În perioada 7-9 octombrie 2022, la Iași, s-a desfășurat Congresul Național de Fizioterapie a Colegiului Fizioterapeuților din România. Acesta a conținut elementele necesare unei dezbateri academice de vârf, constând într-un dialog între specialiștii din domeniul sănătății, care au avut oportunitatea de a împărtăși cele mai noi informații în ceea ce privește practicarea fizioterapiei
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, cu prezență fizică și online, și a fost organizat de către Colegiul Fizioterapeuților Iași – Vaslui – Neamț. Congresul a fost creditat cu 30 de credite EMC de către Comisia pentru avizare profesională a Colegiului Fizioterapeuților din România, prin decizia 379/18.08.2022.
Daniela Stanca: „Este un prilej de a promova rolul fizioterapiei în asigurarea sănătății pacientului, a mobilității funcționale, dar şi în reducerea durerilor”
Daniela Stanca, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România, a precizat că acest congres este un prilej de a promova rolul fizioterapiei în asigurarea sănătății pacientului și, astfel, de a crește calitatea vieții persoanelor care intră în contact cu fizioterapeuții români.
„Mă bucur nespus că am avut șansa să organizăm în Iași cea de-a V-a ediție a Congresului Național de Fizioterapie, pentru că este un centru universitar foarte puternic, pentru că este un oraș cultural, cu atâta istorie. Mulțumim echipei de organizare și Colegiului Fizioterapeuților Iași – Vaslui – Neamț. Pentru noi este un prilej de a promova rolul fizioterapiei în asigurarea sănătății, a mobilității funcționale, în reducerea durerilor și, de ce nu, în desfășurarea activităților care fac atâta plăcere pacienților din România. Este un eveniment la care dovezile și cercetările existente stau la baza asigurării informaților pe care le vom furniza atât specialiștilor, cât și colegilor de alte specialități și sunt convinsă că organizarea evenimentului, în fiecare an, nu va face altceva decât să aducă un beneficiu, pe de o parte, nivelului de furnizare a serviciilor de fizioterapie și, pe de altă parte, calității vieții pacienților pe care îi tratăm de zi cu zi în cabinetele și în centrele unde ne desfășurăm profesia”, a declarat Daniela Stanca, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România.
Cine sunt ieșenii care au luat parte la Congresul Național de Fizioterapie
Cea de-a V-a ediție a Congresului Național de Fizioterapie a numărat peste 35 de speakeri atât din țară, cât și din străinătate. Printre ieșenii care au luat partea la acest eveniment îi amintim pe lect. univ. dr. fiz. Paul Lucaci, conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, prof. dr. Sebastian Cozma, prof. univ. dr. ing. Marian-Silviu Poboroniuc, bioing. Bogdan Dumitriu, conf. univ. dr. Călin Corciovă, dar și mulți alții.
„Anul acesta, acest colegiu teritorial este organizatorul a celei de-a V-a ediții a Congresului Național de Fizioterapie a Colegiului Fizioterapeuților din România. Țin să menționez faptul că avem peste 35 de speakeri, atât români, cât și din străinătate. Este un eveniment la care vor lua partea peste 200 de participanți cu prezență fizică și peste 2.500 de participanți în variantă online. Ne bucurăm că suntem împreună, iar după o perioadă atât de lungă, cum a fost cea a pandemiei, putem să socializăm în acest mod și să dezbatem subiecte interesante din domeniul nostru”, a precizat Elena Nechifor, președintele Colegiului Fizioterapeuților Iaşi – Vaslui – Neamţ.
Printre ieșenii care au luat cuvântul la cea de-a V-a ediție a Congresului Național de Fizioterapie s-a numărat și lect. univ. dr. fiz. Paul Lucaci, care a vorbit despre „Educația medicală a pacientului cu accident cerebral vascular”. Prof. dr. Sebastian Cozma a avut o prezentare intitulată „Deficitul vestibular şi procesul de compensare şi reabilitare”, iar conf. univ. dr. Paraschiva Postolache a prezentat câteva aspecte legate de „Recuperarea respiratorie – rolul și locul fizioterapeutului”.