Prima pagină » International » Sute de miliarde de euro economisiți de europeni în vremea carantinei! Banii urmau să ajungă în domeniul HoReCa
Sute de miliarde de euro economisiți de europeni în vremea carantinei! Banii urmau să ajungă în domeniul HoReCa

Sute de miliarde de euro economisiți de europeni în vremea carantinei! Banii urmau să ajungă în domeniul HoReCa

07 ian. 2021, 12:08,
George Cristian în International

Europenii au economisit sume enorme de bani. Totul a fost cauzat de instituirea carantinei cauzate de pandemia de COVID-19. Aşadar, în perioada în care HoReCa a fost închisă, potrivit ziariştilor de la Bloomberg, europenii au înregistrat economii cash de, atenţie, 500 de miliarde de euro.

Banii sunt ţinuţi de europeni ” la saltea” sau în bănci, susţine sursa citată. Banii aceştia erau strânşi şi urmau a fi cheltuiţi pe shopping, călătorii sau restaurante.

Europenii au strâns peste 500 de miliarde de euro, bani cash

Raportul întocmit de Allianz a scos la iveală că în aceste momente, europenii au strâns economii cash de peste 500 de miliarde de euro. Vorbim despre bani care ar fi urmat a fi cheltuiţi în vacanţe, restaurante sau la cumpărături. Cum anul 2020 a fost sub incidenţa pandemiei de COVID-19 iar restricţiile de călătorie impuse de Guvernele europene au fost dure, populaţia a decis să păstreze economiile în bănci sau cash.

Din cauza pandemiei şi a măsurilor de carantinare din Europa, cetăţenii UE au obstacole în a-şi cheltui banii iar din acest lucru economiile deţinute sunt uriaşe. Vorbim de gospodării din zona euro care au cumulat sume uriaşe de cash atunci când industria HoReCa s-a închis în primăvară/

Ultimele măsuri de carantină din Europa îi fac pe cetăţeni să întâmpine şi mai multe obstacole în a-şi cheltui banii, crescând şi mai mult volumul deja ridicat al economiilor care stau gata să alimenteze procesul de recuperare economică odată ce vaccinurile vor îmblânzi pandemia, scrie Bloomberg.

Totuşi, specialiştii consideră că, odată cu relaxarea măsurilor restrictive, europenii vor începe din nou să-şi cheltuiascp economiile. Specialiştii mai spun faptul că acest lucru se va datora şi evoluţiei şomajului. De exemplu, în vara anului 2020 atunci când restricţiile au fost mai puţin dure, oamenii au început din nou să cheltuiască.

PIB-ul Uniunii Europene ar putea creşte cu 1% dacă oamenii îşi vor cheltui banii

Ludovic Subran care activează în domeniul bancar fiind economist șef al Allianz a explicat sursei citate faptul că PIB-ul ar putea crește în 2021 cu1% dacă europenii vor cheltui 25% din economii. Economia Uniunii Europene ar putea înregistra o creştere de 4.6% în 2021 după ce în 2020 a avut un istoric regres de 7.4%. Riscul rămâne ca numai o mică parte din fondurile economisite să reintre în economie rapid, în condiţiile în care nesiguranţa legată de locurile de muncă şi venituri rămâne ridicată.

Strategii vor urmări îndeaproape comportamentul gospodăriilor odată cu temperarea pandemiei pentru a repera semnale privind perspectivele legate de creştere şi inflaţie. Indiferent de ce se va întâmpla cu economiile, problema este relevantă pentru inflaţie. O eliberare rapidă a fondurilor economisite ar putea genera creşteri mai rapide de preţuri decât se aşteaptă în prezent, punând problema necesităţii de noi stimulente din partea BCE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`