Mai multe rafinării din Prahova au încălcat limita admisă de poluare iar Comisariatul Prahova al Gărzii de Mediu i-a amendat pe aceştia cu sute de mii de lei. Concret, oficialii susţin că locuitorii oraşului Ploieşti au fost poluaţi pe 4 și 5 iulie de aceste rafinării.
Controalele au avut loc la mai multe rafinării din judeţ iar amenzile sunt de 250.000 de lei. Locuitorii din Ploiești s-au plâns de un disconfort.
Amenzi uriaşe pentru mai multe rafinării din Prahova din cauza poluariii excesive
Altfel spus, oficialii din cadrul Comisariatului Prahova al Gărzii de Mediu au amendat cu 250.000 de lei mai multe rafinării din Prahova pentru că în perioada 4-5 iulie au fost constatate depăşiri de benzen şi toluen în aer. Potrivit comunicatului emis de instituţie, locuitorii din Ploiești au simţit în acea perioadă un disconfort olfactiv accentuat. În aceeaşi perioadă, la rafinării s-a constatat faptul că sunt înregistrate creșteri punctuale pentru indicatorii benzen și toluen.
Inspectorii din cadrul Gărzii de Mediu au aplicat în total 7 amenzi care au cumulat o valoare totală de 250.000 de lei. Astfel, conform comunicatului, au fost sanționate Rafinăria Vega cu 3 amenzi în valoare de 130.000 de lei, Petrotel-Lukoil cu 2 amenzi în valoare totală 55.000 lei, OMV Petrom Petrobrazi cu 2 amenzi în valoare totală de 65.000 lei.
Mai multe orașe din România au probleme cu poluare
România stă prost în statistici atunci când se vorbeşte despre calitatea aerului. Altfel spus, în București s-au încălcat de mai multe ori indicele admis de poluare. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost de curând când la nivel de Sectorul 1 din București, inspectorii au constatat o poluare excesivă. Inspectorii au explicat la acel moment faptul că de vină pentru poluare este războiul gunoaielor dus de Clotilde Armând. Așadar, din cauza faptului că cei de la firma de salubritate nu au ridicat munţii de gunoaie, deșeurile au generat poluare.
Totuşi, prefectul Capitalei i-a contrazis pe specialişti spunând că gunoaiele nu reprezentă sursa de poluare de la Sectorul 1 București.
„Am primit această înştiinţare de la Agenţia pentru Mediu şi am avut o şedinţă de urgenţă împreună cu toate organismele (…) împreună cu reprezentanţii sectoarelor 1 şi 6, pentru a identifica sursa acestei depăşiri. Din discuţiile pe care le-am avut, monitorizarea a fost făcută pe o perioadă mai mare de o lună, inclusiv acum se fac monitorizări.
În această perioadă, o singură zi a fost această depăşire, da, a fost o depăşire destul de mare, ceea ce înseamnă că a fost o emanare de gaz. E vorba despre hidrogen sulfurat şi această emanare de gaze poate să provină doar de la o acumulare mare de deşeuri, în niciun caz de la deşeurile de pe stradă, care sunt doar din pubelele stradale, după cum aţi şi obsevat dumneavoastră şi aţi prezentat deja în reportaj. Compania de salubritate strânge gunoaiele menajere, adică cele provenite de la populaţi sau agenţii economici. Gunoaiele stradale sunt cele care întradevăr pun o problemă şi acestea sunt în discuţia dintre Primărie şi Romprest, dar aceste gunoaie stradale nu au cum să degaje o cantitate atât de mare de hidrogen sulfurat. spunea la acea dată prefectul Alin Stoica.