Prima pagină » National » Suspiciuni de conflict de interese la licitația pentru digitalizarea Poștei Române. Părțile implicate se bat pentru 3,3 milioane de euro

Suspiciuni de conflict de interese la licitația pentru digitalizarea Poștei Române. Părțile implicate se bat pentru 3,3 milioane de euro

13 sept. 2024, 14:08,
în National

Poșta Română, după multe întârzieri, a lansat la începutul acestui an licitația pentru implementarea unui nou sistem digitalizat. Însă, pe parcursul acestei licitații (încă nefinalizate), au apărut mai multe suspiciuni de conflicte de interese.

Valoarea contractului este de 3,35 milioane de euro. Acesta a fost anunțat oficial pe 23 ianuarie 2024, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 22 aprilie 2024. Au fost depuse două oferte, ambele fiind acceptate. Este vorba despre Asocierea SIMAVI+Trencadis cu subcontractant Maguay (Oracle Cloud) și Asocierea Sostenia (România) + Enovise (România) + ODOO (Belgia). Însă, astfel a apărut și primul conflict de interese.

Conflict de interese la licitația pentru digitalizarea Poștei Române

La începutul anului 2024, Poșta Română a lansat o licitație importantă pentru implementarea unui sistem informatic destinat digitalizării instituției, valoarea acestuia fiind de 3,35 milioane de euro. Contractul va fi atribuit în această toamnă, licitația fiind anunțată pe 23 ianuarie 2024 în SICAP, iar finanțarea provine printr-un contract de credit cu Banca Mondială. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 22 aprilie 2024, iar în final au fost acceptate două oferte: una din partea Asocierii SIMAVI+Trencadis, cu subcontractant Maguay (care folosește Oracle Cloud), și cealaltă din partea Asocierii Sostenia (România) + Enovise (România) + ODOO (Belgia).

Însă, în timpul procedurii de licitație, au apărut suspiciuni legate de un potențial conflict de interese, implicând una dintre firmele ofertante. Marcel Isăilă, managerul firmei Sampa Mind Com, care a furnizat consultanță Poștei Române pentru implementarea sistemului ERP, este membru al Asociației Comunității Odoo din România, iar firma Odoo din Belgia este unul dintre ofertanții acceptați. Această situație ridică întrebări legate de un posibil conflict de interese în contextul licitației.

Valoarea contractului depășește 3,3 milioane de euro

Într-un interviu acordat unei publicații de presă, Valentin Ștefan, directorul Companiei Naționale Poșta Română, a declarat că nu era la curent cu aceste informații și că va investiga situația: „Sunt informații noi pentru mine ceea ce îmi spuneți. Și trebuie să le verificăm, să vedem exact ce s-a întâmplat și care sunt implicațiile. Nu am urmărit procedura de licitație, există o comisie care verifică. Într-adevăr, firma Sampa Mind Com a avut contractul de consultanță cu Poșta Română. Am apelat la un consultant extern din motive simple, în companie nu avem pe nimeni care să poată scrie un caiet de sarcini atât de complex”, a explicat el.

La rândul său, Marcel Isăilă a respins acuzațiile de conflict de interese, menționând că firma sa nu mai este membră a Asociației Odoo: „Nu mai suntem membri ai Asociației Comunității Odoo din România. Firma Odoo nu are vreo implicare în Asociație. Am fost acum câțiva ani, dar nu am mai prelungit această participare deoarece asociația se concentrează pe o variantă comunitară de ERP, iar noi pe variantele de business”.

Deși Isăilă apare încă pe site-ul Asociației, el a afirmat că acest lucru este o eroare: „Voi vorbi cu ei să ne scoată, noi nu am mai plătit cotizația”.

Recent au apărut mai multe suspiciuni legate de un conflict de interese la licitațiile pentru digitalizarea Poștei Române. Părțile implicate se bat pentru 3,3 milioane de euro. Acesta a fost anunțat oficial pe 23 ianuarie 2024, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 22 aprilie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *