Detalii incredibile despre pasagerii cursei Londra – Iași, operată de Wizz Air la Aeroportul Iași. Pasagerii au așteptat câteva zeci de minute, înghesuiți într-un spațiu de la Terminalul T3, ca inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică să le completeze hârtiile privind intrarea în țară dintr-un alt stat
Peste o sută de pasageri ai unei curse externe au avut parte de o surpriză neplăcută la Aeroportul Internațional Iași. Pasagerii cursei Wizz Air pe ruta Londra Lutton – Iași, de sâmbătă, 30 octombrie 2021, au fost nevoiți să aștepte zeci de minute într-o zonă din Terminalul T3 pentru a fi înregistrați de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) la intrarea în țară. Înainte de verificarea documentelor de identitate de către Poliția de Frontieră, pasagerii au fost nevoiți să se înghesuie într-o zonă de circa 40 de metri pătrați pentru a completa documentele respective cerute de DSP privind venirea dintr-o altă țară în perioada pandemiei de COVID-19. Pasagerii s-au arătat însă nemulțumiți, majoritatea fiind vaccinați împotriva COVID-19. La Aeroportul Iași a fost deschis și un centru de vaccinare împotriva COVID-19 pentru pasageri.
Pasageri înghesuiți în Terminalul T3 din cauza protocolului DSP
Unul dintre pasagerii cursei Londra (Lutton) – Iași a povestit prin ce a trecut după ce a aterizat pe aerogară.
„Este absurd să stăm zeci de minute la coadă, într-un spațiu atât de mic. Unii dintre noi erau cu copii, alții erau bătrâni, dar toți stăteam ca oile adunate într-un singur loc, să așteptăm să completăm două hârtii de la DSP. Păi atunci de ce ne-am mai vaccinat și de ce suntem luați în evidență? Dacă erau să ne scaneze codurile, era mult mai bine. Este inuman să aștepți atât de mult pentru două hârtii”, a spus unul dintre pasagerii veniți cu cursa de Lutton. Pasagerul cursei Wizz Air W93654 ajunsă sâmbătă seara la Iași, la ora 20:55.
„Te îmbolnăvești pe loc acolo, cu tot cu mască. Este o chestie total absurdă. În Anglia am cumpărat testul de a 2-a și a 8-a zi și le-am trimis prin poștă. Vin dintr-o zonă liberă într-o zonă roșie și mă iau cei de aici la împins vagoane ca să completez o hârtie, că așa este protocolul. Puteau să organizeze totul măcar într-o sală mai mare”, a spus pasagerul respectiv.
Reguli impuse de DSP la Aeroportul Iași
Conducerea Aeroportului Iași a precizat că spațiul este unul mic, dar că nu pot face nimic din cauza regulii impuse de DSP. Terminalul T3 nu are suficient spațiu pentru a crea zone unde pasagerii pot fi procesați și triați medical.
„Nu avem spațiu suficient acolo, însă este o regulă impusă de DSP pentru a face triajul pasagerilor. Am observat că acolo este înghesuială, noi am pus și niște polițe pe holul de preîmbarcare pentru a face un spațiu mai larg, am pus și pixuri pentru a se completa declarațiile. Din cauza triajului DSP și al Frontierei se ajunge la o viteză mai mică de procesare a pasagerilor, iar acest lucru trebuie reanalizat, pentru că se mai stă și afară”, a menționat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.
Pentru a stimula vaccinarea, cei de la Aeroportul Iași au oferit și o serie de facilități.
Zonă exterioară de triaj lângă Terminalul T3 de la Aeroportul Iași
Cei de la Aeroportul Iași au spus că vor să extindă zona de triaj pentru pasagerii veniți din curse externe, zonă care va fi lipită de terminalul T3.
„Vrem să montăm un cort sau o structură metalică în exterior, avem deja oferte pentru a putea crea un spațiu. Vedem și în funcție de buget cum putem adapta situația. Vine frigul, vin ploile și nu putem lăsa pasagerii afară. Noi nu putem face nimic momentan, este o regulă a DSP pe care o respectăm și noi”, a mai spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.