Prima pagină » Local » Sute de mii de lei investiții prin PNRR în două laboratoare de informatică la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri din Iași

Sute de mii de lei investiții prin PNRR în două laboratoare de informatică la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri din Iași

26 iun. 2024, 09:53,
BZI.ro, în Local

Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași va avea două  laboratoare de informatică dotate după ultimele standarde europene. Prin PNRR, reprezentanții unității de învăţământ au lansat o licitație publică pentru achiziționarea a mai multor echipamente informatice.

Investiția totală este de 400.000 de lei, iar cerințele sunt complexe. Toate produsele trebuie să aibă o garanție de minim 2 ani de la momentul achiziționării.

Două laboratoare de informatică la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Iași după o investiție de sute de mii de lei

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași nu deține un laborator inteligent sau o soluție completă și integrată, care să permită comunicarea între echipamente precum tabla interactivă, imprimanta 3D, scannerul 3D fix, roboții cu braț multifuncțional, kiturile robotice, creioanele 3D, ochelarii de realitate virtuală VR/AR, camera de videoconferință, sistemul de sunet și camera de documente. Din aceste considerente a fost lansată o licitație pentru echiparea unui laborator de informatică pentru a oferi astfel cea mai bună experiență utilizatorilor.

Finanțarea este realizare prin PNRR și are o valoare totală de 479.617,35 lei fără TVA, adică aproximativ 90.000 de euro:

”Tehnologia este un instrument puternic care sprijină și transformă educația la nivel mondial. Prin intermediul tehnologiei educaționale, designerii educaționali pot profita la maximum de oportunitățile oferite de aceasta pentru a schimba modalitatea de învățare, astfel încât educația eficientă să fie disponibilă tuturor beneficiarilor de pretutindeni.  Achiziționarea de tehnologii digitale și de aplicații și platforme de învățare online reprezintă una dintre preocupările principale ale statelor membre ale Uniunii Europene, iar utilizarea sistemelor de inteligență artificială pot să transforme metodele de învățare, oferind posibilitatea cadrelor didactice să ofere elevilor posibilitatea de învățare diferențiată sau individualizată.” se arată în caietul de sarcini.

Creșterea accesului la mijloace moderne de învățare facilitează dezvoltarea tehnicilor de învățare accelerată, interactivă, transdisciplinară și creativă pentru elevi, consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator” inteligent pentru cadrele didactice, schimbarea modului de predare cu ajutorul tehnologiei favorizând procesul educațional centrat pe elev și adaptarea curriculumului la nevoile generațiilor actuale și viitoare, dezvoltarea competențelor comune și specifice pentru a conduce la adaptarea și integrarea cu succes a absolvenților pe piața muncii și în viața socială, creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale, precum și prevenirea și reducerea absenteismului și abandonului școlar.

Ce vor conține cele două laboratoare de informatică de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”

Oficialii Colegiului Național au declarat că aceste laboratoare contribuie la creșterea accesului la mijloace moderne de învățare, facilitând dezvoltarea tehnicilor de învățare accelerată, interactivă, transdisciplinară și creativă pentru elevi.

Ele consolidează competențele digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator” inteligent pentru cadrele didactice, schimbând modul de predare cu ajutorul tehnologiei și favorizând procesul educațional centrat pe elev și adaptarea curriculumului la nevoile generațiilor actuale și viitoare.

De asemenea, dezvoltă competențele comune și specifice pentru a conduce la adaptarea și integrarea cu succes a absolvenților pe piața muncii și în viața socială, crescând accesul la educație pentru grupurile vulnerabile și combătând excluziunea socială, precum și prevenind și reducând absenteismul și abandonul școlar.

Colegiul Național a comandat următoarele echipamente: un display interactiv (tablă interactivă) de 75″, un display interactiv de 86″, două suporturi fixe pentru display interactiv, o imprimantă 3D monocromă, o imprimantă 3D policoloră, două scanere 3D fixe, opt roboți educaționali cu braț multifuncțional, opt kituri robotice pentru începători sau avansați (pentru un elev), un kit robotic pentru începători sau avansați (pentru 24 de elevi), unsprezece creioane 3D, două kituri de ochelari de realitate virtuală VR/AR (cu câte 8 ochelari fiecare), două sisteme de videoconferință, două sisteme de sunet de 200W, douăzeci și opt de sisteme All-in-One, optsprezece laptopuri, două camere de documente, un robot umanoid, un robot patruped, un laborator lingvistic cu 17 posturi (licență și căști audio), servicii pentru conectarea dispozitivelor la rețeaua de comunicații a UIP/UC, două licențe software cu specific educațional pentru distribuirea centralizată a materialelor didactice în rețeaua locală, două platforme e-learning, două softuri educaționale interactive, o platformă educațională de orientare școlară și profesională, o licență pentru laborator digital per PC și o licență de conținut educațional pentru laborator digital per școală, precum și o licență de conținut educațional pentru laboratorul lingvistic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024