Prima pagină » National » Sute de flamingo au migrat din Ucraina din cauza războiului și acum sunt pe lacul Goloviţa, în Tulcea

Sute de flamingo au migrat din Ucraina din cauza războiului și acum sunt pe lacul Goloviţa, în Tulcea

07 sept. 2022, 14:47,
în National

Încă de săptămâna trecută, un stol de câteva sute de păsări flamingo din Ucraina a fost observat pe lacul Goloviţa, din apropierea satului tulcean Jurilovca.

Se bănuie că păsările ar fi migrat la noi din cauza războiului.

Sute de flamingo au migrat din Ucraina din cauza războiului

Aceste sute de flamingo din Ucraina au devenit un nou punct de atracţie pentru turişti, însă geografia locului nu le va permite acestora să se apropie la mai mult de 200-300 de metri, a precizat organizatorul de excursii cu caiacul, Ştefan Constantin.

„Ele fac naveta între lacurile de aici şi cele din judeţul vecin. Le plac suprafeţele întinse de apă, cu adâncimi mici. Am postat fotografii cu ele pe pagina mea de Facebook, iar una dintre cititoare, care este din Ucraina, a comentat că păsările vin din zona Herson, acolo unde era o colonie de flamingi. Este foarte posibil ca păsările să fi ajuns la noi din cauza războiului”, a afirmat Ştefan Constantin.

Organizatorul a mai spus că păsările flamingo au devenit un punct de atracţie pentru turişti şi a dat asigurări că nu pot fi deranjate de aceştia.

„În anii trecuţi, păsările au fost gonite de dronele utilizate de fotografi. Acum nu se va putea întâmpla acelaşi lucru, datorită geografiei locului. Zona este o incintă îndiguită şi nu te poţi apropia la mai mult de 200-300 de metri, aşa că păsările se simt în siguranţă. Ele pot fi văzute de pe promontoriul din apropierea satului Jurilovca, dacă turiştii au un binoclu”, a menţionat Ştefan Constantin.

Zeci de păsări flamingo ucise la o grădină zoologică

Într-un alt context, amintim că la Grădina Zoologică Națională Smithsonian din SUA s-a dat alarma că 25 de exemplare de flamingo american și o rață pintail nordică au fost ucise de o vulpe sălbatică, care a intrat în habitatul din aer liber al animalelor. Totodată, trei flamingo au fost răniți în urma atacului și au fost tratați de către medicii veterinari din unitate. Personalul parcului a descoperit masacrul luni dimineața, 2 mai, și a văzut vulpea înainte de a fugi. Aceștia au declarat că acum au fost întinse capcane în zonă pentru a prinde prădători.

”Aceasta este o pierdere sfâșietoare pentru noi și pentru toți cei cărora le pasă de animalele noastre. Bariera de securitate pe care am folosit-o a trecut de inspecție și este folosită de alte grădini zoologice acreditate din toată țara. Acum ne concentrăm pe bunăstarea păsărilor rămase și pe fortificarea habitatelor noastre ”, a spus Brandie Smith, directorul grădinii zoologice.

Inițial, stolul care avea 74 de flamingo, a fost mutat acum într-un hambar interior, iar rațele se află într-un spațiu în aer liber acoperit și sigur, au declarat reprezentanții grădinii zoologice. Aceștia au mai menționat că ”Uniunea Internațională pentru Conservarea Listei Roșii a Speciilor Amenințate (a Naturii) enumeră atât flamingo-ul american, cât și rața pintail nordică ca specii de cea mai mică îngrijorare”.

De altfel, lacul Nakuru, din Kenya, este cunoscut ca fiind unul din cele mai frumoase și incredibile „locuri roz” din intreaga lume, acesta atrăgând foarte mulți flamingo.

Acum însă, sute de flamingo au migrat din Ucraina din cauza războiului și acum sunt pe lacul Goloviţa, în Tulcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`