Prima pagină » Eveniment-Social » Sute de candidați participă la interviurile pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere în școlile și liceele din Iași
Sute de candidați participă la interviurile pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere în școlile și liceele din Iași

Sute de candidați participă la interviurile pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere în școlile și liceele din Iași

27 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

În această perioadă (până pe 8 decembrie 2021), sute de candidați participă la proba de interviu pentru ocuparea celor mai importante funcții de conducere. Totul, pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți în școli și licee. Pe 17 decembrie 2021 vor fi validate rezultatele finale, iar, între 20 și 22 decembrie, va fi efectuată emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022). La Iași sunt vizate aproximativ 400 de posturi, în condițiile în care sunt peste 200 de unități educaționale cu personalitate juridică

Până pe data de 8 decembrie 2021, sute de profesori ieșeni vor participa la proba de interviu pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți, proba scrisă. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași organizează concursul național. La proba scrisă au fost depuse, în total, 387 dosare de candidatură, dintre acestea 17 fiind invalidate.

Pe 17 decembrie vor fi validate rezultatele finale, iar, între 20 și 22 decembrie, va avea loc emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022). La Iași sunt vizate aproximativ 400 de posturi, în condițiile în care sunt peste 200 de unități educaționale cu personalitate juridică. Pe de altă parte, o sesiune specială a probei scrise din cadrul concursului de directori de școli 2021 va avea loc mâine, joi, 28 octombrie 2021, pentru candidații care nu au putut fi prezenți la proba scrisă de pe 15 octombrie, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau din cauza carantinării. Asta, din motive medicale, certificate de raport medical sau decizie de carantinare – emise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), alături de o cerere către comisia județeană.

Cum se face evaluarea probei scrise

De precizat este faptul că, la finalul rezolvării testului standardizat, fiecare candidat predă testul și foaia de concurs responsabilului de sală, semnează borderoul de primire predare-primire a testelor și rămâne în sală pentru a participa la etapa de evaluare a acesteia. Comisiile evaluează obligatoriu testul standardizat în prezența candidatului și a 2 martori aleși dintre candidații din sală și consemnează punctajul în borderoul de notare existent pe foaia de concurs fără a face însemnări sau notări pe acesta respectiv pe lucrare.

Dacă răspunsul furnizat de candidat coincide cu răspunsul corect, se acordă punctajul maxim pentru itemul respectiv. În procesul de evaluare se acordă sau punctaj maxim pe item, sau zero puncte, fiind interzis să se acorde punctaje intermediare. Se acordă zero puncte pentru un item în următoarele situații: răspunsul furnizat de candidat nu este identic cu răspunsul corect; candidatul nu a marcat niciun răspuns corect; candidatul a marcat mai mult de un răspuns ca fiind corect. Se însumează toate punctajele acordate de un evaluator fiecărui item și rezultă punctajul total al testului. Punctajul total al testului se împarte la 10 și rezultă nota pe test.

Care sunt principalele condiții de participare la concurs

Pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice trebuiau să îndeplinească, cumulativ, condiții precum: a) – sunt absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare, b) sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani, d) – au calificativul „Foarte bine” acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități, nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră.

De asemenea, pot participa la concurs persoane care nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecatorească definitivă de condamnare penală, nu au fost sancționate disciplinar și nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

În Comisia de evaluare vor fi reprezentanți ai ISJ

Pe de altă parte, din Comisia de evaluare a candidaților pentru posturile de conducere în școli și licee vor fi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai unității, dar și ai autorităților locale. Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a precizat că organizarea unui concurs național pentru directorii de școli va fi cu subiecte unice.
În etapa a doua (după proba scrisă), cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minimum nota 7, vor lua parte la proba de interviu. În completare, Ministerul Educației arată că examenul pentru directori de școli și licee este organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei unități de învățământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *