Prima pagină » Local » Sute de ieșeni aleg să-și transforme trupurile în opere de artă! Unul dintre cei mai cunoscuți tatuatori din Iași spune că sunt luni în care câștigă peste 40.000 de lei – FOTO (Exclusiv)

Sute de ieșeni aleg să-și transforme trupurile în opere de artă! Unul dintre cei mai cunoscuți tatuatori din Iași spune că sunt luni în care câștigă peste 40.000 de lei – FOTO (Exclusiv)

07 dec. 2021, 02:00,
Tano FATTAH în Local

În ultimii ani, tatuajele au devenit tot mai populare printre ieșenii care doresc să imortalizeze momentele semnificative din viață. În municipiul Iași există peste 90 de saloane de tatuaj, iar cei mai buni tatuatori pot ajunge să câștige și 40.000 de lei lunar. Clienții saloanelor de tatuaje provin din toate categoriile sociale. Unii dintre ei aleg să se tatueze pentru a fi „în rând” cu colegii de breaslă. Unul dintre tatuatorii renumiți ai Iașului este Ionuț Andrei Ezariu. Acesta spune că afacerea sa este una de succes și, în viitor, își dorește să transmită mai departe această meserie și altor tineri pasionați

Tot mai mulți ieșeni aleg să se tatueze pentru a-și ascunde cicatricile sau pentru a-și marca printr-un tatuaj evenimentele importante din viață. Moda tatuajelor a ajuns la diverse categorii de persoane, astfel încât cererea este una destul de mare.

Așadar, un tatuator la început de carieră poate câștiga cel puțin 1.000 de euro pe lună. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori ai Iașului este Ionuț Andrei Ezariu. În urmă cu 18 ani, acesta a deschis salonul „Oby Ink”, situat pe strada Spancioc, în cartierul Tătărași.

Ieșeanul Ionuț Andrei Ezariu, pasionat de mic de tatuaje

Artistul ieșean Ionuț Andrei Ezariu le-a povestit reporterilor Cotidianului BZI istoria tatuajelor realizate de el și amintirile clienților care au plecat mulțumiți din salonul său.

„Am început să tatuez de când eram foarte tânăr. Aveam 15-16 ani, tatuam clienții acasă. Pentru o perioadă am renunțat la meseria aceasta, iar, ulterior, am fost căutat de către foștii clienți și am hotărât să mă reapuc de această afacere, pe care, în timp, am dezvoltat-o. Îmi doresc să deschid și o academie de tatuaje, pentru a-i învăța și pe alții această meserie. Aș vrea să am și un ucenic pe care să îl învăț de la zero toate secretele acestei meserii”, a explicat Ionuț Andrei Ezariu, artist tatuator.

Pentru unii ieșeni, tatuajele reprezintă o veche dorință sau un simbol al breslei din care fac parte.

„În salonul nostru vin cam toate categoriile de clienți, vin și procurori, medici, studenți, polițiști, oameni care lucrează în construcții. Noi depunem același efort pentru toți clienții, indiferent de apartenența socială. Cel mai în vârstă client pe care l-am avut a fost un domn de 67 de ani, de meserie șofer, care și-a dorit toată viața lui să aibă un tatuaj, dar, în tinerețea sa, tatuajele nu erau privite cu ochi buni. Domnul respectiv, deși era pensionar, încă lucra ca șofer de TIR. Acesta călătorea prin mai multe state europene și a observat că toți șoferii de TIR cu care se întâlnea pe traseu erau tatuați, doar el nu. Și-a dorit și el să aibă un tatuaj precum colegii săi de breaslă, astfel încât a ales să facă acest pas”, a povestit Ionuț Andrei Ezariu.

Regulile pe care polițiștii trebuie să le respecte în cazul în care își doresc un tatuaj au fost prezentate în edițiile precedente ale Cotidianului BZI.

Tatuajele acoperă răni fizice și, uneori, unele emoționale

Printre clienții saloanelor de tatuaj din Iași se numără și persoane care au trecut prin intervenții chirurgicale care le-au lăsat cicatrici și pe care vor să le acopere cu ajutorul tatuajelor.

„Mulți dintre clienții noștri vin pentru a-și ascunde cicatricile. Unii dintre ei doresc să își mascheze în acest fel poveștile triste de viață și rănile fizice. Am avut și cazuri ale unor clienți care au trăit drame în viața personală, care au lăsat inclusiv urme fizice.

Vorbim despre oameni care au trecut prin tentative de suicid, prin diferite boli sau operații care au lăsat cicatrici. Femeile sunt cele care vin, în general, pentru a-și ascunde urmele și cicatricile și pentru a scăpa astfel de unele complexe. Doamnele nu vor ca frumusețea lor să fie umbrită de cicatrici. Pe de altă parte, bărbații care vin să își ascundă cicatricile cu ajutorul tatuajelor, de obicei și-au provocat ei înșiși acele răni. Aceștia se tatuează pentru că vor să închidă, astfel, definitiv acel capitol din viața lor, care i-a făcut să își provoace acele răni”, a mai povestit Ionuț Andrei Ezariu.

Povestea celei mai vârstnice persoane din lume care și-a făcut un tatuaj a fost prezentată în edițiile precedente ale Cotidianului BZI.

Cele mai căutate tatuaje sunt cele care au în spate o poveste

Prețul unui tatuaj poate varia între 200 și 17.000 de lei, în funcție de complexitatea acestuia, de efortul depus și timpul necesar pentru a fi realizat. Cele mai căutate tatuaje sunt cele personalizate, care spun povești importante pentru cei care le poartă. Unii dintre clienți sunt dispuși să plătească sume generoase pentru tatuaje ample.

„Oamenii vin la noi și își deschid sufletul, ne spun povestea vieții lor. Am tatuat, de exemplu, un băiat care a încercat să se sinucidă de mai multe ori. I-am îndepărtat astfel cicatricile rămase în urma tentativelor de suicid. Una dintre cele mai triste povești pe care le-am întâlnit a fost a unei fete crescute la orfelinat care își dorea foarte mult să îi tatuăm logo-ul companiei Nike. Am întrebat-o de ce își dorea tocmai acel simbol. Ea a spus că nu a avut niciodată Nike-uri (pantofi sport produși de compania Nike – n.r.). Noi ne-am hotărât să o ajutăm și i-am pregătit mai multe modele de tatuaje și i-am acoperit unele cicatrici. O altă poveste tristă este a unei mame care și-a pierdut copilul și care și-a dorit să își tatueze electrocardiograma inimii copilului său”, a mai spus Ionuț Andrei Ezariu.

Tatuajele foarte complexe, care necesită un număr mare de ore de muncă, pot ajunge să coste și zeci de mii de lei. „Cel mai ieftin tatuaj costă 200 de lei, iar cele mai dificile și extinse, care necesită mai multe ședințe pentru a fi realizate, dar și multe ore de muncă, pot ajunge și la 17.000 de lei”, a încheiat Ionuț Andrei Ezariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`