Prima pagină » Local » Sute de medici ieșeni pleacă din țară pentru a munci peste hotare. Județul Iași este pe locul 3 în România la numărul de cereri. Conf. dr. Liviu Oprea: „Nu vom rămâne fără doctori!”
Sute de medici ieșeni pleacă din țară pentru a munci peste hotare. Județul Iași este pe locul 3 în România la numărul de cereri. Conf. dr. Liviu Oprea:

Sute de medici ieșeni pleacă din țară pentru a munci peste hotare. Județul Iași este pe locul 3 în România la numărul de cereri. Conf. dr. Liviu Oprea: „Nu vom rămâne fără doctori!”

16 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Iașul este pe locul 3 în topul județelor din România cu cele mai multe solicitări ale medicilor pentru a pleca din țară! Peste 300 de cereri au fost depuse în anul 2020. Specialiștii spun, însă, că spitalele ieșene nu vor rămâne fără doctori. În prezent, în județul Iași există aproximativ 4.000 de medici

Zeci de medici ieșeni depun anual solicitări pentru a pleca din țară! Județul Iași este pe locul 3 în topul județelor din România cu cele mai multe solicitări de acest gen. În anul 2020 au fost înregistrate peste 300 de cereri. Pentru a putea pleca în străinătate, un doctor solicită un certificat de status profesional, valabil pentru 3 luni. Specialiștii spun că numărul de solicitări nu reflectă numărul de medici, deoarece un doctor poate solicita mai multe certificate pe parcursul unui an.

„În general, medicii, când vor să plece, solicită un certificat de status profesional, fără de care nu poți pleca în străinătate. Un om care vrea să plece nu solicită un singur certificat de status, pentru că, de cele mai multe ori, se gândește că poate pleacă în Franța, poate în Anglia și are nevoie de certificate pe o perioadă mai lungă de timp. De foarte multe ori, noi aveam o suprapunere de numere de certificate cu numărul de oameni care vor să plece, dar, în principiu, nu este chiar așa. Numărul medicilor care vor să plece este mai mic. În România se cer cel puțin 14.000 – 15.000 de certificate pe an, dar asta nu înseamnă că pleacă atâția medici. Dacă, într-un an, sunt peste 300 de solicitări, acest număr reflectă aproximativ 100 de medici”, a declarat conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

În edițiile anterioare, reporterii „BZI” au prezentat experiența uluitoare trăită de un medic din Iași în străinătate.

„Nu rămânem fără medici!”

Specialiștii spun că, în județul Iași, nu există riscul ca spitalele să rămână fără medici. Dintre cei aproximativ 100 de doctori care solicită plecarea în străinătate, o mare parte sunt medici rezidenți. Aceștia preferă să facă rezidențiatul în spitalele din străinătate, întorcându-se cu experiență și cunoștințe noi.

„Cei mai mulți dintre doctorii care pleacă sunt medici rezidenți, care merg pentru experință și ca să își defășoare rezidențiatul în străinătate. Aceștia se întorc foarte pregătiți în țară. Dacă un medic solicită un certificat de status profesional, nu înseamnă că pleacă de tot din țară. Sunt foarte mulți medici care vor să plece în altă țară, oricare ar fi ea, poate să învețe ceva sau pentru un alt scop. Nu rămâne Iașul fără doctori în niciun caz! Există și doctori care au contracte cu spitalele din Franța, Anglia sau Germania și sunt nevoiți să plece, pentru a face gardă în timpul weekendului, în special.

Se întâmplă și chestia asta și există și alte motive pentru care se formulează solicitări de plecare din țară. Noi avem colegi care lucrează câte două zile în Franța, după se întorc în Iași, iarăși pleacă de câte 2-3 ori pe lună și, pentru asta, este nevoie de certificatul de status profesional. Repet că numărul de solicitări, de certificate nu reflectă numărul medicilor și cu siguranță nu toți pleacă definitiv. În județul Iași sunt peste 200 de cereri pe an, iar acest lucru este constant”, a adăugat președintele Colegiului Medicilor Iași.

În județul Iași sunt aproximativ 4.000 de medici

Numărul medicilor din județul Iași a crescut în ultimii ani. În prezent, în județul Iași există aproximativ 4.000 de doctori, comparativ cu anul 2016, când erau puțini peste 2.000. În topul țărilor străine preferate de medicii ieșeni se numără Franța și Anglia.

„În 2016, când am devenit eu președinte al Colegiului Medicilor Iași, erau 2.280 de membri, iar, acum, sunt peste 3.000, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă. De obicei, în spațiul public, acest număr de doctori care pleacă este legat de ideea că România rămâne fără medici, dar nu este chiar așa. Dacă este să facem un top al țărilor în care medicii pleacă de cele mai multe ori, acestea sunt Franța, pe primul loc, Anglia și Germania. Mai sunt și altele, dar acestea se regăsesc cel mai des pe listele doctorilor”, a spus conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *