Prima pagină » Local » Sute de ieșeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirus! Cine sunt cei care îi verifică? Autoritățile țin totul la secret!
Sute de ieșeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirus! Cine sunt cei care îi verifică? Autoritățile țin totul la secret!

Sute de ieșeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirus! Cine sunt cei care îi verifică? Autoritățile țin totul la secret!

14 mart. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru/ Dragoș Savin, în Local

Sute de persoane sunt în acest moment izolate la domiciliu din cauza COVID-19. Zilnic ele sunt verificate de angajații Direcției de Sănătate Publică. Autoritățile locale și județene sunt cele care trebuie să țină totul sub control. Un bărbat din Ruginoasa s-a ales cu o amendă de 10 mii de lei pentru că a ieșit din casă în perioada de autoizolare

Sute de ieșeni se află în izolare la domiciliu din cauza virusului COVID-19. Ceea ce se întâmplă la Iași nu este deloc ușor, însă cea mai bună formă de a combate răspândirea virusului este izolarea. Cum sunt verificați cei care se află în izolare? Este destul de simplu, dar în același timp complicat. Angajații de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași țin legătura telefonic cu cei aflați în izolare la domiciliu. În același timp, autoritățile locale participă la „monitorizare”, iar dacă este cazul, în ajutor vin și polițiștii, jandarmii sau polițiștii de frontieră.

În orice caz, autoritățile locale țin la secret datele legate de cei aflați în izolare sau în carantină. Există un motiv temeinic pentru asta. Nu vor ca oamenii să intre în panică mai mult decât au intrat deja. Totuși, autoritățile au transmis că situația este sub control. Nu este chiar așa. Mai mulți primari din județ au ridicat din umeri atunci când au fost întrebați cum aplică regulile impuse la nivel național. Reprezentanții Prefecturii Iași au solicitat liste cu persoanele aflate în izolare la domiciliu de la fiecare primar în parte. În timp ce unii aleși au trimis oameni în teren pentru a afla „din vorbă în vorbă” cine s-a întors din zonele afectate din afara țării, alții au spus că așteaptă să fie informați de DSP sau de instituția Prefectului.

Amendă pentru un ieșean care nu a respectat izolarea

O parte a ieșenilor care au venit din zone de risc în plină epidemie de coronavirus nu au respectat măsura de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile. Un bărbat din comuna Ruginoasa a fost chiar prins plimbându-se nestingherit pe stradă și a fost amendat cu zece mii de lei.

„Până acum, la nivelul DSP Iași, sunt evidențiate un număr de 16 sesizări, aflate în curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate a nu fi respectat procedura de autoizolare sau de persoane care nu au fost luate în evidență pentru monitorizare. Verificările sunt realizate împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție. O persoană din comuna Ruginoasa va fi sancționată cu amendă maximă prevăzută de lege pentru părăsirea autoizolării, documentată, prin participarea la o înmormântare și la o unitate de alimentație publică”, a spus Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Zeci de ieșeni în carantină

Până la acest moment, un număr de 72 de persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spațiile special amenajate. Acestea au ajuns în județul Iași prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest, dar și prin Aeroportul Iași. Toate persoanele sunt fără simptomatologie specifică. De la începutul acțiunii de defluire a punctelor vamale din vestul țării prin organizarea de convoaie, au tranzitat județul Iași nu mai puțin de 38 de astfel de grupuri de mașini organizate și însoțite de echipaje de Poliție și jandarmi.

Consiliere pentru cei din carantină

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a propus consilierea celor aflați în carantină sau auto-izolare pentru a face această perioadă cât mai ușor de parcurs. Ieri, 13 martie, alte 747 de persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică și care sunt monitorizate zilnic.

„În cazul celor două persoane declarate pozitive la testarea pentru COVID-19, ancheta epidemiologică va releva traseul acestora de la momentul revenirii în țară până la instituirea măsurii de autoizolare, urmând a se dispune măsurile specifice. Sunt în curs de verificare anumite inadvertențe între declarațiile făcute de una dintre aceste persoane la primele interviuri din cadrul anchetei epidemiologice și cele ulterioare, inadvertențe care au afectat astfel cursul anchetei. Reamintim tuturor ieșenilor că este important și esențial să respecte măsurile recomandate de Ministerul Sănătății și, în special, cele ce țin de măsurile de igienă”, a mai spus prefectul Marian Grigoraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *