Având în vedere că polițiștii locali au trebuit să aplice amenzi în diferite situații, sute de ieșeni au dat în judecată instituția pentru a contesta contravenția. Totuși, față de numărul amenzilor aplicate, procentul proceselor este mic, iar Poliția Locală are câștig de cauză aproape mereu
Cele mai multe contestații vin din partea persoanelor care au fost amendate pentru că au deranjat liniștea publică, au aruncat deșeuri în mod necorespunzător, au folosit locurile de parcare deja cumpărate de alte persoane, consumul alcoolului în spațiul public sau pentru nereguli sesizate în trafic. Văzând că sunt amendați, unii au decis să meargă în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția.
Sute de ieșeni au dat în judecată Poliția Locală în 2023
Poliția Locală figurează ca parte procesuală în 605 procese din intervalul anilor 2021-2023. În acest an au fost înregistrare 355 de contestații în instanță pentru contravențiile primite.
„Cele mai întâlnite situații în care instituția Poliției Locale Iași ajunge în instanță cu o altă parte procesuală sunt cazurile contestațiilor formulate de către persoanele fizice ce au fost sancționate contravențional de către agenți constatatori din cadrul Poliției Locale Iași, contestații care se concretizează în instanță, respectiv având ca obiect anulare procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, în faza judecății apelurilor”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.
De la începutul anului și până acum au fost încheiate 23.431 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, fiind undeva la o medie de 1.952 de amenzi pe lună. Totuși, numărul celor care contestă este relativ mic în comparație cu numărul de procese.
„Cele din 2021 sunt procese pe rol, care se tot amână de către instanță ca urmare a apărării pe care o face partea procesuală, fie intimatul Poliția Locală. Într-adevăr, cele mai multe procese sunt pe baza contravențiilor, în special pe HCL 54 din 2020, cu privire la asigurarea unui climat de ordine și curățenie. E dreptul cetățeanului de a contesta, probabil că persoana care a fost sancționată consideră că a fost neîndreptățită. Am mai întâlnit situații în care cetățeanul spunea că era necesar doar un avertisment, dar agentul constatator stabilește în funcție de situație. În acest moment, contestațiile sunt undeva la 1,5 la sută din total proceselor verbale, un număr nesemnificativ”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Puține procese sunt câștigate de contestatari
Departamentul juridic al Poliției Locale se ocupă de cazurile care ajung în instanță. Totuși, de cele mai multe ori, instituția câștigă procesele în fața contestatarilor.
„Noi nu contestăm deciziile instanței, nu este treaba noastră. Acolo se analizează, intimata vine cu probatoriu, persoana sancționată la fel, fiecare argumentează, iar instanția hotărăște definitiv. Ce este îmbucurător este faptul că procentul este foarte mic de contestații, iar din cele contestate, maxim 10 la sută, sunt câștigate de contestatari, în rest instituția. Acesta e un aspect pozitiv, în sensul că se aplică legislația corespunzător, fără să atragă nemulțumirea în masă a populației”, a încheiat șeful Poliției Locale Iași.
Din cauza amenzilor aplicate, sute de ieșeni au dat în judecată Poliția Locală. Deși cred cu tărie că au fost sancționați pe nedrept, puțini au câștig de cauză în instanță.
Care e faza cu atata publicitate la locala și șef, se pensionează musiu in politica și-și pregătește CV-ul?
O instituție care a început să-și facă datoria. Au luat măsuri corecte, ori de câte ori am apelat la servicii lor. Vă sfătuiesc să- i sesizați atunci când nesimțiții parchează în mijlocul parcării unde este loc de întoarcere , atunci când patronii de la parterul blocurilor acapareaza mai mult spațiu decât au în autorizație, atunci când ceva vă deranjează pe bună dreptate. Singur nu poți schimba atitudinea nesimțiților. Cu ajutorul poliției locale lucrurile intră însă, în normal. Jos pălăria!
Ce studii au cei din poliția locală? Eu știam că un polițist, trebuie să facă o școală de poliție și facultatea de drept, o academie. Ce legi cunosc cei care nu au nici liceul terminat?
Având în vedere că o contestație costă 20 de lei, toți fac contestație. Oricum nu se compară cu procentul de contestatii de la IPJ, acolo chiar toți fac contestație. Dacă ar fi ca în Anglia, unde în caz că pierzi procesul judecătorul îți mărește amenda, nu ar mai face toți abuz de drept.
Da ce școală are un pârlit de agent de la Politia Română care este angajat din sursa externă?Toți Polițiștii Locali au un liceu cu diplomă de bacalaureat, și foarte mulți cu studii superioare.Au cursuri speciale așa cum fac și cei de la Poliția Română la Câmpina,la Fălticeni, la Pol.Frontieră Iași. Am văzut ce specimene sunt în Pol.Rom.care spuneți că au școală.Asa că ciocul mic și joc de glezne ,că ești prost grămadă. Mai uitați-vă la știri și vedeți ce fac cei din Poliția Română în ultima perioadă. fură, violează, vând droguri,poponari,etc.
Dorule ia. Ți pastila urgent și la somn prostul naibii care ești. Pune mana pe carte. Învață. Informează. Te. Nu cunoști legile. Constituția tarii spune ca trebuie sa cunoști legile tarii. Nu știi ți. O iei la bot.
Bac si o post liceala de politie si esti politist . Li s-au cam taiat drepturile pe care le aveau candva….. . Asta e sistemul.
Da,bac și prostie maximă. Se fut politistele cu șefii prin lanurile de porumb,se droghează, vând droguri, pedofilie,șpagă maximă ,mănâncă pizza gratis 😅😅😅😅,cei de la frontieră își bagă șpaga în chiloți 😅😅😅 Și multe altele. Asta este Poliția Română cu Academie,așa cum spunea un cetățean în comentariul de mai sus.
CEL MAI SCAB FOST SEF IPJ IASI SUBMEDIOCRU PROFESIONAL, CA OM ETC. A AJUNS LA POLITIA LOCALA SA INCASEZE LINAR PENSIE DE PESTE 10OOO LEI SI SALARIU DE PESTE 10.000 LEI. UN TUCIURIU DIN BOTOSANI.
Ce barbat frumos si ce privire inteligenta are domnul Zanfirescu. Sa crapati de ciuda!
Eu am mai zis dar nu ma asculta nimeni. Solutia ideala este chirica sef la politia locala si zanfirescu primar exact cum procedau Putin si Medvedeev.Rotativa de Iasi.
politie ineficienta ,speculanti si bisnitari de zeci de ani in piata alexandru
majoritatea au studii superioare,informeaza-te
Rîdem,glumim,dar adevărul este că sunt prezenți la orice solicitare și chiar își fac treaba!!!p.s.cit despre bișnițarii din piața Alexandru,acolo sunt implicați atât angajații pieței cît și a celor din poliția locală…a se vedea reacția lor cînd vrei să depui o sesizare!
Salariu frumos de director pensionar si in plus pensia la fel de frumoasa, asigurat pe viata. A supervizat infiintarea politiei comunitare cand era sef la inspectorat si ce sa vezi, imediat ce a iesit la pensie a participat la concurs si a si primit imediat postul de director la locala. Pura coincidenta sau o treaba bine gandita din timp ?
Multi ravnesc la postul asta bine platit dar deocamdata e ocupat pentru mult timp. Asa ca pofta in cui.
Un articol comandat de Liviu Z. , poliția locală pierde multe procese datorită juristului Dănăilă , Zanfirescu știe că are un om nepregătit , dar se folosește de el . Cum am spus , un articol comandat de Zanfirescu …are de unde , în ianuarie – februarie încasează 10 % (din ce returnează) …poate explica Celina …la DNA …
Vă rog să.l întrebați pe Zanfi ( mă refer la polițiștii locali ) cum vorbea despre d-voastră prin anul 2014 – 2015 ( din țărani , neinstruți , analfabeți , etc ) nu vă scotea …și unde a ajuns …??? ȘEFUL lor …
Nenea asta a fost pe la politia economica in vremurile bune ale lui Vasilica Dorohoianu (Broasca) si pe la politia rutiera. Are si tablou in holul de la etajul I al IPJ. Daca nu era competent nu ajungea seful Politiei Locale.
Cea mai mare jigodie este acest Zanfirescu
Mai trimiteți burtoși pe la piață nicolina, sensul giratoriu este parcare……..se circula pe o singura banda…….
Daca 20% din accidente sunt provocate de șoferii beți restul contesteaza ce? Daca s-ar da test când îți faci ITP-ul grila / sau când ești oprit de polițiști sub 30% ar promova .