Prima pagină » Economic Local » Sute de firme din Iași înscrise în schema HoReCa sunt evaluate de specialiștii Ministerului Economiei. Până în prezent au fost aprobate 16 dosare depuse de companiile ieșene
Sute de firme din Iași înscrise în schema HoReCa sunt evaluate de specialiștii Ministerului Economiei. Până în prezent au fost aprobate 16 dosare depuse de companiile ieșene

Sute de firme din Iași înscrise în schema HoReCa sunt evaluate de specialiștii Ministerului Economiei. Până în prezent au fost aprobate 16 dosare depuse de companiile ieșene

07 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Specialiștii din Ministerul Economiei evaluează în această lună aproximativ 200 de dosare depuse de firmele din Iași, în schema HoReCa. După o lună de la finalizarea înscrierilor în program, au fost aprobate 16 dosare, în valoare de 233.000 de lei, depuse de companiile din Iași

În cadrul schemei HoReCa, 16 dosare depuse de firmele din Iași au fost deja aprobate, iar alte 200 sunt în curs de evaluare, în această lună. Evaluarea și aprobarea dosarelor durează de la o lună la 3 luni, în funcție de complexitatea acestora, susțin reprezentanții Ministerului Economiei. O nouă listă cu firmele acceptate în program, care vor primi banii până la finalul acestui an, a fost publicată pe site-ul instituției.
Pe lista celor 16 companii care vor încasa ajutoarele financiare se află Outdoor360, cu suma de 19.850 de lei, Sigma Royal, cu 548.000 de lei, și Cicos SRL, cu 100.000 de lei. De asemenea, Omnia Univers SRL a solicitat 316.000 de lei și va primi această sumă, iar Teleconstrucția Moldova va primi 192.000 de lei.

Firmele din Iași care au obținut bani și în alte programe de finanțare au depus cereri în schema HoReCa

Unele dintre firmele cu dosare în curs de evaluare sau aprobate au depus cereri de finanțare și în alte programe derulate de stat pentru antreprenorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19. Una dintre aceste societăți este Viovas SRL, al cărei dosar este în curs de evaluare, fiind solicitată suma de 100.000 de lei. Liliana și Vasile Blănaru, administratorii companiei din Iași, au obținut în anul precedent jumătate de milion de lei pentru plata datoriilor și investiții, bani acordați în programul IMM Invest. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru IMM-uri, instituția care se ocupă la nivel regional de dosarele depuse în Iași, Bacău, Suceava, Neamț, Botoșani și Vaslui, cele mai multe dosare sunt în curs de evaluare sau se solicită clarificări pentru cererile transmise.

Din regiunea Moldovei au fost depuse peste 1.000 de cereri, iar, din toată țara, au fost depuse 10.185 de solicitări. Beneficiarii care așteaptă răspunsurile privind dosarele depuse trebuie să verifice aplicația STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) și să răspundă la clarificări în timpul menționat în procedură, respectiv în 3 zile.

Antreprenorii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de 130 de milioane de lei

După finalizarea procesului de evaluare vor fi plătite sumele solicitate către beneficiarii selectați la finanțare. Imediat după parcurgerea acestor etape, va începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutoarelor financiare. Plafonul de finanțare este asigurat de Guvernul României, prin bugetul de stat, cu 2,5 miliarde de lei. Patronii de cafenele, hoteluri, restaurante, pensiuni sau agenții de turism afectați de pandemia de COVID-19 sunt potențialii beneficiari în cadrul programului derulat de Ministerul Economiei.
Suma maximă ce poate fi obținută de o firmă din Iași este în valoare de 800.000 de euro, iar valoarea ajutorului financiar va fi de 20 la sută din valoarea rezultată din scăderea activității beneficiarului în anul 2020, comparativ cu 2019, respectiv din cifra de afaceri. Firmele din Iași au mai obținut granturi pentru capital de lucru, în valoare de 130 de milioane de lei, în acest an, în Măsura 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *