Blue Air a intrat în insolvența, iar statul român are de recuperat câteva sute de milioane de lei de la compania aeriană. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a solicitat recuperarea ajutorului dat în pandemie de statul român către compania românească.
Blue Air a primit o lovitură economică dură când în pandemie, în 2020, a fost nevoită să-și întrerupă zborurile din cauza pandemiei de COVID-19. De atunci firma românească nu și-a mai revenit.
După insolvență, Blue Air are de dat sute de milioane de lei către statul român
Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană sunt în mijlocul unui proces delicat, determinat de decizia CE de a ordona recuperarea sumei de 33,84 milioane de euro acordate Blue Air în formă de ajutor de stat. În conformitate cu informațiile furnizate de Ministerul Finanțelor, suma totală de 163,8 milioane de lei, reprezentând ajutorul de stat de recuperat, a fost supusă la dobânzi în valoare de 26,75 milioane de lei până la data de 19 martie 2024. Astfel, suma totală de 190,55 milioane de lei, inclusiv dobânda, a fost transmisă către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a fi supusă procedurilor legale de recuperare.
Acest ajutor de stat purtător de dobândă până la recuperarea integrală a acestuia, conform răspunsului Ministerului Finanțelor la interpelarea unui deputat. Blue Air a fost recent transferată către Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice începând cu acest an. Situația financiară a Blue Air a fost instabilă de mai bine de un an, compania intrând oficial în insolvență pe 21 martie 2023, cu datorii de zeci de milioane de euro.
Blue Air a ocupat poziția a treia în clasamentul companiilor aeriene din Europa Centrală și de Est, urmând în spatele Wizz Air și LOT Polish Airlines. În anul 2018, această companie românească înregistrase o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro. În acel moment, dispunea de o rețea vastă de peste 120 de rute europene și transportase aproximativ 5 milioane de pasageri, din care 70% proveneau din Diaspora.
Chiar dacă avea planuri ambițioase, inclusiv listarea la Bursa de Londra, și reușise să atragă în echipa sa specialiști de talie, printre care și pe Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanțelor și reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional (FMI), Blue Air nu a reușit să facă față turbulențelor generate de pandemie și a fost nevoită să se retragă de pe piață.
Care este procesul de recuperare a datoriei Blue Air
Procedurile pentru recuperarea ajutorului de stat impun transmiterea oficială a deciziei de recuperare a ajutorului de stat către autoritățile române, urmată de transmiterea acestei decizii către Ministerul Finanțelor. Ministerul Finanțelor va calcula dobânzile de recuperare aferente ajutorului de 33,84 milioane de euro, suma totală de recuperat fiind transmisă ANAF pentru procedurile de recuperare conform Codului de Procedură Fiscală, inclusiv executarea silită. ANAF va actualiza periodic dobânda ajutorului de stat de recuperat până la recuperarea integrală a sumelor.
În același timp, conform informațiilor furnizate de o sursă oficială a Ministerului Finanțelor pentru Agerpres, un număr de 462 de creditori, atât firme cât și persoane fizice, au solicitat înscrierea în tabelul preliminar al creanțelor Blue Air Aviation SĂ, cu un total de 2,7 miliarde de lei. Aceste date, consultate și confirmate de către Economică.net, evidențiază amploarea dificultăților financiare întâmpinate de companie.
Blue Air este o companie română de aviație inactivă deținută de Nelu Iordache, cu sediul în București. Baza principală a companiei este Aeroportul Internațional Henri Coandă, principalul aeroport al Bucureștiului. În 2022 a avut o cifră de afaceri de peste 800 milioane de lei și a raportat pierderi de peste 350 milioane de lei cu un număr de 64 de angajați, în 2020 având 800 de angajați.