Vești proaste pentru românii care vor să-și petreacă weekendul la plaja din Mamaia. În aceste zile turiștii se confruntă cu o mare problemă: invazia de buburuze, informează postul Digi24.
Insectele au fost observate de mai mulți turiști, iar o transmisiune a postului de televiziune a dovedit acest lucru.
Nu este primul an în care turiștii se confruntă cu o invazie. La fel a fost și în anul 2020.
Invazie de buburuze pe plaja la Mamaia
Coloritul buburuzelor ascunde un secret. Conform cercetătorilor Universității Exeter, culoarea buburuzelor este un indicator al toxicității lor. Cu cât o buburuză iese mai mult în evidență prin nuanțele sau tiparul culorilor, cu atât este mai toxică pentru prădători.
Insectele din familia Coccinellidae sunt cunoscute în mod comun sub denumirea de buburuze. Deși imaginea care ne vine în minte este a unei insecte mici de culoare roșie și cu puncte negre, buburuzele sunt un grup divers de specii, colorate în nuanțe de la galben la maro și având diverse modele. Pentru a înțelege semnificația aspectului, cercetători din cadrul universităților Exeter și Cambridge au realizat o evaluare a toxicității diferitelor specii și a modului în care prădătorii buburuzelor reacționează, informează scinews.ro.
Conform datelor publicate, cinci specii comune de buburuze (Propylea quattuordecimpunctata, Exochomus quadripustulatus, Halyzia sedecimguttata, Adalia bipunctata, Aphidecta obliterata) au niveluri diferite de toxicitate. Speciile cele mai colorate și care ies mai mult în evidență față de vegetația habitatului natural sunt și cele mai toxice. Concluzia a fost confirmată și prin observarea comportamentului păsărilor, care au evitat să atace versiuni artificiale ale celor mai colorate buburuze.
Autorii studiului susțin că buburuzele prezintă o semnalizare „onestă” a toxicității către prădători, iar păsările par să înțeleagă mesajul transmis și evită potențialul pericol. Însă, nu toate speciile se folosesc de toxicitate și colorit pentru a evita prădătorii. Unele buburuze, precum Aphidecta obliterata, preferă să se camufleze în mediu, ca urmare având și o toxicitate scăzută.
În general, buburuzele sunt considerate „prietenele grădinarilor” deoarece se hrănesc cu afide sau „păduchii de plante”, insecte dăunătoare pentru flori și legume. Totuși, Harmonia axyridis, „buburuza arlechin” introdusă în mod artificial în Europa pentru combaterea afidelor, a ajuns să fie considerată o „specie invazivă” deoarece a produs declinul speciilor locale.