Prima pagină » Actualitate » Sute de pacienți paralizați sau în scaune cu rotile au refuzat serviciile de recuperare neuromotorie din frica de a nu se infecta cu COVID-19! La Spitalul de Recuperare, listele de așteptare s-au golit
Sute de pacienți paralizați sau în scaune cu rotile au refuzat serviciile de recuperare neuromotorie din frica de a nu se infecta cu COVID-19! La Spitalul de Recuperare, listele de așteptare s-au golit

Sute de pacienți paralizați sau în scaune cu rotile au refuzat serviciile de recuperare neuromotorie din frica de a nu se infecta cu COVID-19! La Spitalul de Recuperare, listele de așteptare s-au golit

25 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

La Spitalul de Recuperare din Iași, sute de pacienți paralizați sau în scaune cu rotile, care au nevoie de recuperare neuromotorie, nu se mai prezintă la programări. Deși mulți dintre aceștia sunt în stare gravă, amână prezentarea la medic din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Din acest motiv, medicii au fost nevoiți să rescrie lista de așteptare. Din 1.500 de pacienți care ar avea nevoie de recuperare neuromotorie, doar 40 sunt internați acum în spital

Pacienții care erau programați la Spitalul de Recuperare din Iași la Secția de recuperare neuromotorie refuză să se mai prezinte la unitatea medicală din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Așa cum spun reprezentanții spitalului, doar un sfert dintre pacienții care aveau programări sau care trebuiau să se programeze s-au prezentat la spital. Mulți dintre pacienții care refuză să vină la unitatea medicală sunt paralizați în urma unui atac vascular cerebral (AVC), alții au rămas imobilizați în urma unui accident. Chiar dacă nu se pot mișca aproape deloc, frica de a nu se infecta cu COVID-19 este mai mare.

De la o listă de așteptare pe care erau înscriși sute de pacienți, au rămas doar 40 care vin la tratament

Secția de recuperare neuromotorie de la Spitalul de Recuperare din Iași a fost una dintre cele mai solicitate secții ale unității medicale. Un pacient putea să aștepte și un an de zile pentru a beneficia de serviciile de recuperare motorie. Din cauza pandemiei de COVID-19, mulți au amânat prezentarea la medic.

„Ne confruntăm cu un fenomen mai ciudat, să zicem așa. Am fost nevoiți să refacem lista de programări pentru recuperare neuromotorie pentru că mulți pacienți nu s-au mai prezentat la spital. Contactați de către noi, aceștia au spus că nu vin la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Avem acum o listă de programare pe termen scurt. Înainte, listele de așteptare erau lungi, iar un pacient putea aștepta și un an de zile pentru a beneficia de serviciile noastre”, spune Carmen Cumpăt, managerul unității medicale.

Medicii au contactat pacienții să revină la recuperare neuromotorie, dar mulți au refuzat

De la începutul stării de urgență, Spitalul de Recuperare din Iași a fost în așteptare. Era în discuție faptul că va deveni spital suport COVID-19. Pentru o perioadă de câteva săptămâni, unitatea medicală a funcționat la o capacitate de 1 la sută. Pacienții care aveau nevoie de recuperare neuromotorie au fost contactați imediat ce spitalul și-a reluat activitatea, dar mulți dintre aceștia au refuzat să vină la spital.

„Există 3 categorii de pacienți: pacienții care nu se prezintă la spital din frica de a nu se infecta cu COVID-19, pacienții care au amânat venirea la recuperare până se va mai liniști puțin situația la nivel național și pacienții care se prezintă la unitatea medicală anunțând că s-a agravat deficitul motoriu. Cei din urmă sunt trecuți pe o listă de așteptare”, spune dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iași.

Medicii de la Spitalul de Recuperare din Iași recomandă pacienților să continue exercițiile de kinetoterapie acasă

Cu pacienții care au nevoie de recuperare neuromotorie și nu se prezintă la spital medicii țin legătura telefonic. Cadrele medicale de la Spitalul de Recuperare dau sfaturi telefonice familiei bolnavului despre modalitățile de recuperare la domiciliu.

„Activitatea medicală nu s-a oprit nici pe perioada stării de urgență. Noi am făcut telemedicină și o continuăm și acum. Pacienții care au fost internați în spital pentru recuperare neuromotorie au învățat, la fel și familia, exerciții specifice de kinetoterapie pe care le pot efectua acasă. Aceștia sunt îndrumați telefonic de către cadrele medicale specializate. Dacă pacienții vor efectua aceste exerciții acasă, noi ne putem asigura că în momentul în care vor reveni la spital nu-i vom lua de la 0. Cel mai indicat este să-i preluăm exact în stadiul în care au fost externați, pentru a face pași înainte către recuperare”, spune dr. Doru Baltag.

Dr. Doru Baltag: „Sunt pacienți abandonați de familie care ajung la spital într-o stare mult mai gravă”

Cadrele medicale de la Spitalul de Recuperare din Iași povestesc că sunt pacienți care, după externare, nu au continuat exercițiile de recuperare la domiciliu. Din acest motiv, au ajuns la spital într-o stare mult mai gravă decât cea cu care s-au externat.

„Sunt pacienți abandonați de familie. Acești pacienți nu pot efectua singuri exercițiile de kinetoterapie la domiciliu și fără suport din partea familiei, aceștia ajung din nou la spital, într-o stare mult mai gravă. Acum avem în spital pacienți ale căror deficite motorii s-au agravat. Efortul medicilor pentru a-i ajuta pe acești pacienți în recuperare este mult mai mare, iar satisfacțiile sunt mici. De fiecare dată o luăm de la 0. Din 80 de paturi de pe Secția de recuperare neuromotorie, 40 sunt ocupate cu pacienți care nu au continuat terapia acasă, alții care nu au luat tratamentul corespunzător sau alții care au suferit diverse incidente”, mai spune dr. Doru Baltag.

Pacienții care au nevoie de un sfat medical sau de o programare pot contacta telefonic medicii spitalului

Pacienții care au nevoie de recuperare neuromotorie și nu se prezintă la unitatea medicală din frica de a nu se infecta cu COVID-19 trebuie să știe că medicii de la Spitalul de Recuperare din Iași le stau la dispoziție. Cei care au întrebări referitoare la recuperare sau medicamentație se pot adresa spitalului telefonic sau se pot programa la un consult.

„Noi păstrăm toate măsurile de siguranță emise la nivel național. Din acest motiv, până acum nu am avut niciun pacient sau cadru medical infectat cu COVID-19. Liniile telefoanelor s-au înroșit pentru că noi ținem legătura cu pacienții. Îi îndemnăm să-și facă o programare telefonică și, la nevoie, să ne solicite opinia. Pentru a evita agravarea stării de sănătate, le recomandăm tuturor să continue exercițiile de kinetoterapie la domiciliu”, încheie dr. Doru Baltag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`