mai mult de 100 de studenți. În cadrul Campaniei Picătura de Viață s-au strâns și donații pentru refugiații ucraineni.
Robert Strungariu donează sânge pentru a doua oară și își dorește să facă din asta un obicei, totul spre folosul celor care se zbat în viață și moarte și au nevoie urgentă de transfuzii de sânge.
„Este a doua oară când donez sânge, prima oară am donat anul trecut. Sunt prieten cu mai mulți membri ai Asociației Studențești Amicus. Cred că fiecare persoană care donează sânge salvează vieți și ăsta este principalul motiv care mă determină să mă alătur Campaniei Picătura de Viață”, a declarat Robert, unul dintre donatorii de sânge ai campaniei.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge?
Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții.Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18-60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme. Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, acesta trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere.
Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni. Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii.
Asociația Studențească Amicus se implică încă din 2016 în organizarea de campanii de donare de sânge în rândul studenților și astfel ajută sute de persoane ale căror vieții depind de transfuzii de sânge.