Prima pagină » Titlurile zilei » Sute de kilograme de pește, carne și produse lactate, retrase de la comercializare în Iași. DSVSA a aplicat amenzi în valoare de 153.200 de lei – FOTO

Sute de kilograme de pește, carne și produse lactate, retrase de la comercializare în Iași. DSVSA a aplicat amenzi în valoare de 153.200 de lei – FOTO

10 feb. 2024, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Noi controale DSVSA au fost făcute în Iași în acest an! Inspectorii au retras de la comercializare o cantitate de 670 de kilograme de pește, carne și produse lactate fără acte de proveniență. Au aplicat amenzi în valoare de 153.200 de lei

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au efectuat controale în magazinele, supermarketurile, măcelăriile, pescăriile și piețele din Iași. În perioada ianuarie – 8 februarie 2024, au fost intensificate verificările și măsurile care trebuie dispuse pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA).

În urma verificărilor au fost descoperite mai multe neconformități pentru care s-au aplicat 82 de sancțiuni contravenționale, din care 31 de avertismente și 51 de amenzi în valoare de 153.200 de lei. Inspectorii au retras de la comercializare 670,5 kilograme de produse de origine animală, respectiv pește, carne, lapte și produse din lapte, etichetate necorespunzător, fără documente de proveniență. Valoarea acestora este de 30.680 de lei.

Noi controale DSVSA au fost făcute în Iași în acest an

Inspectorii au găsit nereguli în magazinele alimentare din Iași. Acestea sunt lipsa echipamentului de protecție pentru personalul angajat, depozitare necorespunzătoare, depozitarea produselor sub cerul liber, neprotejate de intemperii/temperaturi exterioare.

De asemenea, inspectorii au constatat că nu există substanțe necesare igienizării spațiilor, contracte încheiate cu o unitate autorizată sanitar veterinar, pentru efectuarea operațiunilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și lipsa marcării spațiului de depozitare. În piețele din Iași s-a descoperit lipsa avizelor trimestriale a fișelor de sănătate a animalelor de către furnizorii de lapte crud, producătorii de lactate, și s-au dispus măsuri de remediere a neconformităților găsite. În total, au fost efectuate 320 de controale. Inspectorii au găsit, anul trecut, în piețele din Iași, produse expirate.

Măsuri pentru reducerea răspândirii pestei porcine africane

DSVSA Iași a amendat supermarketul Lidl cu 30.000 de lei. O femeie din Iași, care a achiziționat lasagna de la magazinul din Dacia, a avut o surpriză când a vrut să consume produsul împreună cu familia: preparatul conținea viermi. Aceasta a depus imediat reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Direcția de Sănătate Publică (DSP), DSVSA și la Lidl.

O echipă de la DSVSA s-a deplasat în aceeași zi la supermarketul reclamat și în urma verificărilor efectuate a constatat că pe parcursul transportului produsului de la depozitul central la magazin nu s-a respectat lanțul frigorific. În ceea ce privește răspândirea virusului pestei porcine africane, printre măsurile pentru combaterea răspândirii ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsește efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă. Controale DSVSA vor fi făcute în Iași și în următoarea perioadă.

Comentarii
  • 🐑Beeeeeee

    Bravo ! Mulți ciobani nici nu se spală pe mâini atunci când prepară brânza. Multe oi se pișă in căldarea cu lapte atunci când îs mulse, altele se cacă in lapte iar ăla care mulge bagă mâna murdară in căldare( ciubăr) și le scoate dar nu pe toate. De aici și aroma deosebită de branză de oi, chiar are gust de caca( nu toate) . Cand cumparați, voi trebuie sa le gustați, deci băgați în stomac și branza cu biluțe de sub coadă !
    I.P.S.: NU UITAȚI CĂ UGERUL/ ȚÂȚELE SAU SÂNII OILOR CU SFÂRCURI MULTIPLE SUNT SPALATE TOT CU LAPTELE DIN CĂLDARE 😜

  • Trebuie sa va fac o destainuire: toate alea sunt ale mele. Doar ca eu le trimisesem in frigiderul aluia care il imita pe plm. Nu stiu cum au ajuns acolo. Probabil ca ala lucreaza in piata.

  • Cetatean cu toxiinfectie

    Nu ne inttebam cum de DSV incepe actiuni in forta tocmai in an electoral. Dar ne intrebam de ce se vinde o pisoarca de vin fiert pe bulevardul Stefan cel Mare la o imitatie pe care primarul o numeste ” targ” unde ca sa obtii o casuta trebuie o spaga mare.
    Daca DSV a autorizat acest targ sa ne spuna ce autorizatie au indivizii care vand vin, sa vanda pe strada si cei cu mancarea placinte porumb fiert si covrigi… Doamna TALEF, dl CIOBANU. Se aude?

  • Oare s-a autosesizat vreodata DSV sa faca analize la pesticidele din castraveti, salata, verdeata, fructe si alte alimente din piata sau din supermarket?????
    Faceti o data pe an controale pe care ar trebui sa le faceti lunar. Dati stiri sa vada lumea ca faceti cate ceva din cand in cand ca sa va pastrati functiile caldute.
    De ce nu are si Iasul macar un abator pentru micii fermieri asa cum sunt in Botosani 6 si in Vaslui 4, peste 10 la Suceava, sa poata creste taranii animale si apoi sa le vanda normal si fiscalizat. Pe cine protejati domnilor de la DSV? De ce?

  • Lucianus Mitică, sat Sculeni ( comuna BAHLUI)

    Ăștia iubitori de „brandză naturală”…de ce nu faceți presiuni pe ciobani ca să-și facă wc cu canalizare, apă caldă și duș?
    Ei cand se cacă, de multe ori nici nu mai se sterg la fund( scuzați-mi nesimțirea), că de spălat pe mâini se spală cu laptele de oaie proaspăt muls.
    Trebuie controale drastice la stânile din Bucovina !
    Aaaaaa,… și opriți dracului sa tineți pe lângă stână 50 vaci la 100 de oi ! E mârlănie față de consumatori, că le vindeți branza de vacă cu gust de oaie !!!

  • Cine a făcut controalele doctorul ăla cu parul alb și în vârstă care vine in fiecare duminica la noi la târg la Carniceni se prezintă din partea dsvului și ia de la toți orice cara cu geanta de rafie orice pica, daca nu dai cere și magazinul de haine second a dat ceva haine că de nu avea aviz DSV.
    Cu cei că el ați făcut controale
    Târgul e al lui duminică, vara toate tarabele cu legume cotizează la el

  • @Remus: Cine , Ivanciu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *