Pensionarii ieșeni care au muncit în străinătate, în țări precum Italia sau Spania, încasează venituri și de 3 ori mai mari față de cele acordate în România. În 2020 s-au plătit 584 de pensii, iar, în anul precedent, 650 către ieșeni din Diaspora, care au îndeplinit stagiul de cotizare.
Sute de pensionari ieșeni care au muncit în străinătate, au încasat banii ce li se cuvin. Numărul beneficiarilor a crescut în 2020, comparativ cu anul 2021, potrivit Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Astfel, dacă în anul 2020 s-au plătit către ieșenii pensionați pe baza anilor munciți în străinătate 584 de pensii, în 2021 s-au virat 650 de pensii. În 2021 au fost emise 581 de decizii pentru dosarele de înscrieri noi și s-au transmis 719 formulare E250RO.
Astfel, 377 de ieșeni care au muncit în străinătate și au îndeplinit stagiul de cotizare în țara în care au fost angajați au depus dosarele la CJP Iași. Alte 170 au fost transmise din Italia, pe baza convențiilor încheiate între România și statul european, alte 4 din Franța, 6 din Germania, 17 din Spania, câte un dosar a fost transmis din Norvegia, Olanda și Irlanda și câte două din Anglia și Belgia. Cele mai multe dosare de pensie din străinătate sunt den Italia și Spania. Pensiile din cele două state europene sunt și de 3 ori mai mari decât acordate în România.
Cele mai multe dosare depuse de pensionarii ieșeni care au muncit sunt din Italia și Spania
Potrivit specialiștilor, o persoană care a muncit ca operator în diverse domenii timp de cel puțin 10 ani, iese la pensie cu 1.300-1.500 de euro. Un profesionist poate primi și 2.000-2.500 de euro lunar pentru perioada muncită în Italia. De altfel, în ultimii ani, specialiștii CJP Iași au analizat sute de dosare depuse de cei care au muncit în această țară.
”CJP Iași este un pol de competență pentru toate solicitările transmise din regiunea Lazio, Italia. Primim aproape în fiecare zi cereri de la persoanele care au muncit în România. De asemenea, sunt solicitări de la ieșeni care vor pensie pentru perioada lucrată în diverse țări, unde depun și documentele. Din zona Lazio, de la ieșenii care au muncit acolo, am primit multe cereri de încadrare a pensiilor”, a declarat Maria Andronache, directorul CJP Iași.
De asemenea, în ultimii ani a crescut numărul dosarelor depuse de ieșenii care au muncit în Israel și au îndeplinit stagiul de cotizare pentru a primi pensiile. Potrivit CJP Iași, în anul 2021 s-au întocmit 16 dosare noi pentru pensionarii ieșeni care au muncit în această țară. Pensiile ieșenilor au fost mărite începând cu anul 2022.
România a încheiat acorduri privind pensiile cu mai multe țări
Începând cu anul 2011 a intrat în vigoare Acordul între România și statul Israel în domeniul securității sociale, semnat la Ierusalim pe data de 28 Februarie 2011 și ratificat prin Legea nr. 150 din 23 Iulie 2012. În 2011 a intrat în vigoare și Acordul dintre România și Republica Moldova. În aplicarea acestui acord în 2021 s-au înregistrat 24 de dosare noi din partea ieșenilor care vor pensii pentru perioada muncită în această țară. În total, pentru ieșenii care au muncit în această țară și au ieșit la pensie au fost 31 de decizii de stabilire drepturi pensie. Tot în anul 2011 s-a stabilit un acord între România și Canada. În aplicarea acestui acord, în anul 2021, au fost emise 3 formulare de confirmare a stagiului de cotizare a pensiilor.
Acorduri privind pensiile din străinătate au fost încheiate și între Guvernul României și cele ale Albaniei, Coreei, Turciei, Serbiei, Armeniei, Rusiei, Ucrainei și Belarusului. Ieșenii care au muncit în străinătate pot să cumpere vechime în muncă, numărul solicitărilor fiind în creștere. Totodată, pensionarii ieșeni care au muncit în străinătate pot ieși la pensie și pot obține venituri în funcție de limita de vârstă a pensionării din fiecare țară.