Prima pagină » Titlurile zilei » Sute de ieșeni au băut suc de aici, fără să știe că își pun viața în pericol. Patronii scapă de toate controalele cu 1.000 de lei

Sute de ieșeni au băut suc de aici, fără să știe că își pun viața în pericol. Patronii scapă de toate controalele cu 1.000 de lei

06 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

Sute de ieșeni au băut suc de aici, fără să știe că își pun viața în pericol. Patronii își numără profitul în fața inspectorilor de la OPC, care pot să-i amendeze doar cu 1.000 de lei. Firma care își comercializează marfa din parcare este de neoprit, iar administratorul complexului SIRAJ ridică din umeri.

Sucul care-ți pune viața în pericol. Patronii își numără profitul în fața inspectorilor OPC

Aveți grijă de unde cumpărați băuturi răcoritoare sau alcoolice în această perioadă. Apa plată, minerală, sucurile și berea comercializate în mod necorespunzător pot provoca probleme serioase de sănătate. Cele mai periculoase sunt băuturile răcoritoare expuse la soare sau ținute în căldură excesivă, cu mult peste 25 de grade. Chiar și coloranții își schimbă structura și devin toxici. Comercianții ieșeni nu sunt conștienți de acest lucru. Așa se întâmplă și în complexul SIRAJ, în cadrul firmei Nistor COMPANY, care depozitează toate băuturile răcoritoare aflate spre vânzare în condiții improprii.

Deși inspectorii OPC fac verificări săptămânal și aplică sancțiuni, comercianții nu sunt speriați și își văd de treabă. În același timp, nici administratorul complexului SIRAJ nu poate să facă nimic, decât să ridice din umeri.

„Le-am atras atenția, instituțiile autorizate ale statului le-au atras atenția, dar nimic. Și de la Protecția Consumatorului, și de la DSV și totuși tot acolo e marfa. Nu au spațiu și le vine ușor să o descarce și să o lase acolo. Noi am făcut adresă la ei pentru eliberarea curții pentru că așa ne impun pompierii, dar legat de interzicerea vânzării nu am ce să spun”, a declarat administratorul complexului SIRAJ, care a refuzat să-și decline identitatea.

Reprezentanții OPC au transmis că efectuează regulat controale, aplicând amenzi în valoare de 1.000 de lei, însă nu au o altă soluție.

„Am fost în control chiar săptămâna trecută, am aplicat o amendă în valoare de 1.000 de lei, însă atât. Nu avem ce să le facem. Ei declară că nu au spațiu și sunt nevoiți să comercializeze în parcare”, a declarat Florin Onofrei, director OPC Iași.

Reporterii BZI au stat de vorbă și cu administratorul firmei Nistor COMPANY, Mioara Nistor, care ne-a declarat că marfa este comercializată conform regulilor, având parasolare și prelate cu care este acoperită. PET-urile cu băuturi răcoritoare, apă plată, minerală, bere sunt ținute tot în soare, doar că sunt acoperite cu prelate din celofan, ceea ce înseamnă că temperaturile sunt și mai ridicate.

„Noi avem parasolare și împiedicăm pătrunderea razelor solare. Dacă dumneavoastră ați primit de la răuvoitori sau oameni care nu sunt bine intenționați, înseamnă că nu v-au informat corect. Deci avem și prelate cu care ținem marfa acoperită și probabil că sunt persoane rău intenționate. Plus că noi primim marfă de la distribuitor în funcție de nevoile noastre și vindem tot într-o zi. Oricum SIRAJUL a avut o problemă, a ars și a fost reconstruit și nu este spațiu suficient. Da, suntem vizitați de cei de la OPC, dar toată lumea este. Toți comercianții din Iași sunt vizitați. Noi am primit amendă pentru că și cei de la OPC trebuie să-și facă cuantumul de amenzi”, a declarat Mioara Nistor, administrator firma Nistor COMPANY.

Firma Nistor COMPANY a fost înființată în 1996, iar de-a lungul timpului au existat probleme asemănătoare, privind comercializarea băuturilor răcoritoare și alcoolice în soare, însă în afară de amenzi nu s-au luat alte măsuri.

Potrivit specialiștilor, băuturile precum apa, sucul sau chiar berea care sunt depozitate în soare sau la temperaturi care depășesc 25 de grade devin nocive pentru organism. Și anume, compușii chimici din PET-uri intră în apă sau în suc. Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace. Dacă incidența de compuși este mare, pe termen lung, organismul este expus pentru că acestea se adaugă la ce este în aer.

Astfel, specialiștii spun că se poate ajunge chiar la cancer pulmonar, la afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv.

Sute de ieșeni au băut suc, apă, bere de aici, fără să știe că-și pun viața în pericol. Patronii își numără profitul în fața inspectorilor de la OPC, care pot să-i amendeze doar cu 1.000 de lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *