Prima pagină » Actualitate » Sute de mii de pensii nu vor crește de la 1 ianuarie, lovitură dură încasată de pensionari

Sute de mii de pensii nu vor crește de la 1 ianuarie, lovitură dură încasată de pensionari

08 nov. 2024, 12:36, 2 ,
Redacția BZI în Actualitate

Sute de mii de pensii nu vor crește de la 1 ianuarie 2025 si mai multi pensionari vor primi o lovitură dură. Decizia a fost luată după ce Guvernul PSD-PNL prin Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au intâlnit cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Anunțul vine după ce la nivel de UE se discută despre creșterea vârstei de pensionare.Reprezentantul INS a adăugat că, odată cu vârsta, costurile vieții tind să crească, ceea ce implică cheltuieli mai mari pentru sistemele medicale din întreaga Europă, inclusiv din România.

Sute de mii de pensii nu vor crește de la 1 ianuarie, lovitură dură încasată de pensionari

Începând cu 1 ianuarie, sute de mii de pensionari din România vor vedea pensiile înghețate, în urma unei decizii luate după discuțiile cu FMI. Măsura se aplică pensiilor celor care au lucrat în condiții extreme, care nu vor beneficia de ajustarea conform inflației, conform noii legislații. Sursele spun că FMI a confirmat că România se încadrează în limitele bugetare impuse pentru recalcularea pensiilor, având în vedere că 80% dintre pensionari au obținut deja creșteri. De asemenea, începând cu 1 ianuarie, pensiile vor crește conform noii formule de indexare.

Noua metodă de calcul va include o ajustare a pensiilor bazată pe rata medie a inflației, adăugând 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Se estimează că pensiile vor crește cu aproximativ 12%, conform datelor preliminare oferite de Casa Națională de Pensii.

Recalcularea pensiilor nu este încă finalizată, deși legea pensiilor a intrat în vigoare din 1 septembrie. Au fost identificate erori în aplicarea noii legi, iar numărul cererilor de revizuire continuă să crească. Din această cauză, mulți pensionari iau în considerare să depună contestații, având în vedere că autoritățile nu reușesc să gestioneze volumul mare de dosare.

O delegație a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a sosit în România pentru a analiza evoluțiile economice recente și pentru a actualiza prognoza macroeconomică. În raportul publicat, FMI a revizuit estimarea de creștere economică a României, reducând-o de la 2,8% la 1,9% pentru anul 2024, iar deficitul de cont curent este prognozat să crească până la 7,5% din PIB în acest an. FMI estimează o ușoară îmbunătățire a deficitului până în 2025, dar se așteaptă ca acesta să rămână ridicat pe termen lung.

Ce se va intâmpla cu pensiile speciale

Reforma pensiilor speciale (R9) urmărește să regândească sistemul de pensii, implementând o nouă formulă de calcul, schimbând regulile de indexare a pensiilor, limitând posibilitățile de pensionare anticipată și încurajând o activitate profesională prelungită.

Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, reforma are ca scop îmbunătățirea sustenabilității financiare a sistemului de pensii, asigurarea unei distribuții echitabile și abordarea recomandărilor internaționale referitoare la eficiența administrației publice și viabilitatea pe termen lung a pensiilor publice.

Una dintre măsurile cheie ale reformei este interzicerea creării unor noi tipuri de pensii speciale și simplificarea celor existente, pentru a reduce complexitatea și inegalitățile din sistem. Aceasta va contribui la o mai mare echitate socială și va întări reziliența economică prin ajustarea beneficiilor la capacitatea financiară a sistemului.

În plus, pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contribuției, luând în considerare vechimea în muncă și veniturile ajustate, asigurându-se astfel că aceste pensii sunt direct legate de contribuțiile și experiența profesională ale beneficiarilor, eliminând astfel diferențele față de pensiile publice și garantând un tratament mai echitabil al acestora.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024