Prima pagină » Local » Sute de pacienți ajung în spitalele din Iași din cauza infecțiilor respiratorii! Dr. Solange Roșu: „În jur de 34 la sută dintre copiii care ajung la noi sunt internați!”

Sute de pacienți ajung în spitalele din Iași din cauza infecțiilor respiratorii! Dr. Solange Roșu: „În jur de 34 la sută dintre copiii care ajung la noi sunt internați!”

19 ian. 2023, 02:00,
în Local

Sute de pacienți ajung în spitalele din Iași din cauza infecțiilor respiratorii. De la începutul anului 2023, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au ajuns zilnic peste 100 de copii, iar peste 30 la sută dintre aceștia au avut nevoie de internare. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost internați, de la începutul anului 2023 până în prezent, 155 de pacienți cu gripă, 117 pacienți care au prezentat alte tipuri de viroze respiratorii, 23 de pacienți cu pneumonii și 60 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2

În perioada 9 ianuarie – 15 ianuarie 2023, conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, s-au înregistrat 12.462 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 24,94 la sută mai multe față de săptămâna anterioară. Din totalul de cazuri, 9.790 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 2.360 sunt pneumonii și 312 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Dr. Solange Tamara Roșu: „De la începutul anului 2023 până în prezent am avut 140 de cazuri de gripă”

 o imagine cu un copil cu gripa

În perioada 9 ianuarie – 15 ianuarie 2023, conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, s-au înregistrat 12462 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 24,94% mai multe față de săptămâna anterioară

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași ajung zilnic peste 100 de copii, circa 10 dintre aceștia fiind infectați cu virusul gripal. Dr. Solange Tamara Roșu a precizat că aproximativ 34 la sută dintre copiii care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a unității medicale necesită internare.

„Media adresabilității pe zi este de 115 copii, dar am înregistrat și valori extreme, 153 de copii, în data de 2 ianuarie 2023, iar numărul minim a fost de 94 de copii,  în data de 7 ianuarie. Sunt variații, într-adevăr, de la zi la zi. Ele sunt dictate de mai multe cauze, cum ar fi starea copilului, perioada de vacanță, de adresabilitate din alte județe.

În primele 18 zile ale anului 2023 am avut 140 de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă o medie de zece pacienți pe zi. În ceea ce privește virozele respiratorii, media este de 100 de cazuri în toată perioada, dar, dacă la gripă facem teste, la viroze putem susține aceste statistici doar clinic. În jur de 34 la sută dintre pacienții care ajung la noi sunt internați. Sunt cazuri care necesită internare chiar pe Terapie Intensivă.

Nu e număr foarte mare, dar, în 24 de ore, doi copii intră pe Terapie Intensivă pentru suport specific”, a declarat dr. Solange Tamara Roșu, șefa UPU a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

Sunt și aparținători care decid să refuze internarea copiilor, deși medicii recomandă acest lucru.

„La Unitatea de Primire Urgențe, pacienții sunt consultați și, ținând cont de starea clinică, de antecedente, de vârstă, de locația pacientului, ridicăm necesitatea internării, însă părinții nu sunt întotdeauna de acord. Ca atare, refuză internarea și pleacă acasă cu recomandări din partea noastră, de a se adresa medicului de familie și chiar spitalului de boli contagioase, dacă e vorba de gripă.

O parte dintre ei se mai întorc, fiindcă evoluția nu este cea bună. Ca atare, revin cu febră, pe care nu o pot stăpâni la domiciliu, sunt deshidratați, fiindcă refuză să se alimenteze, iar de cele mai multe ori revin în primele 24 de ore și se internează”, a adăugat dr. Solange Tamara Roșu.

Sute de pacienți ajung în spitalele din Iași din cauza infecțiilor respiratorii!

Spitalul de Boli Infectioase

De la începutul anului 2023 până în prezent la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au internați 155 de pacienți cu gripă, 117 pacienți care au prezentat alte tipuri de viroze respiratorii, 23 de pacienți cu pneumonii și 60 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2

De la începutul anului 2023 până în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost internați 155 de pacienți cu gripă, 117 pacienți care au prezentat alte tipuri de viroze respiratorii, 23 de pacienți cu pneumonii și 60 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

„În prezent (n.r. – miercuri, 18 ianuarie 2023), în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași sunt internați 41 de pacienți adulți, confirmați cu gripă, iar 33 sunt în investigații și este posibil să aibă gripă. De asemenea, avem și 26 de copii internați, 14 cu gripă, cinci dintre aceștia fiind în analize, prezentând fenomene respiratorii.

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase îngrijesc și 22 de pacienți cu SARS-CoV-2. De la începutul anului 2023 până în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase s-au prezentat 155 de pacienți cu gripă, dintre care 68 de copii și 87 de adulți. În ceea ce privește pacienții care au prezentat alte tipuri de viroze respiratorii, la Spitalul de Boli Infecțioase au ajuns șase copii și 111 adulți. Și adresabilitatea pacienților cu pneumonii a fost destul de mare. În primele 18 zile ale anului 2023 s-au înregistrat 21 de adulți și doi copii cu pneumonii.

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași, de la începutul anului până miercuri, 18 ianuarie 2023, au fost înregistrate 60 de cazuri de pacienți cu SARS-CoV-2”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *