Prima pagină » Titlurile zilei » Sute de mii de lei aruncați și proiecte abandonate! Dezastrul de la o școală din Iași, orchestrat de secretară – GALERIE FOTO

Sute de mii de lei aruncați și proiecte abandonate! Dezastrul de la o școală din Iași, orchestrat de secretară – GALERIE FOTO

06 oct. 2022, 02:00, 3 ,
Adnana Gafton în Titlurile zilei

Dezastrul de la o școală din Iași a fost orchestrat de secretară! Proiectele pentru reabilitarea școlilor din comuna Movileni sunt obiect de manipulare electorală de mai bine de 6 ani. Bătălia pentru obținerea proiectelor s-a dat de la bun început între Paul Ciubotariu și Ștefan Vodă. În final, ambii au primit sume frumușele pentru proiecte ce nu au fost puse în practică niciodată.

Acum, secretara primăriei, Ancuța Carmen, dorește reînceperea procedurii de licitație până în 2023, când expiră termenul pentru prelungirea proiectului de reabilitare la școala din Potîngeni

În 2016, pe când Mihai Plumbu era primarul comunei Movileni, s-a aprobat necesitatea și oportunitatea realizării investiției „Reabilitare Școală cu clasele I-IV Potîngeni, județul Iași”, prin includerea în Programul Național de Dezvoltare Locală. La acea dată, valoarea totală a proiectului a fost de 898.258 de lei, cu TVA. Odată cu începerea noului mandat de primar, Dan-Constantin Hodoroabă a decis modificarea sumei alocate pentru reabilitarea școlii din Potîngeni. Noua valoare totală a proiectului este de 837.085 de lei, cu TVA, în condițiile în care stabilitatea economică și prețurile pentru lucrările de construcții au explodat. Pentru aceste contracte, toate sforile au fost trase de secretarul Ancuța Carmen, în multe cazuri fără știința fostului sau a actualului primar.

De 6 ani nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea școlilor din comuna Movileni

 cladire scoala Potingeni

Școala din Potingeni necesită reparații majore

În 2017, Primăria Comunei Movileni a atribuit contractul ce avea ca obiect serviciile de proiectare și executare a școlii din Potîngeni. Licitația a fost câștigată de firma S.C. EMEXSTRUCT S.R.L., reprezentată de Ștefan Vodă.

Proiectul întocmit de acesta nu a fost unul pe măsura așteptărilor, fiind respins de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). În termen de 14 zile, acesta trebuia să-l revizuiască și să reflecte realitatea din teren. Cum schimbările au întârziat să apară, pe fir a intrat firma S.C. Paul Consulting S.S.M.-S.U S.R.L.

Așa s-a ajuns în situația ca proiectul să fie plătit de două ori. Firma lui Ștefan Vodă a încasat 18.000 de lei, iar S.C. Paul Consulting S.S.M.-S.U S.R.L. a primit nici mai mult, nici mai puțin de 95.000 de lei.

„Eu am avut contract pentru securitate la incendii. Banii i-am primit numai pe scenariu. Fostul primar, Mihai Plumbu, m-a rugat să îl ajut, întrucât proiectul nu îl aviza nimeni. Totul a rămas în stadiul în care am reușit eu să aduc proiectul. Firma ce trebuia să facă proiectare și execuție, S.C. EMEXSTRUCT S.R.L., s-a dovedit a fi foarte neserioasă. Acea lucrare are proiectul tehnic întocmit complet, dar a rămas în stadiu de conservare. Încă aștept banii”, declară Paul Ciubotariu, patronul firmei S.C. Paul Consulting S.S.M.-S.U S.R.L.

Acesta precizează că evaluarea costurilor a fost greșită din start. Construcția respectivă se află într-o stare de degradare foarte mare și ar fi nevoie, după calculele lui, de o investiție de cel puțin 4 milioane de lei.

cladire scoala Potingeni

Licitațiile au fost câștigate, dar lucrările întârzie să apară

Cine este S.C. EMEXSTRUCT S.R.L

cladire scoala Potingeni

Termenul de prelungire a proiectului de reabilitare a școlii din Potingeni este până în 2023

Societatea comercială EMEXSTRUCT S.R.L. a fost înființată în anul 2016 și are sediul în Iași. Firma este înființată de Emil Manole, ce are calitatea de administrator. Ștefan Vodă reprezintă firma prin procură eliberată de către administrator. Curios este faptul că, în toți acești ani, firma figurează cu nici mai mult, nici mai puțin de zero angajați.

„Am făcut tot ce trebuia, în maniera cea mai legală. După am descoperit anumite animozități și nu am reușit să îmi fac treaba. Ne-am dus de vreo 30 de ori la primăria din Movileni, nu exagerez absolut deloc, pentru a începe lucrările. Proiectul mi-a fost atribuit, l-am câștigat corect, prin licitație publică. Paul Ciubotariu a vrut să apară ca un salvator al națiunii, dar nu avea nicio legătură cu licitația. Nici nu era sub antrepriza mea”, spune Ștefan Vodă, reprezentant al S.C. EMEXSTRUCT S.R.L.

Ștefan Vodă menționează și faptul că Primăria Movileni insista ca el să plătească avizele prevăzute în proiect. Din dorința de responsabilitate limitată, reprezentanții primăriei au introdus astfel de clauze. Timp de doi ani, acesta le-a explicat că el îi poate reprezenta legal în obținerea avizelor, dar nu are cum să le suporte și costurile financiare.

Cei doi, Ștefan Vodă și Paul Ciubotariu, precizează că nu au văzut niciun ban în plus de la Primăria Movileni, întrucât aceasta nu a realizat niciun decont până în prezent.

cladire darapanata cu lemne in ea

Condițiile în care învață copii din comuna Movileni sunt demne de un scenariu al unui film de groază

Patronul firmei și secretara primăriei se acuză reciproc

Grupul sanitar din cadrul școlii Potingeni este la 200m in afara școlii

Grupul sanitar din cadrul școlii Potingeni este la 200m in afara școlii

Primăria comunei Movileni reziliază contractul cu S.C. EMEXSTRUCT S.R.L prin HCL 94/26.08.2021. Motivul constă în lipsa demarării lucrărilor de reabilitare a școlii din Potîngeni. Tot atunci, primăria acționează firma în judecată.

Ștefan Vodă declară că a lăsat memorii inclusiv la Curtea de Conturi, în care a explicat situația dezastruoasă din comuna Movileni. Acesta le acuză pe secretara Carmen Ancuța și pe consilierul juridic Alina Mateș că i-au pus bețe în roate.

„Acesta este un proces în virtutea unei intenții de a alege un executant care să spună ca ei. De asemenea, nu sunt mulțumit de cum am colaborat cu secretarul comunei și nici cu consilierul juridic. Un secretar trebuie să știe tot. Poate la următoarele alegeri va candida cineva competent și inteligent încât să conducă Movileni”, zice Ștefan Vodă.

În lipsa unui consultant financiar în cadrul primăriei Movileni, s-a ales oferta cea mai mică, fără a se cere un portofoliu. În final, constructorii s-au plâns că nu le-au fost virați banii.

Proiectele din 2016-2020 au fost făcute pe bază de studii de fezabilitate sau DALI și în funcție de nota de fundamentare ce trebuia aprobată ulterior, fără a se cunoaște costurile reale. Valoarea proiectului trebuie reactualizează cu indicele de inflație.

„Vodă Stefan nu a făcut absolut nimic! A tot cerut bani de la noi, iar noi nu am încasat nimic. Nu a vrut să facă nicio modificare asupra proiectului. I-am cerut raportarea situației din șantier pentru a i se livra banii, iar acesta a refuzat să ofere informații. Așteptăm actul adițional de la Guvern. Vom suplimenta fondurile și vom scoate din nou proiectul la licitație”, spune Ancuța Carmen, secretar general al Primăriei Movileni.

Prelungirea proiectului pentru reabilitarea școlilor din comuna Movileni, satul Potîngeni, este până în anul 2023. Reprezentanții primăriei au menționat că vor lua toată procedura de la capăt pentru a încerca să ducă proiectele la final. Aceștia au în vedere și proiectul pentru reabilitarea dispensarului și a grădinițelor din celelalte sate din Movileni.

Comentarii
  • Cat tupeu! Auzi declarație în presă că a tot cerut bani constructorul și ea nu a încasat nimic! Rușine! Nu e îndeajuns că încasezi banii statului luna de luna??
    Cat sa mai mulgeti banul public??
    Cand se sesizează organele de control să facă ordine?

  • „Mirela” nu știu cât de afectata ești tu de toate discuțiile astea, dar nu încerca să dai o alta interpretare declarațiilor…mai citește încă o data și reformulează.

  • Bai frate dar prosti sunt aia care trebuie sa-si incaseze banii.Dau in primire pe toti si ei raman fara bani.Mai bine negociati cu secretara si atunci rezolvati toate problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *