Operatorul Tinmar Energy s-a retras de pe piața din România, iar sute de mii de români riscă să rămână fără curent electric. Furnizorul consideră că ultimele măsuri luate de Guvern îl pune în incapacitatea de a mai avea resurse financiare pentru a livra energie către locuințe.
Vă aducem aminte faptul că Guvernul a discutat despre taxa de solidaritate pe care companiile din domeniu trebuie să o plătească pe profiturile care au fost record.
Sute de mii de români ar putea rămâne fără curent electric după ce un furnizor s-a retras de pe piață
Tinmar Energy, un important furnizor de energie din România ar putea să lase sute de mii de români fără curent electric după ce a anunțat că se retrage de pe piața de profil. Aceștia explică faptul că nu mai au suficienți bani pentru a cumpăra energie la prețul actual al pieței și că guvernul a luat măsuri care aruncă piața de profil în haos. George Mihai, energy sales an contracting director a trimis o scrisoare deschisă către ANRE:
Modificările legislative din piaţa de energie electrică şi gaze naturale ne-au pus în situaţia neplăcută de a vă notifica greutăţi în continuarea furnizării în condiţiile impuse de autorităţi.
Ultimele modificări – OUG 119/2022 – sunt o dovadă în plus ca legislaţia naţională în domeniul energiei rămâne fragmentată, bazată pe soluţii de moment, care tratează efectele, şi nu cauzele majorării preţurilor, şi care induce noi provocări pentru companiile implicate, fără a oferi o minimă predictibilitate pe termen mediu şi lung.
Mai mult, aşa cum chiar ANRE avertizează, noua ordonanţa are un impact puternic negativ asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arata ca ordonanţa ar putea duce la ieşirea din piaţă a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse şi cere guvernului înfiinţarea unor companii de trading şi de furnizare pentru a compensa eventuala ieşire de pe piaţă a unora dintre aceşti participanţi la piaţă.
Acesta acuză numeroase probleme din momentul în care statul a aplicat măsurile de compensare la energie electrică și la gaze naturale. Directorul sublinează faptul că au fost probleme de finanțare că au existat întârzieri uriașe în decondarea sumelor de bani datorate de statul român către furnizori.
România produce energie și are printre cele mai mari prețuri
Comunicatul prezentat arată nemulțumirile furnizorilor în ceea ce privește raportul de pe piața gazelor naturale și energie. România produce energie dar are printre cele mai mari prețuri de pe piața Uniunii Europene. Concret, plătim foarte mult în comparație cu țările care nu au resurse naturale ca ale noastre.
Aşadar, povara finanţării şi susţinerii consumatorilor plafonaţi cade din nou pe furnizor, fapt ce duce implicit la probleme insurmontabile pentru societatea noastră. În aceste condiţii, vă rugăm să înţelegeţi că nu avem resursele necesare pentru a susţine achiziţiile necesare consumatorilor plafonaţi şi respectuos vă solicităm ca până cel mai târziu în data de 15.09.2022 să solicitaţi încheierea unui contract de furnizare energie electrică cu furnizorul de ultimă instanţă numit de ANRE pentru luna septembrie, respectiv Enel Furnizare, pentru a avea asigurată energia necesară funcţionării.” se mai arată în comunicat.
Desigur, pare că România rămâne cam singura țară în care furnizorii consideră că nu au capacitatea de livra în continuare resursele energetice promise. Putem lua exemplu din Ungaria unde au fost plafonate, nu compensate!! prețurile la energie, iar furnizorii livrează printre cele mai ieftine gaze naturale către consumatorii casnici. Așadar, sunt sute de mii de români care riscă să rămână fără energie electrică dacă statul nu găseşte o soluție cu un alt furnizor.
Nu ramane nimeni fara curent.
Ori il fura, ori deschid geamul. Babanii din domeniu abia asteapta: monopolul trebuie sa redevina monopol.