Prima pagină » Local » Sute de ieșeni au căzut pradă atacurilor cibernetice. Fiți extrem de atenți la mesajele pe care le primiți!

Sute de ieșeni au căzut pradă atacurilor cibernetice. Fiți extrem de atenți la mesajele pe care le primiți!

27 apr. 2022, 02:05,
în Local

Ieșenii sunt destul de informați în legătură cu atacurile cibernetice la care sunt expuși în mediul online. Astfel, deși foarte mulți au primit mesaje cu link-uri care, odată accesate, pot să-ți viruseze telefonul, iar ulterior să extragă toți banii din conturi bancare, puțini sunt aceia care s-au lăsat păcăliți. Mulți ieșeni au declarat că au primit astfel de mesaje de pe mai multe numere de telefon, doar că nu l-au deschis. Au fost și cazuri de persoane care, în urma acestor mesaje, au rămas fără niciun ban în cont.

Odată cu progresul tehnologic și amenințările cibernetice sunt tot mai numeroase. Dacă acum câțiva ani securitatea cibernetică preocupa doar departamentele IT ale marilor întreprinderi, acum, cu toții suntem vizați de atacurile din mediul online. Cele mai cunoscute forme de atac cibernetic sunt: phishing, scam, spam și cryptojacking.

Phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice. Acesta presupune trimiterea de mesaje care au drept scop colectarea de informații, precum date cu caracter personal, numere de card sau de cont și coduri PIN. Aceste informații sunt mai apoi utilizate pentru a sustrage bani.

S-au trezit fără bani în cont, în urma mesajelor suspecte din ultima vreme

O nouă metodă de atac cibernetic circulă în rândul ieșenilor și nu numai. Tot mai multe persoane au primit zilele acestea mesaje de la numere suspecte în care li se spune că au un nou mesaj vocal și li se cere să accese un link.

Există foarte puține persoane care nu au primit, încă, un astfel de mesaj

„Eu pe iphone nu am primit, dar mare grijă că golește cardul instant”, a precizat Raluca Botezatu din grupul de Facebook „Ești din Iași dacă”

O parte dintre cei care au intrat pe link-ul din mesaj au declarat că au rămas fără niciun ban în cont.

„Am intrat pe link-ul din mesaj și am rămas fără niciun ban în cont. Fiți cu mare băgare de seamă”, a declarat Radu Mirela, o ieșeancă păgubită în urma atacurilor cibernetice din ultimele zile.

Au fost și ieșeni care nu s-au declarat deranjați de mesajele acestea.

Eu nu am bani pe card, deci… nu mă deranjează, a declarat Ovidiu Florin, membru în grupul de Facebook „Ești din Iași dacă…”

Cum putem evita să fim victimele atacurilor cibernetice

Referitor la aceste mesaje, pe contul de Facebook al Poliției Române a fost postat un anunț de avertizare:

„Ați primit și dumneavoastră acest mesaj?

Sperăm că nu ați accesat acel link!

Reamintim!

Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute! Nu vă lăsați înșelați!”, a postat Poliția Română pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Poliția Română îi îndeamnă pe români să distribuie mesajul de avertizare și să le reamintească persoanelor vulnerabile de riscurile la care se expun în mediul online.

Atacurile cibernetice din ultima vreme au în spate o logică extrem de simplă. Pentru a nu cădea în plasa celor care stau în spatele tuturor acestor sms-uri, IT-iștii ne recomandă să fim prevăzători și să nu deschidem niciun link venit de pe numere necunoscute.

„În ultima perioadă, deoarece se vrea o experiență cât mai simplă pentru oamenii de pe internet, apar și diferite vulnerabilități. Primul pas în cazul tuturor acestor atacuri cibernetice care circulă în spațiul online și mai nou prin intermediul sms-urilor este să intri pe link-ul suspect. Toate scam-urile din ultima vreme sunt extrem de simple și se bazează pe statistica: 1 din 10 oameni o să dea click sau o să deschidă link-ul de pe telefon. Astfel,  devin extrem de vulnerabili. Tot ceea ce variază este scenariu, au fost perioade în care circulau mesaje precum «aveți un mesaj de la doctor», însă au circulat și mesaje de genul «Comanda de pe Amazon a fost ridicată ». Cu cât scenariul este mai simplu și mai comun, cu atât cresc șansele ca mai multe persoane să acceseze link-ul. Cea mai eficientă metodă de a ne proteja este să ne gândim bine dacă ar avea cine să ne trimită un asemenea mesaj. De asemenea, deși bănuim că mesajul ar putea fi de la un cunoscut, cel mai bine luăm legătura cu acesta prin altă metodă și astfel înlăturăm suspiciunile și evităm să fim victimele atacurilor cibernetice”, a declarat IT-istul Marian Morcoteț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`