Prima pagină » Local » Sute de copii din Iași au sunat la numărul de urgență 119
Sute de copii din Iași au sunat la numărul de urgență 119

Sute de copii din Iași au sunat la numărul de urgență 119

03 feb. 2022, 02:00,
Ivona Apostol, în Local

În cursul anului trecut peste 400 de persoane din județul Iași au apelat numărul de urgență. Acest număr era inițial 983, dar, în ianuarie 2022, a devenit 119. Multe dintre sesizările formulate de copii au fost reale și tragice, dar altele au fost de-a dreptul ciudate: „Alo! Vreau să mă plâng că mama nu mi-a luat un telefon nou!”

La începutul anului 2022, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a schimbat numărul unic de urgență pentru copiii ce sunt victime ale abuzurilor în familie. În general, apelurile sunt făcute de către victime sau de oameni care au asistat la abuzuri împotriva minorilor și vor să sesizeze aceste aspecte.

Așadar, dacă anul trecut numărul de urgență pentru astfel de situații era 983, acum acesta este 119. La acest număr răspund angajații DGASPC instruiți pentru a rezolva orice fel de probleme. Totodată, aceștia pot redirecționa apelurile către alte autorități, în cazurile care necesită acest lucru. Potrivit celor de la DGASPC Iași, anul trecut, peste 400 de persoane din județul Iași au apelat la acest număr pentru a fi ajutate. În vreme ce unele apeluri au fost serioase, prezentând probleme reale, altele au fost ciudate.

„Alo! Vreau să mă plâng că mama nu mi-a luat un telefon nou!”, a spus un copil de aproximativ 5 ani care a sunat în 2021 la numărul de urgență.

La începutul acestui an a fost schimbat numărul la care pot suna copiii

Pe 5 ianuarie 2022 a fost schimbat numărul de urgență la care pot suna copiii și adulții aflați într-o situație dificilă.

„La Iași a devenit funcțional numărul 119. Întrucât siguranța și bunăstarea copiilor trebuie să reprezinte valori absolute, sfătuiesc toți minorii, dar și persoanele adulte din județ, indiferent de calitatea pe care o au, să apeleze cu încredere numărul unic în cazul în care sesizează orice fel de abuz împotriva copiilor. Personalul DGASPC Iași este instruit și pregătit pentru a prelua orice sesizare și pentru a o rezolva sau redirecționa către autoritățile competente, după caz, în funcție de gravitatea și nivelul de intervenție pe care îl presupune”, a precizat Ion Florin, directorul general al DGASPC Iași.

La acest număr de urgență nu sună doar minorii, ci și persoanele adulte care se află în dificultate. Apelurile pot fi făcute la acest număr non-stop, fără a se ține cont de sărbătorile legale. Așadar, tot timpul este o persoană care răspunde la acest număr de telefon. De asemenea, toate apelurile făcute la 119 sunt înregistrate și păstrate timp de 6 luni. Reporterii cotidianului BZI au prezentat în edițiile anterioare situația unei familii care a rămas fără copii din cauza neîngrijirii corecte a acestora din urmă.

Sute de copii din Iași au sunat la numărul de urgență 119

În fiecare lună a anului trecut au fost înregistrate peste 20 de apeluri în urma cărora au intervenit asistenții sociali și angajații din cadrul DGASPC Iași. Au fost făcute sesizări cu privire la copii care au fost victime ale abuzului fizic, sexual, emoțional, violenței domestice, cerșetorie, dar și alte situații. Reprezentanții DGASPC Iași le-au oferit minorilor consiliere psihologică și, în situațiile în care a fost nevoie, copiii au ajuns chiar în centre de plasament, tocmai pentru a-i feri de viitoare abuzuri din partea rudelor.

„Anul trecut, în județul Iași au fost înregistrate 430 de apeluri, dintre care 83 de copii au fost consiliați telefonic, nefiind nevoie de deplasarea angajaților din cadrul DGASPC și nici a asistenților sociali. La celelalte apeluri a fost nevoie de intervenția persoanelor angajate din cadrul DGASPC, cât și a asistenților sociali”, spune Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au mai fost prezentate cazuri de victime ale violenței în familie. Astfel, amintim că, anul trecut, sute de copii din Iași au sunat la numărul de urgență pentru a se plânge cu privire la abuzuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *